
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In de polder werd een nieuw dorp gesticht, dat de naam Nieuw Gastel kreeg. Ten noorden van deze nieuwe polder lag het Barlake, een breed water gevormd door de samenstroming van Mark en Keene. Waarschijnlijk al kort na de inpoldering van Heer Jansland ontstond een veerverbinding tussen Nieuw Gastel en Fijnaart aan de overzijde van het Barlake.
Al in 1583 liep de nieuwe polder weer onder water: de Staatse troepen hadden in hun strijd tegen de Spanjaarden de dijken doorgestoken. De bevolking van dorp en polder moest voorlopig elders een veilig heenkomen zoeken. Maar niet voor lang: rond 1595 werden de dijken weer gedicht. Nieuw Gastel herleefde niet meer, maar het zogenaamde Barlake of Barlaque veer naar Fijnaart werd kort daarna wel weer in de vaart genomen.
In 1616 verpachtte de markiezin van Bergen op Zoom het dwers veer van de Fijnaert ofte Blake over op s’Heer Janslandt alias Nieuwgastel voor een bedrag van 42 gulden per jaar gedurende vijf jaar aan Cornelis Cornelissen. Deze moest natuurlijk zorgen voor goed materieel en personeel. Passagiers moesten met droge voeten van en op de pont kunnen stappen. In 1616 was dan ook bepaald dat de veerman voor stevige steigers aan beide oevers moest zorgen. Aan het einde van de eeuw waren die steigers intussen vervangen door twee veerdammen.
In de loop der tijd werd het water hier ter plaatse steeds verder getemd: waar eens de brede Barlake had gestroomd, lag begin negentiende eeuw het rustige riviertje de Dintel, waar de Keenehaven in uitstroomde. Aan de noordelijke kant was inmiddels het gehucht Barlaque gegroeid. Het veer over de Dintel bestond nog steeds, zij het slechts als voetveer.
De veerman - in 1806 was dat Wouter van Steenoven - pachtte naast het veer ook het veerhuis en de brug over de Keene, die de verbinding vormde tussen Fijnaart en Standdaarbuiten.
In de loop van de negentiende eeuw - wanneer precies is onbekend - is het Barlakeveer opgeheven. De naam leeft nog voort in een drietal straatnamen: de Barlaqueseweg in Oud en Nieuw Gastel, de Blaaksedijk in Fijnaart en de Barlaaksedijk in Standdaarbuiten.