skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De jonge maar veelbewogen geschiedenis van ‘De Neerkant’

Tot augustus 1939 is Neerkant een stil, klein dorpje op de grens van Brabant en Limburg waar weinig gebeurt. Maar vanaf de mobilisatie wordt het overspoeld door honderden militairen. Er komen tenten- en barakkenkampen en er moeten kazematten worden gebouwd. Menig dorpsbewoner verdient  wat bij met de bouw hieraan. Tot Neerkant in 1944 in een echt oorlogsfront verandert.

detail uit een kaart 1600-1650

Het dorp Neerkant (‘de nederkant’, ‘het uiteinde van de gemeente’) bestaat lange tijd niet als dorp. Het is meer een verzameling gehuchten op een smalle zandrug tussen twee moerasgebieden. Langs de oude verbindingsweg van Meijel naar Deurne liggen Heitrak, Moosdijk, Broek, Schelm, Schans en Luttel-Meijel. Een aantal van die gehuchten gaat terug tot de middeleeuwen maar Neerkant als naam komt pas rond 1730 voor het eerst voor. En dan duurt het nog anderhalve eeuw voordat het dorp een echte kern krijgt; in 1890 gevolgd door een eigen parochie. Neerkant krijgt steeds meer de contouren van een eigen dorp.

onderdeel van Peel-Raamstelling

Zwaar getroffen

Het jonge dorp wordt sterk gevormd door de Tweede Wereldoorlog. Door de landelijke ligging in het Peelgebied is Neerkant onderdeel van de Peel-Raamstelling. Bij de inval van de Duitsers in de ochtend van 10 mei 1940 steekt het Nederlandse Leger een aantal boerderijen in brand om een vrij schootsveld te krijgen. Tevergeefs want de Duitsers blijken veel te sterk. Na deze meidagen lijkt de oorlog de bewoners niet echt te raken. Maar vanaf 1944 komt daar verandering in en wordt Neerkant zwaar getroffen. 

Onder meer de kerk en de hoeve Heitrak moeten eraan geloven. In de nacht van 24 september 1944 verdwijnen plotseling alle Duitsers uit het dorp en de dag daarna trekken de Engelsen Neerkant binnen. Maar de Duitsers zouden niet zonder slag of stoot vertrekken. Op 27 oktober vindt een zware Duitse aanval plaats op het dorp. Bijna het gehele dorp ziet zich genoodzaakt om te evacueren. Ook de Engelsen vertrekken en de Duitsers krijgen het dorp weer in handen. Twee dagen later vindt de echte Peelveldslag plaats. Een groot Engels leger gesteund door Typhoon-bommenwerpers verdrijft de Duitsers uit het dorp en de rest van de Peel. Op 1 november 1944 wordt door een Amerikaanse voltreffer op een Duitse munitietank de gehele kom van het dorp zwaar beschadigd. Ook van de kerk blijft niet meer dan een ruïne over. Een dag later bevrijdt het Engelse leger eindelijk het dorp voorgoed van de Duitsers. Maar wat een ‘bevrijding’ voor het zwaar gehavende dorp.

Andere tijd

Na de oorlog begint de wederopbouw en krijgt Neerkant een noodkerk (die tot in de jaren zestig dienst zou doen als gemeenschapshuis) en weer later volgt er ook een school. In 1970 vertrekken de Zusters Franciscanessen uit het Sint-Vincentiushuis, net rond de tijd dat de Nederlandse popband CCC incorporated zich vestigt in een oude boerderij. Een andere tijd is aangebroken.

Het Sint-Vincentiushuis in Neerkant

Weet je waarom Ernst Jansz al een halve eeuw in Neerkant woont?

Lees hier het verhaal van Ernst Jansz

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.