skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Maarten van der Weijden vindt veilige haven mét ziel in Waspik

Zijn wieg stond in een nieuwbouwhuis in Alkmaar maar vooral dankzij zijn vrouw Daisy woont Olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden sinds enige tijd in een huis ‘met een ziel’: één van de voormalige leerlooierijen in Waspik. “Er schijnen hier mensen ondergedoken te hebben gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voelt ergens prettig dat onze woning als een 'veilige haven' gezien werd destijds”, vertelt Van der Weijden.

Bij de huizenzoektocht van het echtpaar Van der Weijden stonden twee zaken centraal: het huis moest instap-klaar zijn (handig met twee kleine meiden in huis) én het huis moest historie hebben. “Hoe oud, dat wisten we niet, maar dat we niet in een gloednieuw huis wilden wonen, wisten we wel. Mijn vrouw is opgegroeid in een boerderij en heeft het steeds over huizen 'met een ziel'. Zelf ben ik in een nieuwbouwhuis opgegroeid en heb minder voeling met een oudere woning, maar ik begrijp wel wat ze bedoelt.”

 Veilige haven

“Toen we in ons huis in Waspik binnenstapten, voelden we meteen dat hier al in geleefd is. De tegels die in de hal liggen, zijn de originele tegels uit de tijd dat het huis werd gebouwd. Ze hebben intussen flink wat barsten en putten, maar we zullen die vloer er niet snel uithalen. Er hebben al zoveel voeten vóór ons overheen gelopen." 

Het nieuwe onderkomen van de familie Van der Weijden bevindt zich in één van de voormalige leerlooierijen van Waspik. Er herinnert nu nog weinig aan dat ambachtelijke verleden – behalve de informatie hierover op het nummerplaatje aan de voordeur. “Dus er zijn niet zozeer sporen van de leerlooierij”, legt Van der Weijden uit. “Van de oude stal is nu een grote woonkeuken gemaakt en op de plek van de vroegere schuurdeuren zitten nu openslaande terrasdeuren. Ook de ramen zijn nog origineel en geven je een beeld van hoe het vroeger geweest moet zijn.”

Muurschilderingen

“De historie van de woning is veel meer te vinden in de tegels van de hal en in de muurschilderingen in de woonkamer. Die laatste bevinden zich momenteel achter panelen en worden op die manier beschermd tegen UV-straling. Het schijnt nogal wat onderhoud te vergen als we ze tevoorschijn halen, maar zijn wel van plan dit op een dag te doen”, mijmert hij hardop.

“Het is bijzonder ergens te wonen waar de geschiedenis nog te zien is. Onze woning heeft in de achterste muur allemaal dichtgemetselde ramen en deuren zitten die nog te zien zijn. Het is leuk om op een zomerse dag naar de muur te kijken en te bedenken wie er door de vroegere ramen gekeken heeft. Wellicht halen we nog wat ramen op een dag terug om de geschiedenis weer wat meer tot leven te laten komen”, overwegen Maarten en Daisy.

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Lees meer over:

Meer Bekende Brabanders:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen