skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Arnoldus van der Korput, ‘Opzichter van Waterstaat’

In het jaar 1805 te Raamsdonk geboren, waar hij het vak van timmerman leerde en opklom tot bouwkundige. Tal van wegen zijn onder zijn toezicht aangelegd, vele bruggen werden door hem gebouwd en een groot aantal voorname gebouwen zijn door zijn bekwame hand voltooid. Arnoldus hield ook te Sint-Oedenrode toezicht op diverse wegen en gebouwen.

Wonen in Sint-Oedenrode

Circa 1850 woonde hij met zijn tweede vrouw Johanna Brekelmans en kinderen op de Markt te Sint-Oedenrode. Zijn buren waren Cornelis van Dijk (G 1123, nu Dommeltje) en aan de andere zijde Hendrikus van der Hagen (G 1120, oude Rabobank).

Vermoedelijk woonde Arnoldus in een gedeelte van G 1122, het pand dat wat naar achteren stond en eigendom was van Johannes Jacobus van der Hagen, geboren 1769 te Sint-Oedenrode. Johannes overleed te Veghel op 24 maart 1856; hij was toen gepensioneerde ontvanger van belastingen, ongehuwd en zoon van Jacobus van der Hagen en Barbara van der Heijden. Arnoldus en gezin zijn na het overlijden van Johannes verhuisd naar het Kofferen.

Toezichthouder

Mogelijk is de nieuwbouw v.l.n.r. G 1123 – G 1122 – G 1120 ook onder toezicht van Arnoldus gebouwd (foto: Collectie Jo van der Kaaij)
Mogelijk is de nieuwbouw v.l.n.r. G 1123 – G 1122 – G 1120 ook onder toezicht van Arnoldus gebouwd (foto: Collectie Jo van der Kaaij)


Kadastrale situatie 1832 en 1877
Kadastrale situatie 1832 en 1877

De bouw van de school met onderwijzerswoning op het Kofferen, de kerk en school te Olland hield hij nauwlettend in de gaten. Dat blijkt uit de brief die hij op 13 juli 1870 aan de ‘Burgemeester en Wethouders’ stuurt, in antwoord op de voorstellen over de slaapsteden of alkoven van ontvanger Scheutjens. Hij schrijft in de brief, dat in ieder fatsoenlijk huis, woon- of zitkamers geen slaapsteden meer te zien zijn. “Stelt u zich voor dat in een huis man vrouw zoon of dochter ziek zijn en men moet op een gemak, stillekens of pot. Dat moet dan gebeuren in een kamer waar eten en drinken op tafel staat en voor het aangezicht van huisgenoten. En wanneer man en vrouw des morgens nog te bed liggen, komen de meid, zoon of dochter in de kamer. Wanneer er een ontvanger komt die dan zegt: ‘Dat is hier een boerenkot, waar schijt en ziekbed op den haard aanwezig is’.

Bij Van Eupen en Van der Hagen en veel anderen is zo iets niet te vinden.

Afzender: uw Dienaar Arnoldus van de Korput.”

Festiviteiten

Ook regelde hij mede de festiviteiten met verschillende andere ingezetenen. O.a. van de eerste steenlegging van de in aanbouw zijnde school met onderwijzerswoning en het feest 1876 rondom het 25 jarig regering jubileum van Z. M. koning Willem III.

Vertrek uit Sint-Oedenrode

Toen hij in 1876 op het punt stond om na ruim 25 jaar Rooi te verlaten om naar Helmond te verhuizen, ontving hij een hartelijk bewijs van waardering en erkenning van zijn verdiensten. Uit één mond werd zijn hulpvaardigheid, bereidwilligheid en humaniteit met recht genoemd.

De poging om een commissie te vormen met het doel de hooggeschatte grijsaard (71 jaar) een waardering van de Rooische ingezetenen te geven in de vorm van een pendule en twee vazen, slaagde dan ook uitstekend.

De leden der commissie met burgemeester boden hem als waardering een gepaste toespraak aan. Deze werd dan ook door van de Korput met een van aandoening bevende stem beantwoord.

Diverse kranten maakten in 1888 bekend dat de oud-opzichter was komen te overlijden. Zoals De Maasbode op 9 november 1888 met een necrologie.

Bronnen

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant (Delpher) o.a. van 16 december 1876, 21 mei 1874 en 10 juni 1870
BHIC, Gemeentebestuur Sint-Oedenrode, 1811-1933 toegang 7634
BHIC, Gemeentelijk Kadaster Sint-Oedenrode, 1832-1971, toegang 7739
BHIC Nederlandse Hervormde Gemeente Sint-Oedenrode, 1649-1978. toegang 7646

Reacties (13)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 april 2022 om 12:00
Bedankt Willie, voor de kennismaking met deze Arnoldus van der Korput. Iemand die zo te lezen zijn tijd ver vooruit was!
Jan van der Korput zei op 12 juni 2023 om 16:52
Is mijn Overgroot Vader
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 juni 2023 om 09:01
Dag Jan, wat leuk dat je reageert. Kun je ons meer vertellen over je overgrootvader? Mogelijk zijn er foto's waar hij op staat? Alles is welkom, we zijn heel benieuwd!
Jan van der Korput zei op 14 juni 2023 om 15:26
Heb 2 Keer een heel verhaal geschreven over Arnoldus van der Korput
Door die rot som krijg ik ,m niet weg .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juni 2023 om 21:05
Oh Jan, dat is frustrerend zeg, wat vervelend! Hopelijk heb je het opgeslagen als een bestandje? Dan kun je het mailen naar info@bhic.nl ovv Arnoldus vd Korput, en dan zet ik het hier bij.

Als je dat nog wil doen... alvast veel dank!
Willie Damen van de Mosselaer zei op 6 juli 2023 om 19:45
Beste Jan, ik ben degene die het verhaal over Arnoldus van de Korput heeft geschreven.
Ik zou het zo verschrikkelijk jammer vinden dat wat u geschreven heeft verloren gaat.
Wilt u het toch nog een keer proberen om het verhaal verstuurt te krijgen, misschien werkt het met het onderstaande e-mail adres wel. En misschien kan iemand u daarbij helpen?
info@bhic.nl
Dan sturen de medewerkers van het bhic het verhaal ook naar mij, ik ben heel nieuwsgierig naar het verhaal.
Ik vond de opmerking over de rot som wel leuk het is soms vervelend als het niet lukt, zou ik ook boos over worden.
Met vriendelijke groeten Willie
Jan van der Korput zei op 6 juli 2023 om 21:57
Hoi Willie ik heb het verhaal naar jullie email gestuurd. Moeten stoffels heeft gereageerd. Groetjes Jan.
Jan van der Korput zei op 7 juli 2023 om 19:04
Marte Stoffels
Willie Damen van de Mosselaer zei op 7 juli 2023 om 19:54
Heel hartelijk dank Jan, ik zal er een dezer dagen wel wat van het BHIC te horen krijgen.
Vriendelijke groet Willie
Jan van der Korput Helmond zei op 10 juli 2023 om 09:07
Arnoldus geboren 1805 te Raamsdonksveer . Is op 24 jarige leeftijd getrouwd met de 41 jarige Petronella de Jong in Raamsdonksveer. Van haar had hij 1 dochter Maria geboren 1831 . (over haar straks meer ) . Wat er met Petronella gebeurd is weet ik niet waarschijnlijk overleden. Hij is op 39 jarige leeftijd 1845 voor de tweede keer gehuwd met de 27 jarige Joanne Catharina Brekelmans , Met haar kreeg hij 8 kinderen waaronder Mijn Opa Cornelus Josephus roepnaam Jos . Van Raamsdonk is hij in St. Michiels Gestel gaan wonen waar hij ook opzichter waterstaat was. Enkele van zijn kinderen zijn daar geboren. Daar na is hij naar St. Oedenroden verhuist waar mijn Opa en de andere kinderen geboren zijn. Maria uit zijn eerste huwelijk was met Adrianus Maas getrouwd . Hij had een bakkerij in de Verwerstraat in den Bosch .Het pand staat er nog met een bakkers kop op de gevel . Maas schijnt een van de eerste te zijn van Het Brabanse worstenbroodje .Een jaar of 10 kan ook langer geweest zijn is ontdekt dat Adrianus Maas een bastaard zoon is van Koning Willem 2 . Die had er voor gezorgd dat Adrianus dat pand kreeg in de Verwerstraat en daar een bakkerij kon beginnen . Dit komt van het archief Den Bosch . Arnoldus is met zijn tweede vrouw na zijn pensioen naar Helmond verhuist . Ze gingen bij mijn Opa & Oma wonen die hadden een banket bakkerij op de Markt . Woonde midden tussen de Fabrikanten . Als die lui een feestje hadden zorgde mijn Oma dat de gebakjes op tijd gehaald konden worden. Na het werk in de bakkerij ging mijn Opa met zijn zonen waaronder mijn Vader en knechts bij de fabrikanten s ,avonds koken. Arnoldus en zijn Vrouw zijn allebei in Helmond overleden.

Gergroet Jan van der Korput Helmond .
Achter klein zoon van Arnoldus van der Korput

Trots op mijn overgroot Vader
Willie Damen van de Mosselaer zei op 10 juli 2023 om 09:58
Dag Jan, wat een mooie informatie over je voorouders. Wat een boeiende familie heb je met veel interessante informatie. Mooi hoe je dat allemaal weet te vertellen. Bedankt Jan dat we dit met je mogen delen.
Vriendelijk groet Willie
Cornelis
Cornelis zei op 10 juli 2023 om 11:23
Overledene
echtgeno(o)t(e) Petronella de Jongh
leeftijd 55 jaar, geboren te Raamsdonk, overleden op 28-09-1844 te Raamsdonk.
relatie van Arnoldus van der Korput
Jan van der Korput zei op 10 juli 2023 om 12:20
Willie Damen heel Harteijk bedankt voor de informatie over mij overgrootvader . Ik ben over onze stamboom gaan zoeken. Een van mijn 3 broers in Australië wilde daar alles over weten. Met vacantie zijn we met z,n twee.nog naar het stadhuis in Raamsdonk geweest.mijn Broer is in 1999 overleden dit had hij prachtig gevonden .nogmaals Hartelijk bedankt. Groetjes Jan van der Korput

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.