skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Burgemeester Bus bestuurt slagvaardig én met veel humor

De Burgemeester Busstraat in Megen herinnert aan de 21 jaar dat Ton Bus dit stadje heeft bestuurd, van 1965 tot 1986. Maak niet de fout om dorp te zeggen, zoals Stan Huygen van de Telegraaf dat in 1980 deed. “Noem Megen geen dorp als burgemeester Bus in de buurt is. Hij zal u onmiddellijk verbeteren”, begint het Stan Huygen Journaal.

Ongetwijfeld heeft burgemeester Bus het met een knipoog gezegd, want in de vele krantenknipsels over hem zijn er maar weinig die níet zijn gevoel voor humor roemen. Net zoals zijn enorme werklust, getuige de lange dagen én de vele jaren (meer dan 55 jaar) die hij als ambtenaar maakt.

Onderduik

Als jonge jongen begint hij 1939 als typist bij de gemeente Didam. Voor 26 gulden in de maand, een welkome aanvullingen in het gezin waar ze met z’n tienen zijn. In 1942 duikt hij onder, om in 1944 terug te komen en zich aan te melden als oorlogsvrijwilliger. In die functie trekt hij met de geallieerden mee op, om na de capitulatie terug te keren bij de gemeente.

Dat vindt de jonge Bus aanvankelijk maar saai, zo’n kantoorbaan van 9 tot 5, in een gemeentehuis. Maar hij haalt zijn diploma’s, raakt steeds meer thuis in de bestuurlijke wereld en wordt in 1965 burgemeester van Megen. Daar maakt hij zich onder meer sterk voor de restauratie van het stadje. En – ondanks protesten van de plaatselijke bevolking - vóór de komst van een brug die zorgt voor een goede oeververbinding tussen het ‘gewest Oss en het land van Maas en Waal’.

Maar Bus toont zich ´een man van recht door zee, een die met kwinkslagen en humor zoekt voor moeilijke zaken’, schrijft het Brabants Dagblad in 1996. Bij zijn afscheid in Megen wordt hij benoemd tot ereburger, later nog wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Laatste burgemeester

Na zijn burgemeesterschap in Megen volgen nog negen jaar als waarnemer in Maasdriel, Ubbergen, Millingen en Liempde. In die laatste plaats blijft hij vier jaar, tot 1996 als Liempde wordt samengevoegd met Boxtel. Bus is daarmee de laatste burgemeester in de geschiedenis van Liempde als zelfstandige gemeente. Ton Bus overlijdt in 2007 op 84-jarige leeftijd. 

 

Reacties (2)

Paul Wingens zei op 27 november 2023 om 14:59
Hij was van 1990-1992 ook waarnemend burgemeester van Heesch. Een zeer aimabele man.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 november 2023 om 16:06
Goede aanvulling, Paul. Bedankt voor je oplettendheid!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen