skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Ivo de Wijs krijgt de molen van Tante Truus in Tilburg

Het historische gebouw van Ivo de Wijs mag dan al jaren geleden zijn gesloopt, het bijbehorende verhaal van deze tekstdichter, presentator én molenaar blijft moeiteloos overeind. We reizen hiervoor af naar de hoek van de Ringbaan-Zuid en Broekhovenseweg in Tilburg. Op naar de voormalige windmolen van de grootvader van De Wijs!

foto copyright: Ivo de Wijs bvfoto copyright: Olivier Middendorp, Ivo de Wijs bv

Die windmolen was een zogeheten stenen bovenkruier en dateerde uit 1862. Grootvader J.H. Schraven kocht hem in 1900 en veranderde de naam van de molen van Het Vertrouwen in De Vooruitgang. foto Hans vd Wel, via de Molendatabase“Mijn grootvader was een slimme zakenman en stapte over op elektrische tractie zodat hij niet meer afhankelijk was van de wind en altijd kon malen. Maar daarmee verloor de molen ook zijn functie dus die stond stil en raakte in onbruik. Toen er op een keer een wiek afwaaide die maar net naast een fietser belandde, werden uit voorzorg ook de andere wieken verwijderd. Wat overbleef, was een lelijke stomp.”

Ongetrouwde Tante Truus

“Toen opa stierf liet hij 11 kinderen na. De enige ongetrouwde (Tante Truus) erfde de molen. Zat Tante Truus met die molen te kijken. Ze heeft er later nog reclame op laten aanbrengen – ik meen van Karel I – dan leverde de molen toch nog iets op. Toen Tante Truus stierf, erfden haar 10 broers en zusters elk een tiende deel van die molen en één van die 10 was mijn moeder. De molen draaide dus allang niet meer, de wieken waren eraf, er was tweemaal brand in geweest, niemand wist wat er eigenlijk met die stomp moest en de gemeente Tilburg wou het ding niet op de monumentenlijst zetten. Toen mijn moeder stierf, erfden haar 5 kinderen elk een vijfde deel van haar tiende deel. Op dat moment werd ik eigenaar van éénvijftigste deel van een molen.”

Geen vooruitgang

Als kind speelde Ivo regelmatig in de molen. “Vooral omdat het niet mocht. Maar toen we decennia later allemaal zo’n deel van de stomp erfden, moest er echt iets gebeuren. Uiteindelijk heeft één nicht zich opgeworpen om ons van dat bouwwerk te ontdoen. Iets met heel veel handtekeningen – van al die erfgenamen – en met een projectontwikkelaar die dan de grond wilde krijgen als hij het ding zou slopen. Misschien zou je nu – in deze tijd - het bouwwerk willen behouden, zeker als je ziet welke vreugdeloze nieuwbouw ervoor is teruggekomen. Nee, die stomp was niet fraai maar dit is ook bepaald geen vooruitgang te noemen.” Laat staan Dé Vooruitgang.

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Lees meer over:reclame van de befaamde sigaar op de molen

Meer Bekende Brabanders:

Reacties (4)

Henny zei op 19 maart 2021 om 15:48
Lachen!!! Wat een knoeperd van een verhaal. En wat heeft u Ivo het toch mooi vertelt. ik heb genoten. Ik zag de hele familie + molen voor me. . Had u pa een vooruitziende blik. Kom nog maar eens met zo'n gezellig verhaal. ik vind dat heel prettig om te lezen ,Ivo. Bedankt hoor.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2021 om 19:32
Goed te horen, Henny, dat je genoten hebt van het verhaal. En inderdaad, goed vertellen; dat kan Ivo de Wijs als geen ander :)
Harry Coumans zei op 22 oktober 2022 om 00:44
Veel dank, Ivo, voor deze mooie herdenking van onze molen. Als tweede oudste kleinkind van Opa en Oma Schraven herinner ik me onxe geliefde speelplaats als de dag van gisteren. En dat op twee eb negentg jarige leeftijd, wonende in Cacada sinds 1956. Groeten, Harry Coumans
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 oktober 2022 om 09:06
Wat leuk dat je reageert, Harry. En dat je Nederlands nog zo goed is na al die jaren! Wat is je meest dierbare herinnering aan de molen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!