skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Joost Prinsen komt tot rust in de kroeg van Knegsel

Zijn wieg staat in Vught en hij groeit op in Breda. Joost Prinsen (1942) heeft nauwe banden met verschillende plaatsen in Brabant. Zijn favoriete plek in onze provincie? De Acht Zaligheden. Lees hieronder waarom.


Afhankelijk van je leeftijd ken je hem als Erik Engerd uit de Stratemakeropzeeshow, of als de hoofdcommissaris uit Klokhuis. Of misschien wel als presentator van Met het mes op tafel. Willekeurige voorbeelden uit zijn omvangrijke oeuvre.

Behalve acteur, presentator, zanger en columnist is Prinsen ook schrijver. Gevraagd naar zijn meest dierbare plek neemt hij zelf de pen ter hand, schrijft hij dit verhaal, speciaal voor het BHIC. Lees mee in zijn mooie verhaal over Weintersel.

Mijn oom Huub had een proefschrift geschreven over de Acht Zaligheden. Meer specifiek over het dorp Winterle dat aldus oom, zonder twijfel de achtste Zaligheid was. Geloof me er zijn mensen gepromoveerd op mindere onderwerpen.

Laat ik al de die Zaligheden even noemen zodat we weten waar we het over hebben: Eersel, Knegsel, Reusel, Hulsel, Duizel, Netersel, Steensel en dus Winterle als achtste.

Natuurlijk zijn er onverlaten die nog steeds menen dat Bladel nummer acht is. Het dorp zou ergens in een vage bron als Bladsel zijn opgevoerd. Maar dat soort mensen kijken wij in de familie met de nek aan.

Winterle wordt immers uitgesproken als Weintersel en voor verdere bewijzen verwijs ik u graag naar het proefschrift van Dr. H.J.J. van Velthoven, geen ander inderdaad dan mijn oom Huub.

De Acht Zaligheden! Mijn broer woonde in dat gebied en jarenlang kon ik daar terecht als de heibel thuis me even iets te veel werd. Nergens kwam ik zo tot rust als in de bossen tegen Hulsel, op de markt in Eersel of in de kroeg van Knegsel. Zo ooit het cliché ‘waar de tijd stil is blijven staan’ van kracht is, dan toch in die dorpen die verdwaald zijn in een uithoek van Noord Brabant.

Jaren terug mocht ik meedoen aan het programma Verborgen Verleden. Het voerde mij dankzij de familie van moeders kant tot in Polen en Wit Rusland. De stamboom van vader hebben de programmamakers niet in beeld gebracht. Te rustig, te vredig, al te nostalgisch. Die stamboom heeft de redactie nog wel uitgeplozen tot in de achttiende eeuw. Waar toen een zekere Pieter Prinsen resideerde in Eersel.

Hoofdstad van die schitterende streek die zich slingert tegen de grens als een gordel van smaragd.

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Verder lezen:

Meer Bekende Brabanders:

Reacties (4)

Mark Goossens zei op 24 februari 2021 om 16:25
Stomtoevallig las ik vorige week (maar kan het nu niet meer vinden) dat die Acht Zaligheden een soort geuzennaam is, omdat deze ontstond als belediging in brieven van soldaten die, tijdens de Eerste Wereldoorlog, daar waren gestationeerd en het thuisfront lieten weten dat er helemaal niets te doen was in die plaatsen die allemaal op "sel" eindigen en daarom als "seligheden" werden aangeduid.
Mark Goossens zei op 24 februari 2021 om 16:28
Ik ben van de "Erik Engerd" generatie, en, mocht Joost Prinsen dit lezen: Ik woon al 20 jaar in de VS en toen ik hier net woonde had mijn vrouw een tandarts met de naam "Eric Engert" ("c" en "t" inderdaad, maar grappig genoeg voor een tandarts).
Ruud van Nooijen zei op 24 februari 2021 om 17:06
Naar aanleiding van de uitzending van het TV-programma Verborgen verleden, met daarin het optreden van Joost Prinsen, wiens roots naar voorvader ADAM KEIJZER werd gevolgd, schreef ik het artikel ADAM KEIJZER (1785-1859) VAN KANONNIER TOT KAPITEIN, te lezen/downloaden via website www.heemkundeboxtel.nl Het verbazingwekkende verhaal van de ijzervreter die in Napoleons tijd in Spanje vocht en gewond raakte, daarna deelnam aan de Russische veldtocht, in krijgsgevangenschap raakte, ontsnapte en in Polen zijn vrouw leerde kennen. Ook nam hij nog deel aan de Tiendaagse Veldtocht, augustus 1831, tegen de opstandige Belgen. Hij eindigde als kapitein bij de Koninklijke Marechuassee te Maastricht. In het kader van de opnamen voor Verborgen Verleden nam Joost Prinsen, gekleed in slechts zijn onderbroek, een duik in de Berezina om te ervaren hetgeen ook zijn voorvader aan den lijve moet hebben ervaren...
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2021 om 12:00
Wow, wat een bijzondere aanvulling, Ruud! Mooi verhaal heb je daar te pakken (en het beeld van Joost Prinsen in Berezina is niet minder fascinerend ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!