skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

Anky van Grunsven beteugelt iedere vierkante meter in Erp

Geen vierkante meter op dit terrein waar haar voetstappen níet liggen. Op deze grond in Erp waar zij als klein meisje voor het eerst haar pony borstelde, staat nu het imposante Anky Education Center. "Waar je hier ook gaat of staat, overal liggen verhalen voor het oprapen", vertelt Anky van Grunsven.

foto: Suus Heersema

foto's: Suus Heersema

Een modern en uitgebreid complex, bestemd voor onderwijsdoeleinden en het trainen van ruiters en paarden. Naamgeefster aan dit centrum is Anky van Grunsven, de meest succesvolle Olympische dressuuramazone ooit. Goed voor negen medailles waaronder drie gouden. “Ik denk daar niet vaak aan terug; ik ben erg van het hier en nu.”

Shetlander Heleentje

De Shetlander Heleentje; daarmee begint het allemaal. Anky, geboren en getogen in Erp, krijgt deze pony als ze zes jaar oud is. In het begin wordt Heleentje vooral enthousiast gepoetst en geborsteld maar na de eerste lessen van haar vader is de liefde voor het paardrijden bij Anky niet meer te stoppen.

Nu, al die jaren later, staat op diezelfde plek het multifunctioneel centrum aan de Bolst in Erp. “Ik heb heel wat van de wereld gezien maar mijn leven speelt zich voornamelijk hier op deze vierkante meters af – en dat is altijd zo geweest. Hier ben ik bezig met de paarden en hier heb ik mijn ontwikkeling tot amazone doorgemaakt. Ik heb nooit geprobeerd ergens anders te aarden; hier ben ik thuis.”

(Waarom Erp een ideale locatie is voor een topsporter? Lees onder de foto verder)

foto: Suus Heersema

Prettig en praktisch

“Erp is geen spectaculaire plaats maar wel een heel prettige en praktische plek. Het ligt centraal, ook in de jaren dat ik constant wedstrijden reed. Of dat nu in Denemarken, Engeland of Spanje was. Het klinkt misschien vreemd maar dan ligt Erp echt centraal. Ook dichter bij huis zijn grotere steden snel bereikbaar; binnen een half uurtje ben je in Den Bosch en niet veel later zit je in Eindhoven. Leeuwarder Courant, 7 november 1994Bovendien is het een fijne omgeving en niet onbelangrijk: ook voor de paarden is het prettig. Ze kunnen lekker naar buiten, hebben volop de ruimte en het is hier rustig.”

Welke plek voor Anky dan de meeste historische waarde heeft? Rondkijkend zegt ze: “Ik kan hier bijna alles aanwijzen: van de plek van het ouderlijk huis tot de binnenbak waar de eerste vorderingen zijn gemaakt. Waar je hier ook gaat of staat, overal liggen verhalen voor het oprapen. Maar ik kies dan toch voor de wei waar de as van Bonfire is uitgestrooid.”

De as van Bonfire

Bonfire was hét toppaard van Anky waarmee ze veel dressuurprijzen in de wacht sleepte. "Hier heb ik uren, dagen, máánden met Bonfire getraind. Hier in de binnenbak hebben we Bonfire kunnen laten inslapen. Op die ene wei”, wijst ze naar buiten, “waar hij altijd graasde, is zijn as uitgestrooid. Dat was heel bijzonder en het gemis is er, maar als een paard op die manier dertig wordt, is het niet tragisch. Dat Bonfire hier zijn leven zo heeft afgerond, dat vind ik juist mooi. Daar moet je eerder dankbaar voor zijn.”

Bonfire is – samen met met zijn opvolger Salinero – nog altijd te zien in Erp; als bronzen beeld. „Of ik nu wil of niet: ik word altijd aan die geschiedenis herinnerd. Dan sta ik er tenminste nog eens bij stil”, zegt ze met een lach.

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Lees meer over:

Meer Bekende Brabanders:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!