skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Belastingparadijs Eerde

Rolf Vonk
Rolf Vonk
vertelde op 15 maart 2016
bijgewerkt op 19 juli 2016
Veghels Eerde blijkt in de achttiende eeuw een belastingparadijs voor Rooise Eerdenaren. Ze breken hun huis af en verhuizen naar Veghel. Zelfs een extra aanslag weerhoudt ze niet.

De Grootdonk bij Eerde bestond uit Rooise en Veghelse grond.

Veghel neemt een strafpremie van 1,8 miljoen voor lief. Tenminste als het stopt met de belastingsamenwerking BSOB. Belasting en WOZ komen onder de vlag van Meierijstad. Voor het eerst komt er één beleid voor Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Uniek. Vooral voor Eerde. Het dorp waar zich in het verleden nogal wat belastingkwesties afspeelden.

In 1699 ligt Eerde binnen de Veghelse grenspalen. Toch is een deel van de inwoners Rooienaar of Schijndelaar. Dat is afhankelijk van waar ze de 'OZB' betalen. Financiële voordeeltjes maken Rooise Eerdenaren toeschietelijk. Aangezien de belasting in Veghel lager is, breken ze hun woonhuis af om het op Veghelse grond op te bouwen. Lekker voordelig. Maar er zit een addertje onder het gras. Aangezien een groot deel van hun bezittingen uit Rooise grond bestaat, vloeit een aanzienlijk deel van de belasting alsnog in Rooise kas. Veghel bedenkt daarom een extra aanslag. Die is gebaseerd op welstand, bedrijfsgrootte en aantal beesten. Zo valt er meer te plukken, maar worden de Eerdenaren zwaarder belast. Die kondigen doodleuk aan “het selve niet te sullen betaelen”. De schulden stapelen zich op en Veghel besluit in te grijpen.

Teleurstellend

Op 15 juli 1699 worden enkele goederen van Eerdenaar Rutger van de Hintelt in beslag genomen. Hij is pachter op de hoeve Grootdonk. Een Veghelse boerderij, met flink wat landbouwgrond onder Sint-Oedenrode. Samen met zeven andere inwoners uit Eerde stuurt Van de Hintelt een protestbrief naar de Raad van State. Teleurstellend is het antwoord. Veghel heeft volgens de Raad van State alle recht om de belasting te innen.

Weer geven de Eerdenaren aan niet te zullen betalen. Maar als de deurwaarder op de stoep staat en executie dreigt, draaien ze bij. Wat zou het? Zelfs met de extra aanslag blijven de Veghelse belastingtarieven aantrekkelijker dan de Rooise. Het verplaatsen van huizen gaat door: Eerde als belastingparadijs. Nog altijd zijn de OZB-lasten in Sint-Oedenrode hoger dan in Veghel. Maar met de komst van Meierijstad zal ‘belastingharmonisatie’ plaatsvinden. De belastingvoordeeltjes uit het verleden zijn voorbij. Zou je er voor verhuizen?

 Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (5)

Rini de Groot. zei op 5 april 2019 om 21:41
Mijn naaste'kerkganger' 9 Sept. 2018, liet me een pentekening zien en vertelde, een kind was in de linker- een andere in de rechter slaapkamer geboren.
Met de Gemeentegrens midden door het huis, werden de twee in de opdat moment bevindende dorp door de Burgerlijke Stand ingeschreven.
Helena zei op 5 april 2019 om 22:59
Je komt het af en toe tegen in de huwelijksbijlagen van Veghel in de 18de eeuw dat er conflicten waren tussen de schepenen van St.-Oedenrode en Veghel over de juiste woonplaats van een a.s. bruid of bruidegom. Dat men in ondertrouw ging te Veghel en aangaf in Eerde 'binnen de palen en limieten van Veghel' te wonen, maar dat de schepenen van St.-Oedenrode het hiermee niet eens waren en vonden dat men onder St.-Oedenrode woonde.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2019 om 16:18
Ah kijk aan, mooie aanvullingen, Rini en Helena. Blijft toch bijzonder, die strijd 'binnen de palen en limieten' van bepaalde plaatsen. Veel dank voor jullie toelichting!
Tony van G. zei op 7 november 2019 om 22:17
Het huis van de "naaste kerkganger " van Rini de Groot lag inderdaad voor 95 % in de gemeente Sint Oedenrode . De kadastrale grens lag 1 meter uit de voorgevel en omdat de voordeur op Veghels grondgebied uitkwam besliste de Minister van Binnenlandse Zaken op 8 december 1937 dat de fam. Neggers van af die datum tot inwoners van Veghel werden gerekend.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 november 2019 om 14:58
Bedankt voor je aanvulling, Tony. Dat het zelfs tot aan de minister moest komen om hierover duidelijkheid te krijgen, bijzonder hoor. Veel dank voor deze toelichting!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen