skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Arbeid in stilte

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 1 april 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
In deze ruimte wordt niet gesproken – de zusters verrichten hun dagelijkse arbeid in stilte. Wel is af en toe het snorren van het spinnewiel te horen. Ongetwijfeld zullen deze zusters na enkele uren handenarbeid weer een tijdlang naar de kapel gaan voor enige geestelijke arbeid

En dan tussendoor de maaltijd genieten, hoogstwaarschijnlijk eveneens in stilte. Wie zou daar niet rustig van worden?

Natuurlijk heeft het BHIC vragen: welke zusters zijn dit en in welk klooster is de foto gemaakt?

Naar de namen van de zusters vragen we niet, want hun identiteit zit verscholen achter de kappen, maar het tijdstip van de foto willen we wel weten.

Ga de uitdaging aan, Rooienaren, en reageer via de onderstaande knop.

Reacties (5)

Hans Hendriks zei op 1 april 2010 om 13:45
Foto gemaakt op 09-02-1951 bij klooster Mariendael van de zusters Augustinessen aan Burgemeester Wernerplein 1 [voorheen Burgemeester Wernerlaan,Slotlaan en Heuvel/Sint Annalaan]
Sinds 1963 dient het als kasteel-raadhuis Dommelrode van Sint-Oedenrode
Hans Hendriks zei op 1 april 2010 om 14:27

Sint-Oedenrode
Beschrijving De recreatiezaal van de zusters Augustinessen van het klooster Mariëndael bij kasteel Dommelrode te Sint-Oedenrode. Op 27 maart 1951 vestigden zich de slotzusters 150 jaar geleden in Sint-Oedenrode. Recreatie en werken is voor de zusters hetzelfde. Tijdens de recreatie zijn alle zusters aan een handwerkje bezig.


Bron: foto soe1210 (code v/m Streekarchief BNO, Veghel) beschrijving gemaakt door Fotobureau Het Zuiden uit Den Bosch.
J.F.M.Wijn zei op 4 april 2010 om 11:36
Dit zijn de reguliere kanunnikessen van Sint Augustinus deze woonden tot november 1954 in het slotklooster Mariendael in Sint-Oedenrode.Daarna zijn ze verhuisd naar het slotklooster Soeterbeeck te Deursen bij Ravenstein waar een soortgelijke zusterorde was gevestigd.Alle 27 zusters zijn vrijwillig vertrokken uit Sint-Oedenrode,de hoofdreden van hun vertrek was dat er vanwege de ouderdom van het kloostergebouw grote restauratie noodzakelijk was en daar hadden de zuster geen geld voor,vandaar het opgaan in ongeveer een gelijkwaardige orde.Oorspronkelijk kwam deze zusterorde uit het slotklooster ,,Mariendael"uit Diest (B),de orde werd in 1422 gesticht.Uit Diest verdreven door de Fransen in 1797 en huisvestigde zich in Eersel.In 1801 zijn zij vanuit Eersel in Sint-Oedenrode op kasteel Henkenshage gaan wonen totdat ze in 1819 kasteel Dommelrode (het huidige raadhuis)kochten.In 1951 vierde de zusters hun honderdvijftigjarig verblijf in Sint-Oedenrode.Heb zelf veschillende zusters gekend bij naam vanwege dat ik jarenlang tot hun vertrek uit Sint-Oedenrode misdienaar ben geweest.
Een nicht van mijn moeder zuster Josepha Swinkels is ingetreden toen ze 17 of 18 jaar was,ze is ruim 60 jaar kloosternon geweest tot haar dood.
Zuster Martina en met zuster Lena daar hadden we veel contact mee die hebben ons de latijnse misgebeden geleerd om de mis te kunnen dienen,de andere zusters zagen we nooit dat waren de zogenaamde koorzuster die deden veel bidden en zingen.Ook mochten we soms zuster Dympha helpen op de boerderij van het slotklooster.Zuster Martina dat was tevens ook de poortzuster,die had het meeste contact met de bevolking van Sint-Oedenrode.
Zondagssmiddags kwamen vele Rooienaren naar het plechtig lof om 14.30 uur.
Ons gezin (6 personen)heeft nog een tijdje in 1944/45 op het slotklooster gewoond vanwege oorlogschade aan ons huis,wij woonden vlakbij het slotklooster.Volgens mijn informatie zijn inmiddels alle toen nog levende slotzusters overleden en is het slotklooster Soeterbeeck in Deursen bij Ravenstein jaren terug verkocht aan een Stichting uit Nijmegen.De zusters die toen nog aanwezig waren(inmiddels op leeftijd)zijn ondergebracht in 'n rusthuis in Nuland.Tot zover mijn herinneringen van de reguliere kanunnikessen van Sint Augustinus.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 6 april 2010 om 12:00
Hartelijk dank, heren Hendriks en Wijn! De foto heeft dankzij u beiden wat extra achtergrond gekregen! Mooie persoonlijke herinneringen ook van de heer Wijn!
Hans Sluijters, Uden (oud-streekarchivaris van het Land van Ravenstein en het Graafschap Megen) zei op 7 april 2010 om 13:39
Toen ik de foto in Zondagsnieuws zag, wist ik meteen dat dit de Rooise Zustercommuniteit van Mariëndael was. Deze verhuisde in 1954 naar het Augustinessenklooster in Deursen. In het boek "Het klooster Soeterbeeck te Deursen, 1732-1982" van een auteurscollectief o.l.v. R.Th.M. van Dijk, 1982, vind je op p.198 een lijst met de namen van alle zusters, ook de Rooise!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: