skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Welgestelde fabrikant financiert de kerk van zijn zoon in Goirle

De kerk Heilige Maria Boodschap uit Goirle is in 1939 gebouwd met behulp van een gift van 50.000 gulden. De gulle gever was directeur van de dekenfabriek Pessers-van Zuylen, en niet geheel toevallig de vader van de bouwpastoor Pessers in Goirle. Deze pastoor legt op 15 augustus 1939 de eerste steen en precies een jaar later wordt de kerk ingezegend. De Tweede Wereldoorlog is hier dan net drie maanden oud.

foto van Heemkundekring GoirleDe kerk Maria Boodschap is een rijksmonument, ontworpen door architect C.H. De Bever. Het ontwerp is opvallend door zijn Romaanse bouwstijl en toren met zadeldak. Dit type torendaken komt in Nederland vooral voor in het noorden van het land dus dit is een opmerkelijke uitzondering in het zuiden.

Fabelachtige rijkdom

De oorlog laat al direct zijn handtekening achter op het jonge gebouw want de afwerking is sober. Aan de financier Bernardus Pessers kan het nauwelijks hebben gelegen. De ‘Gouden Bult’, zo genoemd vanwege zijn gekromde rug en zijn fabelachtige rijkdom, staat zijn zoon vrijgevig terzijde tijdens de bouw van de kerk. Die zoon, Leo Pessers, is een betrokken, gevoelige man. “Wat stil en verlegen in de omgang met mensen, kwam hij in de verkondiging geen woorden tekort. En dan waren zijn tranen vaak even overvloedig als zijn woorden”, staat op zijn bidprentje.

foto van heemkundekring Goirle

 

Maar als hij de eerste steen legt, is hij nog een jonge vent van 32 jaar. Zoals zo velen maakt hij zich zorgen over de bezetting en zit met lede ogen aan dat het ontwerp van de kerk in deze moeilijke tijden niet geheel kan worden uitgevoerd. Aan de westkant ontbreken namelijk twee traveeën, delen van de gevel. In het ontwerp staan aan het kerkplein nog een parochiehuis en kleuterschool maar ook door hun komst zet de oorlog een streep. Het kerkgebouw – helemaal compleet of niet - blijft onverminderd indrukwekkend, met zijn sobere gestalte en opvallende toren. De kerk, op de hoek van de Tilburgseweg en de van Malsenstraat, wordt bij het 25-jarig bestaan geconsacreerd door mgr. Bekkers. Pessers maakt er zijn vijftigjarig priesterschap vol en neemt in 1977 afscheid van zijn parochie.

de opening van de kerk; foto van heemkundekring Goirle

Appartementen

De leegloop van de kerken gaat daarna onverminderd voort. In 2000 gaat de parochie samen met twee anderen in Goirle. Weer tien jaar later vindt de laatste kerkdienst plaats en wordt de kerk gesloten. De toneelvereniging Spot Theater vindt er zijn onderkomen. In 2016 wordt de kerk, met instemming van het Bisdom, aangekocht door HERMON Erfgoed die monumenten een tweede leven probeert te geven. In de kerk komen nu appartementen.

De foto's bij dit verhaal komen uit de collectie van heemkundekring Goirle

Weet je dat Ineke Strouken een bijzondere band heeft met de Maria Boodschap in Goirle?

Lees hier het verhaal van Ineke Strouken

Reacties (7)

Karel de Beer zei op 23 december 2020 om 17:02
Bernard Pessers die de Gouwen Bult werd genoemd was geen wollendeken fabrikant maar een handelaar en verwerker van huiden voor de wol- en lederindustrie
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 december 2020 om 20:01
Bedankt voor je correctie, Karel, de tekst is aangepast. De Gouwen Bult verwijst - neem ik aan - naar zijn financiële gesteldheid?
Karel de Beer zei op 23 december 2020 om 20:10
Ja, maar er waren er dus meer. Leo de pastoor kwam uit de familietak Pessers-van Zuylen. Fabrikanten van wollenstoffen, ook veel geld en zeer katholiek. De Gouwen Bult was een andere tak met veel geld en ook priesters. Hoewel Leo een voor mij niet bekende bijnaam had, heb ik hem en verschillende van zijn familieleden toch vermeld in www.cubra.nl/bijnamen_Tilburg (zie daar hoofdstuk 1 onder de letter P). Succes, groeten,
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 december 2020 om 21:53
Ah dank voor deze verwijzing, Karel. Zeer leerzaam :)
Karel de Beer zei op 24 december 2020 om 10:06
Het is nog niet goed overgekomen. Sorry, ik was mogelijk niet duidelijk genoeg. Daarom: de ouders van (bouw-) pastoor Leo Pessers in Goirle waren Albertus Pessers en Anna Smulders. Deze Albertus was een van de directeuren van de dekenfabriek Pessers-van Zuylen, die door zijn vader Hendrikus Pessers (x Adriana van Zuylen) was opgericht. Vader Albertus zal zeker een groot bedrag aan de kerkenbouw hebben geschonken - zo ging dat - maar ik heb geen idee hoeveel. Een en ander staat in ieder geval helemaal los van den Gouwen Bult met zijn huidenhandel en -verwerking! Succes ermee, groeten
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 december 2020 om 14:41
Ah oké, dan klopt het tekstueel nu weer (denk ik ;)

Bedankt voor je hulp en reactie, Karel!
Karel de Beer zei op 24 december 2020 om 15:48
Geen dank, fijne dagen en succesvol 2021

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.