skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Boxtelse Jacob Roelands bekeert Braziliaanse Indianen

Zijn levensverhaal leest als dat van een spannend jongensboek, maar reken niet op een goed eind. Domineeszoon Jacob Roelands uit Boxtel (1633-1683) bekeert zich tot het katholicisme, moet vluchten en ziet zijn familie daarna nooit meer. Hij overlijdt tijdens zijn missiewerk in São Tomé, het Portugese slaveneiland voor de westkust van Afrika.

Boxtel, in de tijd van Jacob Roelands

Schànde wordt er in Boxtel over gesproken, over de keuze van Jacob in de 17de eeuw te kiezen voor het katholieke geloof terwijl zijn eigen vader predikant is. Het maakt de positie van vader Timotheus al snel onhoudbaar binnen de protestantse gemeenschap. Als hij zijn eigen zoon al niet op het rechte pad kan houden, wat kan hij in Boxtel dan wel voor goed doen?

Eigenzinnig

Jacob heeft zijn sterke wil niet van een vreemde. Zijn grootvader - ook een Jacob - is een katholieke kleermaker in Delft en kiest rond 1560 juist vóór het protestantisme. Na die keuze moet de kleermaker samen met zijn gezin het land ontvluchten, op zoveel weerstand stuit hij na deze omschakeling. Eén van zijn zonen - Timotheus - wordt later predikant. Een eigenzinnige man, want waar hij gaat, laat hij een spoor van ruzies na. Van Ouderkerk aan de Amstel tot aan Boxtel waar hij later neerstrijkt. En juist deze rechtlijnige Timotheus zet de koppige Jacob op de wereld. Jacob is voorbestemd ook predikant te worden maar gaat al gauw twijfelen. Nog voor zijn 21ste bekeert hij zich – tot grote woede van zijn vader - tot het katholieke geloof.

 Vanuit Boxtel vlucht Jacob allereerst naar Antwerpen

Jacob maakt zich uit de voeten en vlucht naar Antwerpen. Zonder duidelijke vestigingsplaats probeert hij her en der onderdak te krijgen en vooral uit de handen van zijn vader te blijven. De getergde predikant reist zijn zoon achterna en probeert hem desnoods tegen zijn wil naar huis te krijgen. Maar Jacob kiest voor een jezuïetenopleiding, ook al betekent dat dat hij zijn familie dan niet meer zal zien. Met zus Maria schrijft hij nog wel veel, zij probeert hem keer op keer van zijn ‘dwaalspoor’ terug te brengen. Maar Jacob twijfelt niet meer en antwoordt juist dat het katholieke geloof boven alle twijfel verheven is. Niet hij is op het verkeerde pad, maar zijn familie, zo stelt hij. Het komt daarna niet meer goed binnen het gezin.

Acht indianendorpen bekeerd!

De getalenteerde Jacob die vier talen spreekt en Hebreeuw leest, wordt missionaris en wil het liefst indianen bekeren. 
 Hij vertrekt naar Brazilië en meldt in 1669 trots dat hij acht indianendorpen heeft bekeerd. Dan wordt hij
teruggeroepen om zijn missiewerk op een andere plek voor te zetten; in São Tomé, het Portugese slaveneiland voor de westkust van Afrika. Maar het klimaat is niets voor Europeanen en binnen drie weken overlijdt Jacob er. Zijn naam leeft voort in de school aan de Grote Beemd in Boxtel, waar ook een groot glas-in-lood raamwerk ter nagedachtenis aan Roelands hangt (zie de afbeelding hier rechts). Door de school de naam van Jacob Roelands te geven, hoopte het stichtingsbestuur destijds dat het leven van deze Boxtelaar de leerlingen van deze school zou kunnen inspireren tot "ijver en doorzettingsvermogen." 

Begin 2017 verscheen het boek “Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw” van auteur Craig Harline. Amerikaan Harline publiceert als hoogleraar veel over het religieuze leven in West-Europa tijdens de Reformatie en is momenteel verbonden aan de Brigham Young University in Provo, Utah.

 

De meest invloedrijke vrouw van 2016 hoogleraar José van Dijck ging naar het Jacob Roelands College.

Lees hier het verhaal van José van Dijck

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.