
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Veghel neemt een strafpremie van 1,8 miljoen voor lief. Tenminste als het stopt met de belastingsamenwerking BSOB. Belasting en WOZ komen onder de vlag van Meierijstad. Voor het eerst komt er één beleid voor Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Uniek. Vooral voor Eerde. Het dorp waar zich in het verleden nogal wat belastingkwesties afspeelden.
In 1699 ligt Eerde binnen de Veghelse grenspalen. Toch is een deel van de inwoners Rooienaar of Schijndelaar. Dat is afhankelijk van waar ze de 'OZB' betalen. Financiële voordeeltjes maken Rooise Eerdenaren toeschietelijk. Aangezien de belasting in Veghel lager is, breken ze hun woonhuis af om het op Veghelse grond op te bouwen. Lekker voordelig. Maar er zit een addertje onder het gras. Aangezien een groot deel van hun bezittingen uit Rooise grond bestaat, vloeit een aanzienlijk deel van de belasting alsnog in Rooise kas. Veghel bedenkt daarom een extra aanslag. Die is gebaseerd op welstand, bedrijfsgrootte en aantal beesten. Zo valt er meer te plukken, maar worden de Eerdenaren zwaarder belast. Die kondigen doodleuk aan “het selve niet te sullen betaelen”. De schulden stapelen zich op en Veghel besluit in te grijpen.
Teleurstellend
Op 15 juli 1699 worden enkele goederen van Eerdenaar Rutger van de Hintelt in beslag genomen. Hij is pachter op de hoeve Grootdonk. Een Veghelse boerderij, met flink wat landbouwgrond onder Sint-Oedenrode. Samen met zeven andere inwoners uit Eerde stuurt Van de Hintelt een protestbrief naar de Raad van State. Teleurstellend is het antwoord. Veghel heeft volgens de Raad van State alle recht om de belasting te innen.
Weer geven de Eerdenaren aan niet te zullen betalen. Maar als de deurwaarder op de stoep staat en executie dreigt, draaien ze bij. Wat zou het? Zelfs met de extra aanslag blijven de Veghelse belastingtarieven aantrekkelijker dan de Rooise. Het verplaatsen van huizen gaat door: Eerde als belastingparadijs. Nog altijd zijn de OZB-lasten in Sint-Oedenrode hoger dan in Veghel. Maar met de komst van Meierijstad zal ‘belastingharmonisatie’ plaatsvinden. De belastingvoordeeltjes uit het verleden zijn voorbij. Zou je er voor verhuizen?
Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad