skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Bedenker van het totaalvoetbal

Wellicht een leuk WK-weetje: Nederland speelde de meeste WK-finales zonder ooit wereldkampioen te worden. Drie om precies te zijn. Slechts één land verloor vaker de finale, maar won deze ook vier keer: Duitsland, het land dat ons onze eerste finale nederlaag bezorgde op het WK van 1974. Het WK van het ‘zijn we er toch ingetuind’-doelpunt van Gerd Müller en van bondscoach Rinus Michels, van wie steeds vaker hardop wordt betwijfeld of hij wel de bedenker van het totaalvoetbal was.

Michels werd pas enkele maanden vóór het WK aangesteld als bondscoach. Door zijn werkzaamheden als coach van FC Barcelona liet hij het echte werk over aan zijn voorganger en assistent tijdens het WK: dr. František Fadrhonc. Niet Michels, maar Fadrhonc leidde Oranje na 36 (!) jaar afwezigheid in 1974 eindelijk weer naar een internationaal voetbaltoernooi. Het was Fadrhonc die de basis legde voor het elftal waarmee Michels tijdens het WK zo’n grote successen oogstte. De stille kracht op de achtergrond, die uiteindelijk door de KNVB te soft werd bevonden om kartrekker te zijn.

Training Nederlands elftal, Fadrhonc en Cruijff, 1 mei 1973 (foto: Hans Peters / Anefo. Bron: Nationaal Archief nr. 926-3806'; publiek domein)
Training Nederlands elftal, Fadrhonc en Cruijff, 1 mei 1973 (foto: Hans Peters / Anefo. Bron: Nationaal Archief nr. 926-3806; publiek domein)

František Fadrhonc was een visionair en met die reputatie werd hij in 1949 ook naar Brabant gehaald. Naar Tilburg om precies te zijn. Hij was het communistische Tsjechoslowakije ontvlucht, een land dat – zoals meer Oostbloklanden – sport serieus nam en zelfs wetenschappelijk benaderde. Zo ook Fadrhonc: hij had sport gedoceerd op de universiteit van Praag en was erop gepromoveerd in de antropologie. Zijn belangrijkste bagage bij de vlucht uit zijn vaderland was dan ook het vermogen om de Nederlandse sport naar een hoger plan te tillen. En daarin heeft hij niet teleurgesteld. Zo oefende Fadrhonc met Willem II al op techniek en balbeheersing en gaf keeperstrainingen in een tijd dat trainen op de meeste vaderlandse voetbalvelden nog synoniem was voor rondjes om het veld lopen. Het is ook niet toevallig dat in de jaren ’60 bij zijn toenmalige club Go Ahead de eerste jeugdopleiding startte. Als bondscoach zorgde hij dat het voor Oranjespelers financieel interessanter werd om voor het nationale team te spelen en op zijn initiatief werd het eerste sponsorcontract voor Oranje afgesloten, ver voordat shirtreclame in het betaalde voetbal zijn intrede deed. Successen bleven dan ook niet uit, met als hoogtepunten twee landstitels voor Willem II – waaronder die van eerste landskampioen betaald voetbal in 1955 – en het eerdergenoemde behalen van het WK met het Nederlands elftal.

Fadrhonc schroomde niet om bij het bepalen van zijn voetbaltactieken te shoppen bij andere sporten. In zijn jonge jaren was hij naast voetballer een fervent ijshockeyer. Het was dan ook niet verwonderlijk dat juist deze sport hem inspireerde in zijn werk als voetbaltrainer. Al in de jaren ‘50 – ruim voor de trainerscarrière van Michels – trainde hij met zijn spelers op positiewisselingen en druk zetten op de helft van de tegenstander. Speelstijlen uit het ijshockey die later als totaalvoetbal en pressievoetbal een eigen leven gingen leiden en door velen in één adem werden genoemd met Fadrhoncs opvolger Rinus Michels.

WK voetbal 1974, Nederlands elftal in Hiltrup; rechts trainer Rinus Michels en links Fadrhonc (foto: Rob Mieremet / Anefo. Bron: Nationaal Archief fotonr. 927-3056 via Wikimedia Commons; publiek domein)
WK voetbal 1974, Nederlands elftal in Hiltrup; rechts trainer Rinus Michels en links Fadrhonc (foto: Rob Mieremet / Anefo. Bron: Nationaal Archief fotonr. 927-3056 via Wikimedia Commons; publiek domein)

František Fadrhonc en Rinus Michels: het is nauwelijks mogelijk twee personen aan te wijzen die nóg meer van elkaar verschillen. Waar het credo van Michels was: ‘Thuis heb je te maken met mensen, op het stadion alleen met rugnummers’, wordt Fadrhonc herinnerd om zijn medemenselijkheid en persoonlijke benadering. Hun respectievelijke bijnamen – De Generaal en Vader Ons – spreken wat dat betreft voor zich. Maar wie van hen ook aangemerkt wordt als de bedenker van het Nederlandse totaalvoetbal, één ding is zeker: hij vond zijn laatste rustplaats in Brabantse bodem. František Fadrhonc in Goirle, Rinus Michels in Valkenswaard.

Reacties (4)

Jan van den Dungen zei op 12 december 2022 om 15:42
Het is geen toeval dat Rinus Michiels en zijn vrouw Willemien Hulsbosch in Valkenswaard begraven liggen, omdat beiden hier ook in het huwelijk traden. Dat komt omdat Rinus’ vrouw er is geboren en getogen. Zij was een dochter van Driek Hulsbosch, textiel- manufacturenhandelaar op de hoek van de Stationsstraat en Klapperstraat en van Fien van der Sanden, dochter van de Aalster messenfabrikant Van der Sanden. Omwille van de privacy werden de openbare gegevens van hen, nog niet zo lang geleden, uit de sociale media verwijderd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 december 2022 om 11:32
Interessant verhaal, Miranda! Goed dat je ons zo laat kennismaken met František Fadrhonc. En wat leuk dat er, ook met jouw aanvulling Jan, zoveel Brabantse lijntjes lopen naar deze grote namen.

Weer veel geleerd van deze bijdrage, dank je wel!
Miranda zei op 14 december 2022 om 08:09
Dat klopt Jan. Maar op zich is de plaats waar je trouwt natuurlijk geen reden om daar ook begraven te worden. Rinus en zijn echtgenote zijn bijgezet in het graf van zijn schoonouders op de oude begraafplaats. Een prachtige plek!
Jan van den Dungen zei op 14 december 2022 om 10:21
Het is juist om niet te veronderstellen, dat je op de plek van je trouwen daar ook begraven zou willen worden. Valkenswaard was overigens wel de geboorteplaats van haar. Het gezin Michiels-Hulsbosch had geen kinderen, wel familie in Valkenswaard. Kon dat een reden zijn? Ook werden Rinus en zijn vrouw volgens eigen waarneming op deze mooie en serene Oude Begraafplaats, (nog) in een normaal gezinsgraf begraven. Op de locatie k-06-01 lagen Willemiens ouders Hulsbosch-van der Sanden begraven, waarvan de grafrechten in 2000 af liepen. Ik ga er binnenkort zelf eens poolshoogte nemen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen