skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Bende van Oss slaat toe!

Een gruwelijke herinnering aan de nacht van 15 op 16 mei 1934, waarin de gebroeders Verhoeven werden beroofd en vermoord. De gebroeders woonden in het boerderijtje op het Benedeneind in Oijen.

Wat er precies is gebeurd, weet niemand. Wel is op deze foto goed te zien hoe het hele huis overhoop is gehaald. De indringers maakten deel uit van de beruchte en gevreesde Bende van Oss.

Wie heeft wel eens iets over deze roofmoord gehoord of de gebroeders Verhoeven gekend? Wie kent nog andere verhalen over de Bende van Oss?

Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal.

Reacties (194)

Ad van Nuland, Heesch zei op 30 januari 2008 om 12:53
Over de bende van Oss is een boek uitgegeven met de titel "Donker Oss". Een aantal jaren geleden is een herdruk verschenen. Volgens mij staan er meer foto's uit Oijen in.
Margot America, namens BHIC bhic zei op 30 januari 2008 om 12:55
Beste Ad,
hartelijk dank voor je tip. Dat boek zullen we beslist raadplegen. Vriendelijke groet,
Frans Ceelen zei op 30 januari 2008 om 12:56
Tekst tenlastelegging tegen de verdachten:
Franciscus Johannes van Orsouw, geboren te Oss 30 september 1910 en Wilhelmus Martinus de Bie, geboren te Oss 9 april 1918.
Behandeling Rechtbank op 11 maart 1935; behandeling Gerechtshof op 29 april 1936; uitspraak Gerechtshof op 11 mei 1936:
F.J. van Orsouw, 10 jaar gevangenisstraf en W.M. de Bie 7 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.
“Verdachten wordt tenlastegelegd dat zij in den nacht van 15 op 16 Mei 1934 of daaromtrent te Oyen, gedurende den voor de nachtrust bestemde tyd, tezamen en in vereeniging, in de woning van de gebroeders Verhoeven met het oogmerk van wederrechtelyke toeëigening hebben weggenomen een geldelyk bedrag van ƒ 70,- of ongeveer zooveel, in ieder geval bankpapier en geld, alles eigendom van de gebroeders Verhoeven, althans van een ander dan verdachten of een hunner, en zulks na zich den toegang tot de woning te hebben verschaft door langs een door hen opengebroken raam naar binnen te klimmen en terwyl zy dien diefstal deden voorafgaan en volgen door geweld tegen de gebroeders Verhoeven door hen zeer krachtdadig met een yzer, althans een hard voorwerp, te slaan waardoor Antoon Verhoeven is overleden en Petrus Verhoeven meerdere bloedende verwondingen bekwam, zynde dat geweld gepleegd met het oogmerk om dien diefstal voor te bereiden en gemakkelyk te maken en om by betrapping op heeterdaad zich de vlucht mogelyk te maken en het bezit van het gestolene te verzekeren."
A.v.d.Akker zei op 3 juni 2008 om 19:37
Ik zoek een foto van Bijs de Sijp, uit de "bende van Oss".
|Wie kan mij hier aan helpen?
Dennis Ceelen zei op 6 juni 2008 om 22:29
Wie kan me aan dit boek helpen , wil het zo graag "donker oss".
Heb het ooit een stuk gelezen , maar niet helemaal..
Ik zou het graag willen kopen van iemand..
Jeroen Arts zei op 7 juni 2008 om 01:54
In Huisseling was de pastoor zo bang van de Bende van Oss, dat hij luiken liet aanbrengen voor de ramen van de pastorie. Weer iemand anders ging 's nachts met een buks de wacht houden in het kippenhok, omdat er kippen werden ontvreemd. Maar deze persoon was in slaap gevallen en de kippen waren toch weg! Een anders verhaal dat mij bekend is over de Bende van Oss betreft Huisseling is dat zij overdag een borreltje kwamen drinken bij Café Kocken aan de Hamstraat. Na afloop betaalden ze met groot geld, waarop de uitbater het geld moest gaan wisselen met geld uit een geldkistje. Ze volgden de uitbater en zagen dat hij het geldkistje in de slaapkamer verborgen hield.
's Nachts kwamen ze dus terug! De uitbater nam zijn luchtbuks/geweer en werd naar ik meen met zijn familie opgesloten in de kelder. Er is toen ook nog geschoten. De kogel vloog door het raam in de richting van de buren op nr. 6...
A.de Bie Roermond zei op 24 juni 2008 om 23:26
Bij deze roofmoord waren nog twee daders betrokken nl.een Van Putten[De Rut] en ene A.Hendriks [De Soep].De boeken ""Donker Oss"" en Oss Ontmaskerdzijn bij elke bibliotheek te lenen. Verder is er nog het proefschrift van W.Nagel "De Criminaliteit van Oss'" uit 1949 afz.ad.debie@home.nl
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 25 juni 2008 om 10:54
Zo te zien is de Bende van Oss ook in 2008 nog niet vergeten!
Het boek 'Donker Oss' kom je heel soms ook tegen bij antiquariaten. Check de site www.duthmala.nl van tijd tot tijd. En natuurlijk is het in te zien bij het Stadsarchief in Oss (Peperstraat).
Jeroen Arts zei op 25 juni 2008 om 17:47
Op de site www.boekwinkeltjes.nl vindt je ook geregeld leuke boeken. Echt een aanrader voor de verzamelaar!
Bert van Osch ,Berlicum zei op 7 augustus 2008 om 17:56
Hallo
ik ben bij onze Bibliotheek geweest .
maar ze kennen het boek niet
weet iemand waar ik wel kan lenen
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 8 augustus 2008 om 08:51
Je zou bij je eigen bibliotheek ook kunnen vragen of ze het van elders willen aanvragen, Bert. Volgens mij doen de meeste bibliotheken dat wel. Succes!
Henk Ruijs, Grave zei op 31 augustus 2008 om 01:49
De Bende van Oss sprak - en spreekt - tot de verbeelding. Het boek Donker Oss hadden wij vroeger thuis maar het is ooit uitgeleend en helaas nooit meer teruggekomen. Het proefschrift dat hieronder door de heer De Bie wordt genoemd (De criminaliteit van Oss) heb ik nog wel en geeft een heel aardig beeld van die roerige tijd. Dat ook in die jaren (1935) sensatiezucht handelswaar was, blijkt uit een ander boekje (het is eigenlijk meer een tijdschrift) dat ik nog heb. Het is getiteld “Donker Oss”en het is geschreven door (pseudoniem) J. de Speurder. De ondertitel is Misdaad en gerechtigheid in Brabants Noordoosthoek. Op de kaft is een cartoon-achtige illustratie te zien van een marechaussee die enkele revolvers bij elkaar veegt. In het boekje staan verhalen over de “het Ossche misdadigersmilieu”. Feiten worden doorspekt met interpretaties, duimzuigerij en gemoraliseer van de auteur. Veelzeggend ìs bijvoorbeeld een opmerking als “zoals dat gaat in milieus waar de moraal geheel is losgeraakt”. Al met al toch wel aardig om te lezen. Ik koester het boekje dan ook, maar als iemand een kopie wil…..: 06 - 20989042
Henk Ruijs, Grave zei op 31 augustus 2008 om 02:06
Jeroen Arts vertelt dat de pastoor van Huisseling bang was van de Osse bende. Ja, inderdaad, de schrik zat er soms in die tijd goed in. Mijn moeder – een Osse van geboorte – kan daarover vertellen. Bij haar thuis hadden ze vroeger een transportbedrijf/ kolenhandel. Een bankrekening, overschrijving of pinautomaat had je toen natuurlijk nog niet, dus was er soms geld in huis. Als dat zo was sliep het hele gezin op zolder. Op het zolderluik werd dan een zinken emmer geplaatst. Dat moest als alarm dienen. Als het luik omhoog geklapt werd zou de omvallende emmer iedereen wekken. Enfin, men was inderdaad bang voor de Osse bende
Helma Hendriks, Ahaus Duitsland zei op 2 september 2008 om 11:50
Mijn opa Gerrit Hendriks, wonende vroeger op de Heuvel/Walstraat kon hier vaak over vertellen. Mijn opa had vroeger een garage en fietsenwinkel. Als er s nachts wat werd gestolen en ook al had je de daders herkend dan nog durfde je dit niet te vertellen ook al kwamen ze dag erop bij je in de winkel, het kon je leven kosten.
Berucht waren ook gebr. de Bie. Een van deze broers Dotje de Bie kwam in de jaren 60 bij ons eieren brengen en toonde ons zijn littekens van messen over zijn gehele lijf.
Jan Timmermans zei op 15 september 2008 om 09:12
Het is interessant de reacties te lezen over de 'Bende van Oss'. Het begint al met de titel, waarbij het woord 'bende' met een hoofdletter wordt geschreven!
Er is nogal wat geschreven over dit onderwerp, waarbij telkens het boekje 'Donker Oss' wordt aangehaald. Maar dhr. Henk Ruijs heeft volkomen gelijk met zijn reactie van 31 augustus j.l., waarin hij dat boekje zeer kritisch recenseert.
De zaak Oss gaat veel dieper dan enkel de criminele daden van enkele families uit Oss en omgeving. Deze zaak heeft grote invloed gehad op het Nederlandse politiebestel. Het heeft zelfs de toenmalige Minister van Justitie Goseling zijn politieke kop gekost.Voor degenen die echt belangstelling hebben voor de zaak Oss (en meer dan enkel de sensatieverhalen) kan ik het volgende boek bijzonder aanraden: "De affaire Oss. Van lokaal conflict tot nationale rel." geschreven door Jos Smeets (2001) met een inleiding door prof. Cyrille Fijnaut (ISBN 9028419403).
Van minder gehalte is het boekje "De zaak Oss" door Martin Schouten (1982), ISBN 9023452887.
Ad de Bie zei op 28 september 2008 om 22:06
Beste A.v.d.Akker je zocht een foto van L.Vos (Bijs de Sijp) kijk eens op marechausseesporen.nl daar staan verschillende foto's op en daar staat hij ook tussen groeten A.de Bie
van lent zei op 3 oktober 2008 om 22:56
beste ad van nuland je zegt over het boek donker oss een herdruk is verschenen waar is dat tekoop
Albert Bakker zei op 10 november 2008 om 01:01
Denis ceelen, bel mij maar ik denk dat ik je wel kan helpen.
Denk dat je wel aan mijn nummer kan komen.
Hanna Sadiqi & Valentijn Huybens zei op 15 november 2008 om 14:33
Wij, twee leerlingen van het Titus Brandsma Lyceum, doen een profielwerkstuk over het verleden van Oss. Wij zouden graag mensen willen spreken die ons iets kan vertellen over De Bende van Oss.

Wie interesse heeft om ons hiermee te helpen, kan contact opnemen met coordinator Ine Smit van het TBL op nummer 0412-622377 of mailen naar info@hethooghuis.nl t.a.v. Ine smit.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 17 november 2008 om 10:37
Beste Hanna en Valentijn,

Hebben jullie al een bezoek gebracht aan het Stadsarchief Oss in de Peperstraat? Daar hebben ze in elk geval de voornaamste boeken en artikelen over dit onderwerp. Misschien kunnen ze jullie daar ook doorverwijzen naar mensen die er meer van weten.In dit forum staan er ook enkelen.
Succes!
van lent zei op 3 december 2008 om 16:07
op de site van marechausseesporen.nl staan twee mannen terecht wie kent de namen van die personen en in het boek van gerard ulijn de jaren dertig staat een man met een lap stof voor het gelaat lopend naar de rechtzaal wie zou dat kunnen zijn
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 4 december 2008 om 08:26
Ga zo door, beste mensen. De Bende van Oss blijft aktueel!
Johan Ceelen 9-1-09 zei op 9 januari 2009 om 16:27
ik mis nog het boek van de bende van oss maar ik ben nog zoekende het is een boek dat van mijn vader was , uit ik dacht 1930 ongeveer , als ik hem gevonden heb laat ik het wel weten.
wel heb ik een boek van martin schouten De Zaak OSS van de bezige bij 1982.
hierin staan veel oude verhaken in met naam en toebehoren.
Johan Ceelen 9-1-09 zei op 9 januari 2009 om 16:31
er bestaat een boek uit ongeveer 1930 dat ggat over de bende van oss.ik had het maar ben nog steeds zoekende.
als ik hem heb laat ik het wel weten.
ik heb wel een boek van marin schouten DE ZAAK OSS veel mooie verhalen
Valentijn Huybens zei op 29 januari 2009 om 11:32
Beste mensen,

Ontzettend bedankt voor jullie reacties.
Ons profielwerkstuk over Oss en criminaliteit en dan met name over de Bende van Oss is inmiddels voltooid. Het resultaat mag er zijn en wij zijn erg tevreden. Bij de totstandkoming van het werkstuk hebben we veel informatie uit boeken moeten halen. En we hebben zelfs het boek gevonden waar men op dit forum zo naargeestig naar op zoek is;namelijk Donker Oss, ook wel bekend als Oss, het volledige misdadenregister ontmaskerd.
Dit boek staat vol met informatie over hoe het er in de jaren 20 en 30 in Oss aan toe ging, alle details worden beschreven. Dit boek hebben wij opgevraagd bij de Openbare Bibliotheek in Oss, en zij hebben het uit de bibliotheek in Berghem laten komen. Wie naar dit boek op zoek is kan hier dus terecht.
Ook houden wij eind februari een (foto)presentatie over dit onderwerp. Graag nodigen wij iedereen uit die interesse heeft in dit onderwerp, en alle mensen die ons geholpen hebben.
Verdere informatie over het tijdstip en de exacte datum volgt nog.

U hoort dus nog van ons

Met Vriendelijke Groeten

Valentijn Huybens & Hanna Sadiqi
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 29 januari 2009 om 11:59
Hoi Valentijn en Hanna,
Leuk dat jullie zover zijn met je profielwerkstuk! En nu maar hopen dat jullie docent over het resultaat hetzelfde denkt als jullie, maar denk dat dat wel goed zit.
Als de agenda het toelaat, zal er van het BHIC ook iemand bij jullie presentatie zijn, want het onderwerp blijven we interessant vinden. Dus houd ons op de hoogte!
Ine Smit-Verbakel, voorzitter sectie geschiedenis TBL Oss zei op 4 februari 2009 om 15:05
Voor alle belangstellenden,
De presentatie van het profielwerkstuk van Hanna en Valentijn vindt plaats op dinsdag 17 februari om 20.30 uur in de mediatheek van het Titus Brandsmalyceum, Molenstraat 30 te Oss. Naast de ouders van onze eindexamenleerlingen zijn ook andere belangstellenden van harte welkom om naar de presentatie te komen kijken. Vanaf 19.30 uur worden alle profelwerkstukken door onze leerlingen gepresenteerd.
Valentijn Huybens & Hanna Sadiqi zei op 7 maart 2009 om 21:19
Wij bieden een grote verzameling foto's over de Bende van Oss aan.
Het gaat in totaal om 50 foto's uit de jaren 20/30. Niet de originelen, maar kopieën daarvan. Het gaat over een unieke collectie, zelfs het stadsarchief te Oss heeft maar weinig van deze foto's in de verzameling zitten.
Het hele pakket foto's kunt u zowel uitgeprint in hoge resolutie als op cd krijgen voor 200 euro. En per foto vragen wij een tarief van 6 euro.
Iedereen die geïntresseerd is kan mailen naar: valentijn.huybens@tiscali.nl

Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Met Vriendelijke Groeten

Valentijn Huybens & Hanna Sadiqi

Paul Huismans (namens het BHIC) zei op 9 maart 2009 om 16:14
Beste Valentijn en Hanna,

Kunnen jullie me meer informatie geven over die foto's? Het zijn kopieen, maar wat staat er dan op, dat ze zo uniek zijn? Weet je meer over waar ze vandaan komen en zo? We zouden ze toch moeten bekijken en er meer over moeten weten voordat we weten of ze voor ons interessant zijn.
Valentijn Huybens & Hanna Sadiqi zei op 9 maart 2009 om 19:47
Beste meneer Huismans,

Wij hebben al contact gezocht met meneer Buijks van het BHIC.
Wij willen u ook graag meer informatie geven, maar doen dit dan liever via de mail. Als het goed is heeft u ons e-mail adres. Als u even een mailtje stuurt, dan geeft u ons de mogelijkheid om u meer informatie te geven

Valentijn Huybens & Hanna Sadiqi
frans van ravestein zei op 13 april 2009 om 16:36
terwijl ik regelmatig op bhic zit tref ik nu de verhalen van ''toon de soep '' en ''bijs de sijp'' ik zelf ben van een latere generatie 1962,maar mijn vader kon hier smakelijke verhalen over vertellen. hij was landboouwer in volkel op de grens volkel boekel heikant f4 genoemd (later brabantstraat).het blijkt dat deze bende ook in volkel berucht was.maar op de heikantstraat woonde een familie Van Bergen of Van Den Berg ,een boerengezin met een stuk of 7 knuistige boerenzonen. mijn vader vertelde dat in die tijd thuis nog veel geslacht werd en dat het varken op de ladder dan snachts naar binnen werd gehaald.....behalve daar,vertelde de vader van het boerengezin vol trots, want "ons jongens zitten erop te keeken,of ze langs willen komen"
Nolly Coutts-Verhoeven zei op 14 april 2009 om 23:05
Ik zou heel graag wat informatie hebben van Toon en Piet Verhoeven die vermoord waren in Oijen in 1934, ik geloof dat de Osse Bende er responsible voor zijn geweest!
Toon de Soep kende ik wel als een kind en ook de Bie.
Ik wou graag weten of Toon en Piet in ons stamboom horen!!
Ik ben ook in Oijen geboren.
Nolly Coutts-Verhoeven
Canada
J.A.H. Verhoeven zei op 11 mei 2009 om 22:49
T.a.v. Nolly Couts-Verhoeven

De familie verhoeven is vrij uitgebreid. Tienus Verhoeven is uit Oijen vertrokken, dienstplicht in de 1e wereldoorlog en in Amersfoort terechtgekomen en gebleven. Daar stam ik vanaf. De relatie die ik heb gaat terug tot Frederik Verhoeven, geboren in 1750. Het is voor mij mogelijk om te kijken naar een familierelatie, alleen heb ik daar meer gegevens voor nodig.

Jos Verhoeven
Nolly Coutts-Verhoeven, Bow Island, Alberta, Canada zei op 2 juni 2009 om 16:46
Hello Jos,
Onze stamboom gaat zo;
Arnolda Maria (Nolly) Verhoeven; dochter van
Reinier Verhoeven, 1905;zoon van
Arnoldus 1864;zoon van
Hendrikus 1823;zoon van
Arnoldus 1780;zoon van
Frederik 1743; Hij was in Oijen geboren en gestorven Sept.9, 1828
Als het mogelijk is zou ik heel graag de relatie hebben. Heel Bedankt, Nolly.
onze e-mail address;
davidandnolly@shaw.ca

H. van eeuwijk zei op 1 juli 2009 om 14:10
Ben in bezit van het boekje, toen in de jaren 30 waren de kosten 15 cent, staat op de voor pagina.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 1 juli 2009 om 16:22
En het boekje gaat over de Bende van Oss? Dat klinkt heel interessant!
Chris de Gier zei op 6 oktober 2009 om 22:38
Tja, het blijft intereassant om meer over die periode te weten te komen. Ik ben zelf ook zoekende naar meer informatie. Met name omdat mijn grootvader in de dertiger jaren wachtmeester bij de marechaussee in Oss was (wachtmeester C. de Gier). Ik ben zijn kleinzoon overigens. Ik zou graag in contact komen met mensen, die hem gekend hebben of criminelen hebben gekend, waar hij in hoedanigheid als marechaussee mee te maken heeft gehad.

Mijn e-mail adres is chrkat@zonnet.nl
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 7 oktober 2009 om 10:40
Hopelijk komen er reacties Chris! Voor mooie verhalen over je opa houden wij ons overigens ook altijd aanbevolen...
John Peeters zei op 20 oktober 2009 om 10:21
Onlangs las ik op teletekst bij Omroep Brabant dat men een film over de "Bende" wil gaan maken.
Ik hoop dat het hen gaat lukken om de financieen rond te krijgen.
Ik ben namelijk een achter-achter kleinkind van inspecteur Van Kempen en nu zelf ook werkzaam bij de politie, als mede mij opa Henk van Kempen (de zoon van inspecteur Van Kempen.)
Ik ben zelf ook erg geinteresseerd wat er in die periode allemaal heeft gespeeld. Dit omdat ik van die tijd ook foto's en verslagen heb die toen zijn opgemaakt voor het onderzoek.
Ik heb tevens een copie waarop mijn overgroot opa Van Kempen samen met Chr de Gier in 1935 op de stop staan bij het gerechtsgebouw in Den-Bosch.
Albert Bakker zei op 7 november 2009 om 00:50
Ik heb nog diverse kranten uit de tijd van de Oss Bende met de rechtzaken woord voor woord vertaald. mijn vader heeft ze van zijn vader ik weer van mijn vader en ze gaan ook weer naar mijn zoon, ben door deze kranten zeer geintereseerd geraakt en heb dan ook alles gelezen en met mensen welke het hebben meegemaakt gesproken hierover.
De Osse Bende heeft mijn interesse en ik ben blij dat ik niet de enige ben.
svdp zei op 6 januari 2010 om 19:13
hoi het boek is echt heel mooi
heb het al een paar keer gelezen,
omdat ook ondere andere mijn opa en ooms bij zaten, ma ik ben nie zo he

gr svdp
Bo zei op 27 februari 2010 om 19:37
Kijk eens in oude kranten.
http://kranten.kb.nl/index2.html. Zoeken op verhoeven en oyen tussen 1 jan. 1935 en 31 dec. 1935

Bo zei op 27 februari 2010 om 19:44
Zoeken op bende van oss natuurlijk, ik was iets anders aan het zoeken...
a v buul zei op 3 maart 2010 om 22:16
zou graag het boek van donker oss willen lezen van prof:nagel.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 4 maart 2010 om 10:11
Bij het BHIC bevinden zich de volgende boekwerken over de bende van Oss:

W.H. Nagel, De criminaliteit van Oss. Den Haag, 1949 (427 pagina's). Kunt op onze locatie in Grave raadplegen
(toegang 1142, inv.nr. GB327)

Donker Oss: misdaad en gerechtigheid in Brabants Noord-Oosthoek, ca 1937 (39 pagina's). Kunt op onze locatie in Grave raadplegen (toegang 1142, inv.nr. GGEEL 213)

Donker Oss 1922-1935; diverse roofovervallen in de wijde omgeving (24 pagina's-fotokopie). Kunt u op onze locatie in Den Bosch raadplegen (toegang 1581, inv.nr. AlGDOC.0229)

U kunt al deze boeken opzoeken op onze website via Historisch Onderzoek (groene vierkantje)
Jo Geurst zei op 8 maart 2010 om 14:44
Omdat ik met mijn stamboom bezig was in Oyen kwam ik dit tegen. Ik heb nog een oude krant uit 1934."Bulletin van de stad Oss". Omdat een Udens gezin te maken had met de Osse bende, daarom heb ik die krant altijd bewaard.
Groeten Jo G.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 8 maart 2010 om 15:12
Beste Jo, misschien heeft het Stadsarchief Oss deze krant ook. Mocht dat niet zo zijn, denk ik dat het archief heel blij zou zijn met een kopie. Hun e-mailadres is stadsarchief@oss.nl
harrie ceelen zei op 11 mei 2010 om 14:38
ik heb het in mijn kast staan
Richard van Arkel zei op 28 juni 2010 om 20:00
Op zoek naar de 'bende van Oss' kan je volgens mij in Buren bij het Marechaussee museum. Er is een hele uitgebreide collectie van de Marechaussees die in Oss gediend hebben maar ook processenverbaal fotomateriaal rapporten en boeken. Dr. Jos Smeets, tot voor kort verbonden aan dit museum heeft een boek geschreven 'de affaire Oss' en vermeld vele bronnen waar gezocht zou kunnen worden. Ook www.kb.nl en dan zoeken in -kranten- zou soelaas kunnen bieden.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 1 juli 2010 om 13:00
Bedankt voor je tip Richard. Gezien het grote aantal reacties op dit forum is het een onderwerp dat blijft boeien.
Rene v Rooij zei op 16 juli 2010 om 22:00
Ik heb vol van nieuwsgierigheid het boek 'De affaire Oss' zitten lezen, hierin wordt beknopt ingegaan op de gepleegde misdaden zoals hier in deze draad omschreven. Ik heb NA HEEL LANG ZOEKEN, voor een fiks bedrag het proefschrift van Dhr. JW Nagel weten te bemachtigen. Hierin staan zo'n 80 zaken zéér uitgebreid omschreven inclusief de moord op de Gebr. Verhoeven. Omdat het hier een proefschrift betreft denk ik dat de originele namen vervangen zijn (zou geen andere reden weten). Maar omdat ik nét vantevoren het boek de affaire Oss had gelezen, was het slechts nog een puzzel om te weten wie, waar voor verantwoordelijk was. Kei leuk, en erg interessant om te lezen. In 't boek staan zelfs de stambomen van al die Ossenaren, zij het onder een andere naam. Een beetje puzzelen nog, en ik weet precies hoe 't allemaal heeft gezeten. Van diefstal van beddegoed, kippen en eieren, tot de roofmoord op de gebroeders Verhoeven (en alles wat er aan vooraf ging). Ook beschreven welke straffen geeist werden, en opgelegd zijn. Vele zaken waren onopgelost. Als zij dan voor andere vergrijpen wél veroordeeld werden, kwamen de andere ook weer aan het licht, jaren later. Ik kan nog wel 3 uur doorschrijven, maar ik wilde alleen maar duidelijk maken dat het ongelooflijk interessant is, om zo de puzzel in elkaar te zien vallen. Ik zou daarom ook iedereen adviseren het boek van JW Nagel in te gaan zien op de eerder genoemde locatie(s). Donker Oss is slechts een dokterromannetje als je de affaire Oss EN het boek van JW Nagel uit hebt. HEERLIJK gewoon.
richard van arkel zei op 17 juli 2010 om 20:00
Beste Rene,

Omdat het een proefschrift betreft en ik zelf wat zaken heb nageplozen, geloof ik niet dat namen veranderd zijn. De zaken zijn weer gegeven zoals dit ook in kranten is terug te vinden.

Op google; kb+kranten kan je ook veel informatie vinden, de kranten uit die tijd, zoals dit zich toen heeft afgespeeld met de namen en initialen.Margot America, namens BHIC bhic zei op 20 juli 2010 om 09:10
Mooi Richard al die aanvullingen bij dit onderwerp. Het wordt zo een boeiende correspondentie over de Bende van Oss.
Rene van Rooij zei op 20 juli 2010 om 10:00
Hallo Richard, daar moet ik je toch ongelijk geven. De roofmoord op de gebroeders Verhoeven uit Oijen is gepleegd door: H.A. vd Putten (de Rut), J.F. van Orsouw (den Olie), A.J. Hendriks (jonge Toon de Soep) en W.M. de Bie. In het proefschrift staat deze zeer uitgebreid beschreven echter met als daders: Gijs Bron, Hoek, Kop, en te Mortel jr. Bij de stambomen der criminelen kan ik niet anders dan concluderen dat met te Mortel jr. aan de jonge Toon de Soep wordt gerefereert. Nagel schrijft overigens in zijn proefschrift ook (1949): "De verandering der namen deed helaas enig karakteristieks teloor gaan met de bekende bijnamen: De Soep, De Rut, Den Olie, e.a."

Zoals gezegd ben ik e.e.a. nog aan het uitpuzzelen, maar dit deel van de puzzel wilde ik jullie niet onthouden
Petra van Galen zei op 15 augustus 2010 om 21:00
Hallo allemaal

Ik ben op zoek naar het boek de bende van Oss of het proefschrift van Dhr Nagel. Kunnen jullie mij vertellen hoe ik hier aan kan komen.

bedankt Petra
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 15 augustus 2010 om 21:40
@Petra,
U kunt dit boek inzien op onze studiezaal in Grave. Het boekwerk bevat 427 pagina's en is geillustreerd. Bron: BHIC, toegang 1142, cat.nr. GB327.
U bent van harte welkom!
Op onze website onder het oranje vierkantje 'Over ons' vindt u de openingstijden en de routebeschrijving.
U hoeft tevoren geen afspraak te maken.
Petra van Galen zei op 16 augustus 2010 om 13:00
Hallo Annemarie

Bedankt voor uw snelle reactie. Is het mogelijk om het ook te kopen?

gr Petra
Petra zei op 16 augustus 2010 om 18:00
Beste Harry

Is dit het boek de zaak Oss van Martin Schouten? Tweede vraag wil je het ook verkopen?

Groetjes Petra
Ed zei op 18 augustus 2010 om 21:00
De Bosse Bende is vooral bekend uit de periode 1923-1935.

Desondanks was zij al veel eerder actief en waren illustere namen als Gijs van Gelder, Cis de Bie, Piet de Bie, Adriaan van Galen, Gijp van Gelder, Roel Westerveld, Jef Vos en Antonius van Berkum.
Gijs van Gelder en de beide de Bie's werden in 1893(!) veroordeeld voor de moord op Wachtmeester Gerard Hoekman. Zie hier in de <a href="http://gorinchem.courant.nu/index.php?datering=23/09/1935&amp;krant=D5R&amp;qt=pagina&amp;pagina=1&amp;p=1" target="_blank">Gorinchemse Courant</a>.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 19 augustus 2010 om 10:00
Beste Ed, heel hartelijk dank voor je aanvulling met je link naar de Gorinchemse Courant.
Deze strafzaken uit 1893 kun je allemaal bij het BHIC in de studiezaal op de locatie Den Bosch inzien.

Op onze website is een aparte indexknop voor criminele vonnissen. Je vindt dat links van het zoekscherm van 'Onderzoek' (groene knop) of onder 'Stamboom (rode knop).

Alle door jou genoemde namen komen voor in 1893, behalve Adrianus van Galen. In 1893 worden veroordeeld:
Gijsbertus (Gijp)van Gelder: moord
Antonius van Berkum en Johannes Gratianus (Cis)de Bie: medeplichtigheid moord
Peter(Piet) de Bie: medeplichtigheid zware mishandeling
Rudolf(Roel) Westerveld en J.J.(Jef) Vos: mishandeling

Alleen Adrianus van Galen wordt in 1887 voor een mishandeling veroordeeld, maar dit hoeft niet de Adrianus van Galen van de Bende van Oss te zijn.
Ed zei op 19 augustus 2010 om 11:00
Dank. Ik geloof dat Toon van Berkum (alias 'de Baron') bij verstek is veroordeeld. Na zijn eerste korte arrestatie, smeerde hij hem naar Amerika.

Wellicht als ik in het Bossche kom, dat ik eens langswip op de studiezaal
Jan B. Schueler zei op 29 augustus 2010 om 21:00
Beste Chris,
Via een recensie in de NRC van vrijdag jl (27-08-2010) over prof. Nagel, kwam ik ineens weer midden in de zaak Oss.
Zag daarna op de site van het BHIC plotseling jouw reactie van bijna een jaar geleden (06-10-2009).
Wonderlijk toeval. Je grootvader, maar ook je oom en tante (Hermans), behoorden tot mijn patienten toen ik nog in Rucphen dokterde. Maar ik kende hem ook als oud-Ossenaar nog uit mijn jongensjaren en had als schoolvriendje indertijd een Chris de Gier, zeker jouw vader. Je grootvader was een reusachtig aardige man. Je oom bezat toch wel een stel boeken over de zaak Oss, een affaire die veel dieper ging dan de criminele acties van Piet de Bie, Bijs de Sijp en Toon de Ceel. Ik herinner me in ieder geval hele volksoplopen in Oss n.a.v allerlei misstanden. De tegenstelling tussen het optreden van de (Rijks)politie met inspecteur van Kempen op kop en het handelen indertijd van de marechaussee, waaronder jouw grootvader. Die daarna niet voor niets een lintje kreeg, persoonlijk uitgereikt door koningin Wilhelmina. In de dertiger jaren liepen we als jonge gasten achter de 'harmonie'in Oss en dan zong je 'van je hele, hola houdt er de moed maar in'. In Oss werd vervolgens toegevoegd:&quot;Cognac, cognac, van Kempen in de zak&quot; en opnieuw 'en van je hela, hola etc.'.Het tekende de publieke opinie van die jaren.
Met vriendelijke groet,
Jan Bernard Schueler
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 30 augustus 2010 om 09:00
Beste Jan Bernard,

Dank voor je persoonlijke herinneringen aan Oss en aan enkele personen die deel hadden aan de gebeurtenissen in Oss tijdens de jaren '30 van de vorige eeuw. Ook ik was vrijdagavond door het NRC-artikel over Nagel even met mijn gedachten bij dat onderwerp. Ben je toevallig familie van de Schuelers die nog steeds in Oss wonen?
Erna Hodenius zei op 16 september 2010 om 11:00
Ik wil graag even reageren op de reactie van John Peeters van 20-10-2009. Ikzelf ben ook een afstammeling van dhr. van Kempen. Mijn oma was de zus van zijn opa henk van kempen. Ik heb geloof ik nog een foto van hem. Ook heb ik een boek van Donker Oss, en een boek van diegene (smeets) die voor de politie een onderzoek naar die periode heeft gedaan. Verder is er in het Algemeen archief in Den Haag informatie te vinden over die tijd. Welliswaar soms onder toezicht in te zien.

Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 17 september 2010 om 10:30
Hoi Erna,
dank je wel voor je aanvulling;
ik heb John Peeters even gemaild dat je een reactie voor hem hebt.
Ik hoop dat hij er nog op terugkomt.
Nogmaals bedankt.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 september 2010 om 15:04
De speelfilm over dit stukje Osse geschiedenis gaat er echt komen! Mochten jullie het Brabants Dagblad deze week (12-19 sep.2010) niet hebben gezien, klik dan op deze link:
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/oss/5687643/Plan-voor-speelfilm-over-Bende-van-Oss.ece.

Omroep Brabant:
http://www.omroepbrabant.nl/?news/142415662/Sylvia+Hoeks+hoofdrol+film+Bende+van+Oss.aspx

Tot slot Kliknieuws:
http://oss.kliknieuws.nl/nieuws/109290/bende-van-oss-gecentreerd-rond-hoeks

Heb ook horen verluiden dat de muziek voor deze film zal worden gecomponeerd door Mark van Platen uit Ravenstein, die hetzelfde deed voor de speelfilms 'Mariken' en 'Kees de Jongen'.
Mathilde de Jong zei op 30 september 2010 om 22:00
Goedenavond allemaal,

Via deze weg wil ik proberen of het mogelijk is een exemplaar van &quot;Bende van Oss&quot; te bemachtigen. Mijn vader zou deze graag willen hebben en ik zou het erg leuk vinden als ik hem met dit boek zou kunnen verrassen.

Heeft iemand tips of ideeen voor mij hoe ik misschien aan een 2ehands exemplaar van dit boek kan komen?

Alvast bedankt voor alle evt. reacties, tips en suggesties!

Met vriendelijke groetjes,

Mathilde
Peter van Deutekom zei op 30 november 2010 om 23:00
Ik heb thuis wat boekjes liggen over het donkere verleden in Oss.
Ben erg geinteresseerd in de nieuwe film over de bende van Oss. Ik zou daar als geboren en getogen Ossenaar best een figurantenrol in willen spelen.
Wie kan mij helpen bij de aanmelding hiervoor?
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 december 2010 om 12:00
De media in de gaten houden, Peter! En af en toe googelen kan ook helpen. Er zal vast een oproep komen voor figuranten, als de opnamen gaan beginnen (in 2011).
Mathilde de Jong zei op 1 december 2010 om 16:00
Beste Peter,

Wat leuk dat je wilt gaan figureren in de film, hoop dat het lukt. Succes!

Heb verder een vraag aan jou: zou ik misschien kopieen mogen maken van de boekjes die jij thuis hebt over het donkere verleden van Oss? Ik hiermee namelijk graag mijn vader willen verrassen met kerstmis...

Laat maar horen of dit kan ja of nee. Alvast bedankt voor je reactie!

Met vriendelijke groetjes,

Mathilde
Peter zei op 1 december 2010 om 18:00
Mathilde,
Ik ga de boekjes niet uitlenen, maar ik kan wel kopieen laten maken.
Een boekje uit de RW-serie nr 3 is getiteld Op smokkelwegen (reportage van een een smokkeltocht) door Nor Heerkens (31 blz.) en nr 4 is getiteld Donker Oss door J. Speurder (misdaad en gerechtigheid in Brabants NO-hoek (30 blz.)
Ik kan de boekje voor € 5 p/st laten kopieren.
Mathilde de Jong zei op 8 december 2010 om 15:10
Beste Peter,

Heel begrijpelijk dat je je boekjes niet uit gaat lenen. Vind het al heel fijn dat je ze voor mij zou willen kopieeren tegen de kosten van € 10,00 voor de kopieen van 2 boekjes.

Wil je me even laten weten of je in de gelegenheid bent deze boekjes voor kerst te kopieeren en hoe zullen we de kopieen mijn kant uit laten komen?

Groetjes Mathilde
Peter zei op 8 december 2010 om 18:00
Beste Mathilde,

Mail mij even om wat gegevens uit wisselen.

P.vandeutekom@ziggo.nl

Gr.

Peter
Mathilde zei op 14 december 2010 om 04:00
Beste Peter,

Is goed, ik zal je vandaag of morgen even mailen! Alvast superbedankt!

Groetjes Mathilde
0613734696 toon ceelen zei op 26 december 2010 om 18:00
wie is die frans ceelen

ceelen
0613734696 toon ceelen zei op 26 december 2010 om 19:00
wie is die frans ceelen
saskia zei op 10 januari 2011 om 19:23
waneer kun je hiervoor inschrijven om te figureren
als je dat weet of een site weet mail mij dan

saskiaseptember@hotmail.com
Fam. de Jong zei op 10 januari 2011 om 21:59
Beste medewerkers van BHIC,

Wij zouden het ook fijn vinden om even een mailtje te ontvangen of berichtje via het forum voor de inschrijving om te figureren. Leuk voor onze (schoon)vader :D

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groetjes,

Danny, Mathilde en Tara
Danny, Mathilde en Tara zei op 12 januari 2011 om 15:51
Beste Henk,

Bedankt voor je handige tips. We hebben meteen even een kijkje genomen op de drie links die je ons hebt doorgestuurd. Bij de weekkrant zagen we dat de opnamens in maart van start gaan en dat de film in september van dit jaar in de bioscoop te zien zal zijn.

We gaan de kranten m.b.t. het bureautje goed in de gaten houden en wie weet figureert onze (schoon)vader straks in de film.

Zodra wij meer informatie vinden zullen we het posten op dit forum voor andere mensen die ook belangstelling hebben om te figureren!

Wordt vervolgt...

Groetjes
Angela zei op 12 januari 2011 om 18:18
Hallo,
Kan iemand van jullie mij vertellen hoe Martinus van Berkum aan zijn bijnaam de Baron kwam?
Alvast bedankt!
Albers Th. zei op 13 januari 2011 om 16:49
Man zonder middelvinger gezocht:
Vernomen dat jullie die nog zoeken.
ik mis mijn linker middelvinger.
inlichtingen via mail, zie beneden.
iemand die dit weet 26.01.2011 zei op 26 januari 2011 om 19:21
Het moet iemand zijn die niet de middel vinger mist,
Maar de linker wijsvinger
J. Ploegmakers zei op 27 januari 2011 om 20:11
Mijn opa woonde vroeger op Heesch-Vinkel, ongeveer waar nu sterrenwacht Halley is. Daar woonde ook een oudere man die een van zijn handen miste, door een ongeluk zei men, en daar een ijzeren haak had zitten. Door iedereen werd hij daar &quot;Toon de Soep&quot; genoemd. Op foto's van de Osse Toon de Soep die van jongere datum zijn meen ik gelijkenis te kunmen zien. Is bekend wat de Osse Toon Soep nog heeft gedaan op oudere leeftijd na het uitzitten van zijn straf?
Groetjes allemaal 28-01-2011 zei op 28 januari 2011 om 18:52
Hallo allemaal

De osse Toon de soep was slappe Toon van Mieneke de soep en hij heeft een shoenmakerij gehad aan de berghemseweg gehad alwaar hij ook woonde nr.135 verder heeft hij gewerkt bij WSW op het sportpark in Oss en was getrouwd met een duitse vrouw MARIE hij had 2 zoons en 1 dochter
J. Ploegmakers zei op 28 januari 2011 om 19:45
Een neef geloof ik dat het was van Slappe Toon de Soep heette Dikke- of soms ook Sterke Toon de Soep. Zijn echte naam was Hendriks. Slappe Toon heette van de Wielen en had kennelijk een verlamde arm. Een zoon van deze Sterke Toon heette dan ook nog de Jonge Toon de Soep. De Toon de Soep van Heesch Vinkel toonde vooral gelijkenis met Dikke- oftewel Sterke Toon de Soep.
Meer dan tien jaar geleden kwam ik een jongen op de camping in Schaijk tegen die zich voorstelde als een kleinzoon van Toon de Soep. Hij had een opvallend litteken in zijn gezicht weet ik nog. Jammer dat ik hem toen niet meer gevraagd heb.
John Reijnders zei op 2 februari 2011 om 12:46
Zo snel vergeet je deze gebeurtenis niet Henk Buijks! Ja klopt het huis van de gebroeders Verhoeven staat er in en er staat een foto in van Wimke de Bie die wordt geconfronteerd met de plaats der misdaad bij het huis van gebroeders Verhoeven te Oijen. Je hebt ook een boek waar kranten artikel in staan uit heel europa waarin staat dat het afgeraden wordt om naar Osch te gaan.
Bert Kooijmans zei op 5 februari 2011 om 19:56
In deze periode was mijn vader de assistent van de &quot;Dirk&quot; -directeur van de melkfabriek in Mill. Ik ben nu over de 70 en vader is dood, maar hij vertelde me dat hij met een vuurwapen op de brandkast van de fabriek sliep.Vlak na de oorlog gingen we er nog wel eens naar zijn oude collega's. Jantje Theunis uit St Hubert (de boterklotser=
die de karnton bediende, denk ik) en de Veldpaus. Ik was 5 en herinner me een donkere, klare nacht.Ontelbare fonkelende diamanten. Mooie tijd.
Rene van Rooij zei op 6 februari 2011 om 16:32
Beste lezers van BHIC. Het is eindelijk zover. De zoektocht naar figuranten voor de Bende van Oss begint. Ik ben benaderd om als tussenpersoon te fungeren in deze. Mocht je interesse hebben om te figureren, stuur me dan 'n mail op rene@wcexperience.nl Hieronder enkele vereisten voor de kandidaten:

Productie is op zoek naar (sorry dames) MANNEN tussen de 20 en 70 jaar oud, zonder expliciete uiterlijke kenmerken in 't gezicht zoals tattoos en piercings. De film speelt in 1937, dus 't is begrijpelijk dat je met 'n hanenkam niet in aanmerking komen. Helaas is er ook géén garantie dat je daadwerkelijk geselecteerd gaat worden, dit ligt uiteraard ook buiten mijn vermogen. Daarbij is het niet zeker dat je volledig in beeld komt. Veel mensen worden er gezocht voor 'n processie en je begrijpt dat daarbij niet iedereen van top tot teen gefilmd gaat worden. Mocht je na 't lezen van dit bericht nog steeds interesse hebben. Mail me dan z.s.m. want het gaat nu eindelijk beginnen!

Groeten René van Rooij
Muzikant in de Bende van Oss
Margot America, namens het BHIC zei op 7 februari 2011 om 10:34
Beste René,

Het BHIC wil je natuurlijk graag een handje helpen bij de zoektocht naar geschikte figuranten.

We zullen vandaag dus een nieuwsbericht op onze site plaatsen en op twitter) en hopen dat je veel geschikte figuranten vindt.
Succes met de zoektocht!
Hartelijke groeten,
fan zei op 10 februari 2011 om 16:02
pieter wijnen was ook een lid als ik me niet vergis ze woonden vroeger op het verekes mertje graag reactie gr een ossenaar
pvbalveren zei op 13 februari 2011 om 18:45
Mijn vader verteld de mooiste verhalen want hij heeft het zelf allemaal meegemaakt
mijn vader is nl 95 en kan dus alles vertellen over deze gebeurtenis
@henk zei op 19 februari 2011 om 22:38
Als het over de criminaliteit van oss ging sprak mijn moeder altijd: &quot;We schieten vanavond geen hazen of konijnen maar blinkende knopen&quot;. Weet iemand het verhaal wat hier achter zit
erna hodenius zei op 20 februari 2011 om 11:44
pvbalveren. kan uw vader iets vertellen over dhr van kempen? politieagent in die tijd? Is nl mijn overgrootvader.
Rene zei op 20 februari 2011 om 12:04
Vandeweek ontdenkt (m.d.a. P Roskam) dat het boek DONKER OSS(J. de Speurder) niets anders is dan 'n her-uitgave van 't oranje boek OSS ONTMASKERD(J. de Speurder).

PS&gt; Vanaf heden kunnen figuranten zich <a href="http://www.bcbfilms.nl/" target="_blank">online aanmelden</a>.
Jules zei op 5 maart 2011 om 21:26
Wie is nou de echter J. de Speurder?
Arie v.d. Putten. zei op 8 maart 2011 om 20:30
Angela.

De vraag was hoe Martinus van Berkom aan zijn naam de Baron kwam.

Den Baron was een van de leiders van de eerste Osse bende,in de jaren 1890.deze man zou een enorme air over zich hebben gehad, van daar die adelijke bijnaam.
Arie v.d. Putten. zei op 8 maart 2011 om 20:45
Hallo Nolly Couts- Verhoeven.

Toon en Piet Verhoeven zijn kinderen van Theodorus Verhoeven *25.12.1831.en van Johanna Roefs.*30.05.1835. te Oijen
en zij waren weer kinderen van
Peter Verhoeven * 05.12.1791.te Oijen en Petronella Liefkens*31.01.1794.en zij waren weer kinderen van het paar Frederik Verhoeven overl:07.09.1829. en Elisabeth v. Kraaij +16.09.1829. en zij waren weer kinderen van de Oudste stamvader tot nu toe van Fam: Verhoeven
Paulis Verhoeven en Hester van Sprangli.
Tot zover de Stamboom Verhoeven.
Lenie van de Coolwijk van Oorsouw zei op 9 maart 2011 om 20:53
Hallo,Weet u of de boeken van de osse bende nog ergens te verkrijgen zijn ?
Jules zei op 9 maart 2011 om 23:37
Gijs van Gelder wordt al in 1892 berecht voor een aanslag op een opzichter van Jurgens. Hij moest een goede schutter zijn maar schoot toch zo slecht dat de aanslag niet dodelijk was. Mogelijke medecompagnon ene van Galen.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 10 maart 2011 om 09:35
Beste Lenie,

een fotokopie van het boek &quot;Donker Oss&quot; is in ieder geval in te zien bij het BHIC, locatie Grave.
Met vriendelijke groeten,
Lenie van de Coolwijk van Oorsouw zei op 11 maart 2011 om 16:58
Hallo, wie weet de 3 titels van de boeken die over de Osse bende zijn geschreven? Donker Oss en en. En wie weet waar ik ze nog kan kopen ik zou er mijn broer heel erg blij mee maken. gr. Lenie
mjl vos zei op 12 maart 2011 om 18:52
ik wil aleen maar weten of er noch meer mensen leven die afstammen van de seip myn vader was de broer van lambert [de seip] het kan tog byna niet waar zyn dat ik de eenige seip [vos] ben myn vader gerrit is in november 1980 overleden graag een reaktie op deze site dank u
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 14 maart 2011 om 12:04
Lenie, houd ook het Brabants Dagblad in de gaten, want daarin verschijnen dit voorjaar enkele lange verhalen over de Bende van Oss. En het boek Donker Oss wordt opnieuw uitgegeven door het Brabants Dagblad en het BHIC.
J. Ploegmakrs zei op 14 maart 2011 om 13:11
Waar is de nieuwe uitgave van Donker Oss te bestellen of te koop?

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 14 maart 2011 om 14:54
@J. Ploegmakers: dat weten we nog niet, maar vast en zeker zal dat te lezen zijn in het Brabants Dagblad, later dit voorjaar.
Jules zei op 17 maart 2011 om 00:27
Is dit een begin? Enkele copieën van Oss Ontmaskerd?
René van Rooij zei op 17 maart 2011 om 09:49
PDF 'Donker Oss'.

Voor belangstellenden: Ism Hans Dietz en Pieter Roskam, heb ik 'n digitale pdf van Donker Oss. Dit is eigenlijk niets meer als 'n (illegale) herpersing van het boek Oss Ontmaskerd. Wie deze pfd graag in zijn bezit zou hebben: Mail even naar rene@wcexperience.nl en ik stuur je GRATIS 'n link waar je 'm kunt downloaden. Ik snap wel dat mensen astronomische bedragen betalen voor 't origineel. Maar voor sommige volstaat 't lezen van 't boek. Daarom voor alle belangstellenden deze doorzoekbare complete gescande versie.
Mensen sla hier geen slaatje uit, maar help mensen die geinteresseerd zijn in 't Osse verleden. Omdat 't KAN
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 maart 2011 om 12:11
René, een prima initiatief, waarmee je veel mensen een dienst zult bewijzen. En het 'illegale' karakter van deze herpersing past prima bij de thematiek van het boek!
Toch heb ik een tip voor degenen die desondanks het boekje willen kopen: Brabants Dagblad gaat later dit jaar in samenwerking met het BHIC 'Donker Oss' opnieuw uitgeven. Bron is een perfect origineel exemplaar van het boekje. Dus stoppen met de aankoop van astronomisch dure, misschien wel gekopieerde exemplaren van 'Donker Oss'!
J. Ploegmakers zei op 17 maart 2011 om 13:42
&quot;Donker Oss&quot; en &quot;Oss ontmaskerd&quot; zijn hetzelfde boek?
René v Rooij zei op 17 maart 2011 om 15:17
Hé Zjos,

Wij zijn er idd achtergekomen dat Donker Oss niets anders is dan 'n (illegale) heruitgave van 't boek Oss Ontmaskerd uit 1935 (Zelf heb ik de zevende druk). In de jaren 80 is iemand zo slim geweest om dit boek opnieuw te laten drukken met andere titel en harde kaft. Deze zijn toen vervolgens aan de deur, huis aan huis verkocht. De inhoud komt exact overeen met de inhoud van Oss ontmaskerd. Letterlijk.
Hans Kuster zei op 17 maart 2011 om 20:58
Beste Rene, J. Ploegmakers en Henk,

Het boekje &quot;OSS ONTMASKERT&quot; is een kopie van het door mij (naief als ik was) destijds in vertrouwen uitgeleend exemplaar, 6e druk van J. de Speurder (25 cent), aan een kennis van een kennis. Deze wilde het heruitgeven. Het boekje had destijds een slappe kaft maar is door de drukker opengesneden, gevouwen en met een harde kaft per post geretourneerd. Ik was er destijds, en nu nog, des duivels over maar kon de deugniet meer achterhalen.
Het is voorzien van een aantal foto's en een namenslijst van 77 bendeleden met bijnaam, misdaad verdere bijzonderheden. Een mooi stukje (ware) geschiedschrijving.
Tropism Films zei op 22 maart 2011 om 17:40
Naast dat er een speelfilm, De Bende van Oss, gemaakt wordt over het verleden van Oss, wordt er ook al langere tijd gewerkt aan een documentaire film over de Osse geschiedenis. De documentaire zal onder andere worden vertoond in Museum Jan Cunen te Oss. Voor die documentaire zijn de makers nog op zoek naar mensen die uit eerste hand kunnen vertellen over de roerige jaren '30 in Oss. Gezien het feit dat de jaren dertig nu al zo ver achter ons liggen is dit de laatste kans om het verhaal uit eerste, of tweede hand op te tekenen. Bent u, of kent u, iemand die zich gebeurtenissen of anekdotes herinnert uit de jaren dertig in Oss dan kunt contact opnemen met Niels Post, Tropism Films info at tropism.nl
Jules zei op 23 maart 2011 om 00:33
Het lijkt mij dan ook interressant om deze verhalen op deze site te lezen, voor de echte Ossenaar...
Jules zei op 23 maart 2011 om 00:37
Wat is in dit geval illegaal? Van Oss Ontmaskerd is de schrijver niet bekend en ook niet de uitgeverij. Van Donker Oss weet volgens mij Derijks meer van. Beide boeken hebben duidelijk geen copywrite vermelding en ik ga er van uit dat eventuele toekomstige heruitgaven dat ook niet hebben. Het Osse verhaal is van iedereen!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 maart 2011 om 10:43
@Jules, het Osse verhaal over de criminaliteit is inderdaad van iedereen, van alle Ossenaren. De tijd dat er in het geniep naar gekeken werd en er krampachtig over werd gedaan, ligt gelukkig achter ons. De speelfilm van André van Duren komt dan ook op een goed moment.

@Tropism Films / Niels, een goed initiatief! Als ik jou was, liep ik dit forum nog eens goed langs, want er waren zeker respondenten bij die mensen kennen met info uit de eerste hand. Maar hopelijk gaan die respondenten zelf reageren.
En als je tzt een trailer van je documentaire klaar hebt, mag die ook op www.bhic.nl een plaatsje krijgen. Veel succes!
Wim Wijgergangs zei op 5 april 2011 om 09:26
Geachte lezer,

Ik heb van zowel van mijn vader als van mijn schoonvader vroeger diverse keren venomen, dat de bende van Oss ook in Rosmalen invallen hebben gedaan. Genoemd was Toon de Soep die vanwege dat hij mager was,door smalle raamingangen klom, en de weg openden voor de andere. Indien men binnen was,en het slachtoffer niet direct te kennen gaf waar het geld was,werd deze aan een deur vastgebonden en een krant onder zijn voeten gelegd,met het dreigen dat men de krant ging aansteken als niet werd verteld waar het geld lag. Begrepen heb ik dat bij dit voorval het slachtoffer heeft toegegeven waar het geld aanwezig was. Ik heb toen de naam van een zekere verstappen gehoord. Het was volgens mij in de buurt van Maliskamp. Ook vertelden ze dat een van de bendeleden ik dacht ook Toon de Soep het zogename wielrennen bedreef, en bij diverse mogelijke klanten zijn band liet leeglopen en daar een vietspomp vroeg om te kunnen observeren, of daar iets te halen viel.
J. Ploegmakers zei op 5 april 2011 om 10:11
De enigste echte wielrenner was natuurlijk Ceelen bijgenaamd d'n Ceel.
Dat wielrennen gaf hem ook de gelegenheid de omgeving te verkennen voor nieuwe overvallen.

Jules zei op 12 april 2011 om 23:37
Vooruit dan, download een complete copie van Oss Ontmaskerd (Donker Oss) Een PDF document in ZIP-format, 145 MB. Gratis.
Gineke van der Ree, namens BHIC bhic zei op 13 april 2011 om 14:15
Beste Jules,
Hartelijk bedankt voor de tip. Daar doe je vast veel mensen een plezier mee.
Vriendelijke groet,
s van der puttem zei op 26 april 2011 om 22:01
heey heey.

uhm ik ben sharona vd putten. Weet iemand toevallig waar ik foto's kan vinden van de Bende van Oss?
alvast bedankt

René zei op 27 april 2011 om 00:22
Hé Sharona!
van de film én van de échte bende van Oss, verwijs ik je graag naar www.roskamox.nl én voor 't boek &quot;Donker Oss' en &quot;De criminaliteit van Oss'surf je naar www.wcexperience.nl/BendeVanOss.rar

Veel lees- en kijkplezier!

Groeten,

René v Rooij
sharona van der putten zei op 27 april 2011 om 14:46
heey rene.

Bedankt:D ik ga snel kijken.
thnxx

Cor van Erp zei op 13 mei 2011 om 15:48
Binnenkort organiseer ik een uitstapje voor een aantal collega's die in een werkgroep zitten.
Graag zou ik dat laten afspelen in &quot;donker Oss&quot; waarbij historische plekken bezochht kunnen worden. Eventueel een ontmoeting met iemand die de tijd nog heeft meegemaakt. Wie kan me helpen? cafvanerp@home.nl
Cor van Erp zei op 15 mei 2011 om 13:14
Jules,

Bedankt.
Groeten:
Cor
Loes Jeuken zei op 2 juni 2011 om 16:44
Uitgeverij Veerhuis maakt in samenwerking met Sigma-producties (Matthijs van Heijningen) een <a href="http://www.uitgeverijveerhuis.nl/catalogus/De%20Bende%20van%20Oss;%20Chicago%20aan%20de%20Maas%20%20-%20Gerard%20Rooijakkers%20en%20Leo%20Hoeks,%20tegen%20intekenprijs%20al%20te%20reserveren/12012" target="_blank">nieuw boek</a> over de bende van Oss bij de film.

De situatie in Oss wordt in een breder, Brabants perspectief geplaatst wat betreft geweld, sociale structuur en culturele achtergronden. Het boek bevat niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal en nieuwe archiefvondsten.
Ad Ulijn zei op 3 juni 2011 om 21:20
Veel van deze verhalen heb ik van mijn vader gehoord de naam toon de soep kwam daar regelmatig in voor dus voor mij is dit een bevestiging van zijn OSSE verhalen
Mijn vader woonde in de kruisstraat ik dacht op no 95
en zijn naam was Hans Ulijn ze noemde hem Has
mvrgr Ad Ulijn Zeeuws Vlaanderen
Loes Jeuken zei op 13 juni 2011 om 18:12
Zoals bekend komt er een nieuw boek over de Bende van Oss. Op deze site van de BHIC zien wij dat er al meerdere aanvragen zijn voor foto-materiaal en verhalen, liefst van mensen die direct betrokken zijn. Ik zie een bericht van Albert Bakker van 7-11-2009 die aangeeft originele kranten te hebben en een bericht van P.v. Balveren van 13-02-2011 die aangeeft dat zijn vader van 95 nog kan vertellen over zijn ervaringen met de bende van Oss. Graag zou ik met hen en anderen die verhalen, foto's , originele kranten hebben in contact willen komen om dit materiaal eventueel te kunnen gebruiken voor het boek over De bende van Oss wat in samenwerking met Sigma productions (de film) wordt uitgegeven. Als je denkt iets te hebben wat waardevol is voor dit boek neem dan contact op met Loes email: loes.jeuken@gmail.com of 06-52 33 47 29
Mijke Noest zei op 19 juni 2011 om 19:51
Hoi,

Koosje Bron gaat vanaf 1930 vaak op dievenpad met ene Noest. (Bron: Criminaliteit van Oss, dr. W.H. Nagel, 1949, blz. 151-152).
Kan iemand mij helpen met de voornaam van deze Noest?

Hartelijk dank!
Mijke Noest zei op 19 juni 2011 om 20:15
Ik trek m'n vraag hierboven in. Zie net dat het de bijnaam is van Lambertus Vos :-)
J. de Speurder zei op 20 juni 2011 om 11:23
Het boek &quot;Donker Oss&quot; is met 170(!) foto's hergepubliceerd en is vanaf heden bestelbaar...! Kijk maar eens op www.deboekhandel.nl

Met vriendelijke groet,

J.de Speurder
mjl vos zei op 21 juni 2011 om 09:44
de naam van lambert (een oom van me)is vos maar de bynaam oftewel de scheldnaam was de seip zie ook terug in dit berichten blok van een eerder geplaatst bericht van me op deze site ik hoop dat het nu voor de mensen die er niet zeker van zyn het nu duidelyk is me doop namen komen de broers van lambert ook voor plus hy zelf me namen zyn martinus johanes lambertus vos dat is me voledige naam en dan had je natuurlyk ook nog me vader gerrit maar aleen lambert had met de bende van oss te maken de rest niet dank u
mjl vos zei op 21 juni 2011 om 09:56
ik weet nog wel dat de broer van me vader martien ook een broer van lambert toen in die tyd een cafe runde maar een naam daarvan weet ik niet en en johan met de brood kar de ronde maakte maar meer hier over is me ook niet bekent dat wil ik nog wel eens proberen na te vragen aan een nicht van me die kan me wel meer vertellen over het verleden
W.P.J. Ploegmakers, Beusichem (oud Heeschenaar) zei op 22 juli 2011 om 09:04
Ik las dat J. Ploegmakers het over een Toon de Soep had met een ijzeren haak in plaats van een hand. Deze zou in Heesch-Vinkel gewoond hebben nabij de sterrenwacht, schreef hij.

Ik denk dat hij het hier over dezelfde Toon de Soep heeft die in ieder geval tussen 1950 en 1963 gewoond heeft op de Nieuwe Erven te Heesch nabij de Buundersteeg. Hij had een haak in plaats van een hand en dat zou gekomen zijn doordat hij bij de bevrijding op een Engelse tank zat waarna zijn hand er afgeschoten werd, vertelde mijn vader mij eens.

Deze Toon zag er ruig uit met wild haar en vaak ongeschoren. Wij woonden in de Achterste Groes. Toon woonde daar recht achter maar dan twee straten verderop. Hij woonde daar samen met zijn moeder genaamd Door in een oud boerderijtje.

Ik ben daar wel eens geweest ook toen hij daar later alleen nog woonde. Hij werkte wel eens voor boeren en met zijn traktor rooide hij boomstronken uit houtwallen waarbij hij ook flink aan takken trok met die haak.

Hij heette eigenlijk Hendriks maar iedereen uit onze buurt kende hem als Toon de soep. Of hij familie was van de Osse soepen weet ik niet.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 juli 2011 om 09:15
Mooie herinnering, @W.P.J. Ploegmakers, en goed verteld! Het ligt voor de hand te denken dat de Heesche Toon de Soep familie was van de Osse. Maar was het ook zo? Kan iemand het verlossende antwoord op deze vraag geven?
J. Ploegmakers zei op 30 juli 2011 om 15:08
De Toon de Soep, die ergens niet ver van de Sterrenwacht vandaan zich bevond, vertoonde een redelijk sterke gelijkenis met de Osse Dikke/Sterke Toon de Soep (zelfs tot de snor aan toe).

Op de link hieronder een foto van die Osse Toon de Soep:

http://home.planet.nl/~ploeg566/Toon.JPG
l.roefs zei op 31 juli 2011 om 20:35
Mijn vader kon hier ook het nodige over vertellen.Hij was bakker en bezorgde brood hij is een keer gewaarschuwd dat ze op hem loerde.
Verder werkte bij Bergoss als nachtportier een hr,Hendriks waarvan iedereen zei dat hij Toon de Soep was.
Wij vonden die naam niet bij deze aardige man passen en noemde hem Antoine de Bouillon. Hij had 18 jaren in Leeuwarden doorgebracht
l.roefs
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 augustus 2011 om 09:57
@J.Ploegmakers, dank voor de link! Maar het verlossende antwoord iop mijn vraag heb ik nog niet...
@L.Roefs, bezorgde jouw vader brood in Oss? En ik neem aan dat de nachtportier van Bergoss niet Toon de Soep zelf was, maar wel op hem leek. Maar had deze Antoine 18 jaar in Leeuwarden 'gezeten'?
l.roefs zei op 1 augustus 2011 om 11:28
Ben jarenlang werkzaam geweest bij Bergoss daar was een nachtportier die zo vertelde men DE Toon de Soep was die 18 jaren in Leeuwarden had gezeten.
We noemde hem geen Toon de Soep maar
Antoine de Bouillon.
Hij was een nette en beminnelijke man.
marthy vos zei op 10 augustus 2011 om 16:30
een broer van beis de seip (johan) die ging in die tijd wel met de brood kar rond
mjl vos
marthy vos zei op 10 augustus 2011 om 16:35
dat wist ik van me moeder die heeft het me ooit verteld dat johan vroeger met de broodkar de ronde maakte me moeder was de vrouw van gerrit een broer van beis
mjl vos
ineke franken zei op 31 augustus 2011 om 12:44
hallo wist U dat er een boek is uitgegeven van de osse bende `
Oss ontmaskerd , er is maar een beperkte oplage van, ik ben in het bezit hiervan
ineke franken zei op 31 augustus 2011 om 12:49
hallo
er zijn beperkte oplage uitgegeven van het boek Oss Ontmaskerd
ik ben in het bezit hietvan hier staan ook veel foto`s in vermeld
Museum Blokhuispoort zei op 31 augustus 2011 om 14:35
http://www.blokhuispoort.nl/directeur-born.htm staat een stukje van de oud gevangenis directeur H.S.Born te Leeuwarden waar een aantal leden van de Bende van Oss hebben gezeten.
Karin Wiers zei op 18 september 2011 om 14:16
Ik ben verbaasd over het feit dat in deze reacties door een persoon de dissertatie uit 1949 van Dr. Nagel wordt genoemd en door niemand het boek &quot; De zaak Oss&quot; van politiehistoricus Dr. J. Smeets, die over deze kwestie in 2001 een diepgaand onderzoek publiceerde, dat tevens, ook voor niet- historici, zeer leesbaar is. Erg vreemd. Een blinde vlek onder streekhistorici?
René van Rooij zei op 18 september 2011 om 14:40
De zaak Oss is 'n leuk boek, echt waar. Maar het verhoudt zich tot 't proefschrift van Nagel als 'n Wolters woordenboek tot de Dikke van Dale. Maar sowieso 't lezen waard hoor ;-)
ton elberse zei op 18 september 2011 om 19:27
er is inmiddels weer een nieuw boek op de markt nl. de bende van oss een heruitgave van de zaak oss geschreven door schouten in een geheel andere opzet als zijn voorgande boek.
Van Galen, Amsterdam zei op 19 september 2011 om 00:54
Kan iemand mij vertellen over Adriaan van Galen wanneer is hij geboren enz.
Mijn grootvader heette Adrianus Wilhelmus van Galen geboren 8-4-1885 te Berghem overleden 3-1-1969 te Grave
mijn grootouders woonde niet samen, en de kinderen zijn opgevoed in een klooster wat de reden daarvoor was is nooit bekend gemaakt, het was een schande in de familie dat de ouders uit elkaar waren, maar zijn nooit gescheiden dat is wat ik weet.
Nu ben ik toch wel heel erg benieuwd of mijn grootvader iets met de bende van Oss te maken heeft gehad
wie kan mij daar iets meer over vertellen
met vriendelijk groet
Jannie van Galen
Dorethé zei op 19 september 2011 om 11:19
@Jannie: als je bij het CBG een kopie persoonskaart van je grootvader aanvraagt, dan krijg je al zijn gegevens te zien (partners, kinderen, beroep, adressen). Zie www.cbg.nl.
Rik zei op 19 september 2011 om 12:58
Even voor de duidelijkheid... Er werd maar 1 broer vermoord... De andere leefde nog en is gekneveld en wel het huis uitgekomen. Hij rolde van de dijk en werd geholpen door mensen die onder aan de dijk woonde en die alarmeerde de politie...
Dorethé zei op 19 september 2011 om 16:06
@Jannie, op http://www.roskamox.nl/donkeross/downloadpagina.html vind je enkele pdf-bestanden met gegevens. Er staan wel personen op met de achternaam Van Galen, maar geen Adrianus Wilhelmus.
Burgelijke Stand geboorten van Oss zijn niet online beschikbaar, dus het is zo 1-2-3 niet na te gaan of het familie is.
karin wiers zei op 19 september 2011 om 18:55
Bedankt voor de boekbesprekingen René. Maar daar gaat het niet om.

Mijn vraag is of streekhistorici een blinde vlek of een zeker dedain hebben t.a.v. gedegen historisch onderzoek.

Ik ben daarom ook zeer benieuwd naar &quot; De bende van Oss&quot; van Hoeks en Rooyakkers.
Bart Gevers zei op 20 september 2011 om 19:31
Wie weet er meer van de genealogie van ('d'n olie') Franciscus Johannes van Orsouw- geb.30-09-1910 ??
Ik wil graag weten of hij in mijn stamboom thuis hoort.
m.vr. groeten en bij voorbaat dank!

(NB:Ik zoek de van Orsouw's uit, afkomstig uit Oijen/Oss)
Rene van Rooij zei op 20 september 2011 om 21:05
Bedankt voor je enigzins vinnige reactie Karin, je interpreteert mijn commentaar als boekbespreking? Ik hoor niet bij de 'historici' en geef slechts aan dat Nagel zéér uitgebreid is in zijn research en uitwerking. Gedegen OBJECTIEF onderzoek. Daarbij geef ik aan dat het ook 't boek van Smeets zeker de moeite van 't lezen waard is. Niet meer en niet minder. Maar bij deze is 't dus weer vernoemd. ;-)

Ook 't boek van Rooijakkers en Hoeks is wederom 'n welkome aanvulling op alles wat al gepubliceerd is.
Marijke van Galen zei op 21 september 2011 om 18:34
Voor Bart Gevers:

Vader en moeder van Franciscus Johannes van Orsouw:
vader Michael Johannes van Orsouw (Gieleke t Voske) geb. 10-12-1877 en overleden 25-11-1945
moeder Allegonda Maria Droomers geb. 02-06-1886 en overleden 26-07-1913
Woonden op de Achterschaijkstraat 27 te Oss
broer Petrus Gerardus van Orsouw geb 28-10-1906 overl. 06-09-1970
zus Gertruda Johanna geb. 29-01-1908 en overl. 30-01-1965
zus Johanna Francisca geb.08-02-1912 en overl. 1999

Zoals je ziet was Franciscus Johannes (D'n Olie) bijna 3 jaar oud toen zijn moeder stierf.....3 maanden na de dood van zijn moeder kreeg hij al een stief moeder en dat was Francisca Bloem .....zij bracht ook kinderen mee ...2 dochters.... het gezin bestond toen uit 6 kinderen en de vader en moeder.
Uit dit huwelijk komen ook nog eens 7 kinderen voort ; 6 jongens en 1 meisje...dat meisje was mijn moeder...
Als je nog meer wilt weten moet je maar contact met me opnemen: Marijke van Galen email; marijkevangalen@caiway.nl
dave zei op 1 oktober 2011 om 17:37
beste?


ik heb het boek oss ontmaskerd van september 1935 waar de echte namen instaan van de misdadigers en verhalen van de verhoevens en dat is het 4e herziene,sterk,vermeerdere druk van donker oss geillustreerd met talrijke foto´s
Bart Gevers zei op 1 oktober 2011 om 20:26
Dave , dank je wel; maar ik heb inmiddels veel documentatie ontvangen!! Prettig week-end!!
Loes Jeuken zei op 7 oktober 2011 om 18:58
Kennen jullie de moordliederen al uit de jaren 30? Originele teksten, nieuw arrangement op de oude melodie. CD ' Loat ze mar komme' , teksten komen ook terug in het nieuwe boek van Rooijakkers en Hoeks: De bende van Oss, sabel tegen mes.
Martin zei op 11 oktober 2011 om 18:38
Weer een stroom boeken over de bende! Ik zou hier even willen wijzen op een nieuwe uitgave van het boek van Martin Schouten. Deze heeft in 1981 het boekje &quot;de zaak Oss&quot;gepubliceerd en dit nieuwe boek is een totale omwerking van de oude versie. Echt heel goed! De titel is )hoe kan het ook anders :De bende van Oss. Enige tijd geleden is er ook een vernieuwde versie van &quot;Donker Oss&quot; ,van J. de Speurder op de markt gekomen. Een aanfluiting! Ik heb het vergeleken met het origineel en er zit in het hele boek geen bladzijde waar geen fouten opstaan,zinnen wegvallen etc. Bovendien springt het gewoon uit elkaar als je het een beetje te ver open durft te vouwen. Ook de foto's zijn waardeloos. Niet voor niets staan er helemaal geen gegevens in over degene die het uitgeeft. Een schande dat zoiets op de markt gebracht wordt. het nieuwe boek van Martin Schouten: allemaal lezen!
Marijke van Galen zei op 11 oktober 2011 om 19:19
Ik wil het toch wel even opnemen voor J. de Speurder....heel lang is er niets anders geweest dan het boekje van J. de Speurder......iedereen wilde het graag hebben....iedereen wilde het graag lezen.....er was veel vraag naar.....nu er de laatste jaren veel meer over deze periode geschreven is en meer onderzoek is naar gedaan, wil niet zeggen dat we dit boekje niet graag in ons bezit wilde hebben. We waren verzot op het boekje van J. de Speurder : DONKER OSS
Martin zei op 11 oktober 2011 om 19:35
Beste Marijke;
Ik ben het helemaal met je eens! Dat was ook niet wat ik bedoeld heb te zeggen. Ik heb niets tegen het boekje &quot;donker Oss&quot;. Ook niet tegen J. de Speurder.Dat was trouwens de schuilnaam van een journalist van Persbureau &quot;het zuiden&quot;(ik ben zelf in het bezit van een kopie van het originele boekje uit 1935)Ik wil alleen gezegd hebben dat ik het een slechte zaak vind dat men een waardeloos prul van een heruitgave op de markt brengt en mensen daar dan 15 euro voor durft te vragen. Eén euro was nog teveel geweest. Het is een gemiste kans en had veel beter gekund. Nogmaals: er staat niets in over degene die deze heruitgave &quot;verzorgd&quot; heeft en dat is niet voor niets zo.
Dus ook J. de Speurder vooral lezen.
ineke.franken@hotmail.com zei op 17 oktober 2011 om 23:52
hallo
weet iemand of de film al draait en waar over de bende in oss
ineke
Lenie van de Coolwijk van Oorsouw zei op 18 oktober 2011 om 07:27
Hallo Ineke,De film draait al een paar weken, we hebben hem al in Oss gezien.gr.Lenie
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 18 oktober 2011 om 11:49
@Lenie: En wat vond je van de film?

@Ineke: Je kunt via belbios.nl zien waar de film draait. Veel plezier!
Lenie zei op 18 oktober 2011 om 11:56
Hall, ja wat moet ik ervan zeggen, ik vond dat de corruptie van de marrechausee en de top de overhand heeft. maar ik ben ook naar een lezing van de makers geweest en dan wordt weer veel duidelijk waarom sommige keuzes gemaakt zijn om het zo te doen.gr.Lenie
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 19 oktober 2011 om 08:39
@Lenie: Tja, het blijft een film he? Bedankt voor je reactie.
Martin Verhoeven. zei op 2 oktober 2012 om 19:45
Arie v.d.Putten schrijft op 08-03-2011 een stukje met inhoudelijke informatie over de Verhoeven's. Graag zou ik van Piet willen weten hoe hij aan deze informatie komt. Heeft hij familaire banden met Verhoeven ?
l.roefs zei op 2 oktober 2012 om 22:02
Voor Ossenaren was dit denk ik wel een leuke film.
Wat mij opviel dat de heer Kuypers(in het dagelijks leven advocaat) de enige was die een messcherpe vouw in zijn pantalon had. Het jasje uit het verleden, de pantalon uit het heden.
Een slechte beurt van de rekwisiteur.


Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 3 oktober 2012 om 09:09
@Martien: Ik zal Arie een mailtje sturen dat er een reactie op zijn bijdrage is binnengekomen. Hopelijk reageert hij dan snel op deze plek.

@L.Roefs: Wat scherp opgemerkt! Het zal weinig mensen zijn opgevallen maar je ziet vaak dat dit soort details 'binnensluipen' in films die zich in het verleden afspelen.
Toon zei op 3 oktober 2012 om 19:04
Hallo alle maal.

Een jaar lang hoor je niks.
En dan weer een paar reacties, waar niemand wat aan heeft.

Groeten,wachtend op leukeren reacties
3-10-2012
Arie van der Putten. zei op 4 oktober 2012 om 15:41
Hallo Martien Verhoeven.

Behalve interesse in de geschiedenis van Oss, heb ik ook een passie voor stamboom-onderzoek, en omdat mijn schoonmoeder met haar eigen naam Verhoeven schrijft,en haar vader geboortig van Oijen, kwam ik terecht bij Toon en Piet Verhoeven, als zijnde de neven van de vader van mijn schoonmoeder.

Groetjes Arie van der Putten.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 5 oktober 2012 om 09:40
@Toon: Bedankt voor je berichtje. Jammer dat je vindt dat niemand wat aan de nieuwe reacties heeft maar dat oordeel komt natuurlijk voor jouw rekening.

We merken namelijk dat anderen deze informatie wél waarderen en het forum is er nu eenmaal voor iedereen. Het staat je altijd vrij om berichten die je niet interessant vindt over te slaan, net zoals het anderen vrij staat een reactie op de film over de Bende van Oss te geven. Op die manier proberen we hier een plek in te richten waar voor elk wat wils te vinden is.
J. van Boxtel zei op 3 februari 2017 om 14:48
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het maken van een beeldend overzicht van de overval op de gebroeders Verhoeven door de Bende van Oss.

Hierbij ben ik op zoek naar enkele foto's, dit betreft foto's van:
- Antonius Verhoeven
- Petrus Verhoeven
- Wilhelmus Martinus de Bie (Wimke)
- Franciscus Johannes van Orsouw (Den Olie)
- Hendrikus Adrianus van der Putten (De Rut)
- Antonius Johannes van der Wielen (Slappe Toon de Soep)
- Mogelijk ook de vijl waar de moord mee is gepleegd, mocht dit in iemands bezit zijn

Als iemand mij verder kan helpen, zou dat heel erg geapprecieerd worden!


Met vriendelijke groet
Chris de Gier zei op 20 juli 2017 om 23:35
Beste Jan B. Schueler,
Wel een hele late reactie van mijn kant, maar ik kwam met googelen toevallig weer op deze site en zag uw reactie staan. Heel interessant en leuk om te lezen. De wereld is klein! Mijn opa heeft zelf eigenlijk nooit veel willen vertellen over de periode Oss. Een hele aardige man, maar wel gesloten over die periode in zijn leven. Mijn vader had veel respect voor hem, maar ook hij heeft nooit veel over die periode verteld. Wat betreft toch 2 mannen met hetzelfde karakter. Mijn oom Ruub was wat dat betreft opener maar was waarschijnlijk in die periode nog te jong om er veel van mee gekregen te hebben. Dus ik ben de meeste informatie over de periode Oss via internet te weten gekomen en via de site http://www.marechausseesporen.nl. Met vriendelijke groet, Chris de Gier.
Chris de Gier zei op 25 juli 2017 om 00:14
Beste J. van Boxtel,

Ik heb een paar jaar geleden materiaal gestuurd naar de redactie van http://www.marechausseesporen.nl/pagina_brig_oss.htm. Daar kun je wel het een en ander vinden ook van die overval (foto's e.d.).

Met vriendelijke groet, Chris de Gier
wim jansen zei op 28 januari 2018 om 17:10
Ik werkte bij hartog in de laad en los dienst van gent en loos kwam in die tijd met paard en kar pakjes brengen het zijn de jaren 1956 /57 ik moes dan de pakjes door het hele fabriek rond brengen ik kwam op haast alle plaatse in de fabriek op een zekere dag zij mijn baas fris spies morgen begint hier een man en daar moet jij een enkele dagen met mee die man moest bij alle machines smeren met een olie spuit omdat ik overal de weg wist moest ik dat een paar dagen doen tot hij het zelf kon .later hoorde ik van mijn baas dat het peer de bie was en hij was in de kost bij de duitse marie die wonde op de berhemseweg
op de hoek hagelkruis straat .wie weet daar iets van =
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 januari 2018 om 13:45
Mooi verhaal Wim, zo maakte je nog eens wat mee als pakjesbezorger. Ik hoop dat mensen die meelezen je nog wat meer kunnen vertellen over Duitse Marie aan de Berghemseweg.
Liedeke van Rooij zei op 13 september 2019 om 12:42
Donker Oss dvd documentaire over de nazaten van de Osse Bende, gemaakt door Luuk Bouwman. Speciale editie met bonus dvd. 70 minuten + extra materiaal. te koop VVV Oss Spoorlaan 24 in Oss.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 september 2019 om 09:50
Goede tip, Liedeke! Er bevinden zich vast liefhebbers van deze speciale dvd onder de lezers hier.
Paul zei op 15 juni 2020 om 22:56
Bij de reactie op dit forum van: Groetjes allemaal 28-01-2011 wordt Duitse Marie genoemd.
Dit is zijn verhaal:
Hallo allemaal,
De osse Toon de soep was slappe Toon van Mieneke de soep en hij heeft een shoenmakerij gehad aan de berghemseweg gehad alwaar hij ook woonde nr.135 verder heeft hij gewerkt bij WSW op het sportpark in Oss en was getrouwd met een duitse vrouw MARIE hij had 2 zoons en 1 dochter.

Toon van de Wielen, alias Toon de Soep, zijn vrouw Marie en hun dochter Marleen heb ik in de jaren 70 gekend. In die tijd wist ik niets van zijn verleden. Hij had inderdaad in de achterbouw op de Berghemseweg zijn schoenmakerij. Aardige gemoedelijke gastvrije mensen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juni 2020 om 08:44
Bedankt voor je berichtje, Paul, de Bende van Oss blijft tot de verbeelding spreken. En zo zie je maar hoe mensen soms veranderen (of misschien wel juist heel goed hun verleden weten te verbergen...)

Dank voor je aanvulling!
Linda zei op 23 december 2021 om 19:51
Lambertus vos is een achteroom van me , zijn broertje Gerardus vos is mijn opa
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 december 2021 om 15:34
Bedankt voor je reactie Linda, werd er in jouw familie wel eens over deze achteroom gepraat? Ken je zijn verhalen wellicht?
Pierre Don zei op 3 oktober 2022 om 11:49
Lambertus Vos heeft in 1977 het nieuwbouwhuis van mijn ouders in Heesch voor een deel gevoegd. Hij was een goede vakman. Mijn vader had hem leren kennen toen hij de verwarming bij Lambertus thuis kwam repareren.
Mijn ouders hebben Lambertus nog bezocht een dag voor zijn overlijden. Datum en jaar weet ik niet.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2022 om 10:03
En vertelden je ouders jou wel eens over wat er vroeger had afgespeeld? Of was Lambertus inmiddels gewoon de goede vakman - zonder specifieke achtergrond, Pierre?
Pierre Don zei op 4 oktober 2022 om 10:14
Wij wisten wat er heeft gespeeld en Lambertus was daar eerlijk in tegenover mijn ouders.
Een vakman met een achtergrond.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2022 om 16:59
Precies, en zijn vakwerk was daar vast niet minder om. Het getuigt ook van de nodige veerkracht om daar open in te staan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.