skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Bescheidenheid siert de mens

Hoe klein het dorp ook is, meestal zijn de pastorie en het gemeentehuis halve kastelen. Soms, zoals in het iets verderop gelegen Kessel, zelfs compleet met een slotgracht.

Bescheidenheid siert de mensIn Oijen werd dat toch wat anders aangepakt, want ook al is het dan een rijksmonument, het gemeentehuis daar zag er toch echt heel bescheiden uit.

Wie kan ons wat meer vertellen over dit onopvallende gebouw: tot wanneer was dit het gemeentehuis? Hoe komt het, dat het zo eenvoudig  is, terwijl Oijen toch echt monumentale kasten van huizen kent? En zelfs een echt kasteel heeft.

We zijn natuurlijk ook benieuwd naar de inrichting van het gemeentehuis. Ademde dit dezelfde eenvoud uit? Deel je kennis!

Reacties (28)

Frank Bouwens zei op 28 oktober 2016 om 15:01
In mijn tijd was dit in gebruik als schoolgebouw en was de 1e klas van de lagere school hier te vinden. Juffrouw van Os (erg aardig) heeft me hier rond 1966 leren lezen en schrijven. Ik kan me herinneren dat we onze fietsen onder in een rommelige kelder stalden en via een smalle inpandige trap in het klaslokaal kwamen. Voor het grote speelkwartier wandelden we met zijn allen over de dijk naar het schoolplein van de lagere school een paar honderd meter verderop. Voor het kleine speelkwartier werden we in berm links naast het gebouw losgelaten (waar op de foto de Kever staat geparkeerd). Wat ik me ook nog herinner is dat we in de winter een aantal malen met onze klas moesten uitwijken naar het gemeenschapshuis; de verwarming van het gebouw deed het niet danwel onvoldoende.
Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 1 november 2016 om 09:32
Dag Frank, wat grappig dat het gebouw zo multifunctioneel is gebruikt. Zag het er van binnen ook uit als een klaslokaal, of had het toen nog steeds de inrichting van een gemeentehuis?
Frank Bouwens zei op 2 november 2016 om 22:35
Hallo Hugo,
Ik herinner me het pand enkel als klaslokaal, met een dubbele rij van die ouderwetse schoolbanken. Omdat het maar een klein gebouw was, zal er op dat moment ook maar weinig ruimte geweest zijn voor andere functies.
lex bijmholt zei op 3 november 2016 om 13:33
Wat frank aangaf kan ik me helemaal voorstellen..voordat ik dit huisje kocht woonde pater van ede hier en hadden ze doormiddel van spaanplaten de open ruimte betimmert zodat er gewoond kon worden.als je naar boven wilde moest dat via een lader aan de zijgevel buiten,en inderdaad naar beneden via een smal trappetje waar je dan uitkwam in de voormalige gevangenis cel met tralies voor de ramen en een smal deurtje waar je door heen moest en dan kwam je in een ruimte waar een betonnen aanrecht was en ik denk het toilett in de hoek aangezien er nog een aansluiting naar de zinkput lag.een donker hol met een laag takkenklei plafond...en rommelig?..dat is het nog steeds haha
Jolanda v.Schaik-Seegers/ Koosje Seegers-Remmits zei op 5 november 2016 om 09:51
Mijn moeder (88 jaar oud) , Oijenaar, heb ik de foto laten zien en ze vertelde mij het volgende over dit dijkhuis.

"vroeger" was dit een jongensschool (voor de oorlogstijd) en als je de dijk overstak, was hier tegenover de speelplaats.

In "oorlogstijd" heeft er een Joods gezin onder in de kelder van het huis ondergedoken gezeten, t gezin bestond uit een man, vrouw en 2 dochters (mijn moeder dacht dat t gezin "Cohen" heette maar wist dit niet meer zeker).

Onderin het huis was een gevangenis, meestal was dit maar voor 1 nacht want als je langer hierin moest verblijven werd je overgebracht naar t politiebureau in Oss. Later toen de gevangenis niet meer gebruikt werd deze als opslagplaats van de plaatselijke politieagent, "Willem Seegers, gebruikt (oa werden er aardappelen en kolen bewaard).

Ik zelf weet ook nog dat er een turks gezin in heeft gewoond, de familie Erbul, dit moet rond 1971 zijn geweest.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 5 november 2016 om 11:23
Wat een interessante informatie, hartelijk dank! Zo waardevol, uit de eerste hand van mensen die het nog kunnen weten. Willen jullie je (schoon)moeder bedanken hiervoor?
Toon vd heuvel zei op 29 december 2016 om 12:17
Volgens mij was dit het dijkhuis waar de dijkstoel was gevestigd in de vroegere jaren.
Het gemeentehuis stond en staat hier tegen over waar nu 3 familie's in wonen.
Voorheen woonde hier de familie schouten in.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 december 2016 om 15:27
Bedankt Toon, voor je reactie.
Het blijkt wel dat dit gebouw enorm veel functies heeft gehad in de loop der jaren.
Jolanda van Schaik-Seegers zei op 26 oktober 2017 om 09:59
Mijn vader, Broer Seegers, uit Oijen , is vorig jaar februari op 89 jarige leeftijd overleden. Ik vond deze gegevens over t polderhuisje bij zijn "papierwerk" wat ik nu aan t uitzoeken ben (heeft mijn broer in 2003 op papier gezet, nadat hij o.a. bij mijn vader informatie had gevraagd).

BESCHRIJVING POLDERHUIS.
Op de dijkhoogte bevond zich de protestantse (lagere) school. Beneden bevond zich de gevangenis met 1 cel, daarnaast was deze ruimte ook de stalling voor het brandweervoertuig (type: Jan van der Heijden). Dit voertuig werd getrokken door 1 paard (eigendom gemeente Lith? ). Om de handpomp te bedienen waren er minimaal 4 personen nodig.
Jolanda van Schaik-Seegers zei op 26 oktober 2017 om 10:11
Deze informatie stond ook nog vermeld...
In 1939 waren er Hollandse militairen gelegerd in Oijen. De militairen maakten onderdeel uit van de luchtmacht en stonden met luchtafweergeschut aan het pontveer. De soldaten en korporaals waren ingekwartierd in het polderhuisje. De Hollandse militairen vertrokken over de maas in 1941 richting Grebbenlinie. Duitse militairen namen hun plaats in, deze zijn maar korte periode (tot aan 19?? )gebleven. In deze periode zijn er nog Franse militairen door de Duitsers gevangen genomen (verhaal???) . Tijdens hun vertrek werd door hen het pontveer opgeblazen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 oktober 2017 om 11:01
Allereerst gecondoleerd Jolanda. Bijna 90, wat zal je vader veel over Oijen hebben geweten.

Wat een schat aan informatie geef je ook bij deze foto, prachtig! Over het polderhuis (inclusief een cel!) tot een verslag uit de oorlogsjaren. Met her en der begrijpelijk de nodige vraagtekens; hopelijk zijn er mensen die die hier voor ons kunnen beantwoorden? Weet je meer hierover, laat het dan vooral weten; we zijn erg benieuwd.

Veel dank voor alle moeite alvast!
Josee van Beek zei op 16 oktober 2018 om 21:14
Hoe oud is dit huisje? Een voorouder van mij Willem Cornelis van der Kaaij is onderwijzer geweest in Ooijen vanaf 1829 , wie weet er iets meer over hem?
Frank Bouwens zei op 16 oktober 2018 om 22:10
Dag Josee,
In de Maaskroniek van de Heemkunde,kring Maasdorpen in de gemeente Lith, van 1985, pag 381 t/m 388 heeft een uitgebreid verhaal gestaan over de familie van der Kaay. Ook jouw voorvader WC van der Kaay wordt daar in genoemd. De benoeming in 1829 was destijds een behoorlijke rel geworden. Auteur van het artikel: WC van der Kaay te Beusichem
Josee van Beek zei op 16 oktober 2018 om 22:15
De W.C. uit Beusichem is een oom van mij, helaas al langere tijd overleden. Zou ik nog een afschrift /kopie hiervan kunnen krijgen en hoe kom ik daar aan?
Frank Bouwens zei op 16 oktober 2018 om 22:25
Ik kan het artikel wel in scannen en toemailen als je wilt. Alternatief : via de Website van de Heemkundekring
Josee van Beek zei op 18 oktober 2018 om 16:29
Graag daar zou ik heel erg blij mee zijn!
Frank Bouwens zei op 18 oktober 2018 om 18:42
wat is je emailadres?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 oktober 2018 om 10:12
Beste Frank en Josee, ik heb het e-mailadres van Josee offline gehaald, omdat er altijd een risico van spam is. Ik heb het adres even doorgemaild naar Frank.
Met vriendelijke groeten,
Mariët Bruggeman
Josee van Beek zei op 19 oktober 2018 om 19:16
Dankjewel Mariet!
Josee van Beek zei op 3 mei 2020 om 01:01
Beste Frank, zou je het artikel nog naar me willen versturen? Vandaag in Rossum geweest en daar de graven van 11 familieleden van der Kaaij gevonden. Waar werden de mensen uit Oyen begraven,en Mariet zou je nogmaals mijn e-mail adres kunnen sturen naar Frank?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 mei 2020 om 09:20
Hallo Josee, bedankt voor je berichtje. Je mailadres is inmiddels achter de schermen naar Frank gestuurd. Succes!
Josee van Beek zei op 4 mei 2020 om 09:27
Top, ik hoop dat hij geageerd, heb inmiddels ook een bericht gestuurd naar de Historische Vereniging Lith.
Josee van Beek zei op 4 mei 2020 om 09:29
Reageert!
Frank zei op 4 mei 2020 om 14:24
dag Josee, misschien ben je het vergeten, maar ik heb de scans van het artikel op 19 oktober 2018 naar je doorgemaild. Je hebt me dezelfde dag nog teruggemaild dat je ze hebt ontvangen en dat je ze ging uitprinten.
Josee van Beek zei op 4 mei 2020 om 17:27
Beste Frank, zou je ze nogmaals kunnen toesturen? Waarschijnlijk kon ik deze niet openen en is het daarna in de vergetelheid gekomen. Met groet, Josee
Frank zei op 5 mei 2020 om 14:35
ik scan het artikel nogmaals in en stuur het je deze week toe
Ben van Dijk zei op 16 februari 2022 om 15:42
Het antwoord op deze vraag vond ik op jullie eigen site! Bij de rubriek "In mijn plaats schrijft Paul Wingens: 2021-07-09 22:45: Zal ik het dan zeggen, Willie ;-). Rond 1850 had Oijen geen raadhuis en ook het waterschap de Polder van Oijen had geen eigen ‘home’. Vandaar dat ze in 1854 samen het Polderhuis Oijen lieten bouwen. De naam zegt het al: de polder betaalde ⅔ van de bouwkosten aan de gemeente. In de zijgevel is een gedenksteen ingemetseld met nog nauwelijks leesbaar de namen van de Oijense polderbestuurders. In de voorgevel zit een peilsteen van Rijkswaterstaat met bij de streep de hoogte volgens Amsterdams Peil. Groetjes, Paul.
Het gebouw heeft mijn aandacht omdat er in de linker zijgevel een (nauwelijks leesbare) gedenksteen is ingemetseld met de tekst: J. LAGARDE BURGEMEESTER EN DIJKGRAAF..18.. Deze Johannes Lagarde (1799-1863) was burgemeester van 1846 tot 1863. Het huis is dus zeker eerder gebouwd dan 1885, zoals hier en daar staat vermeld. Lagarde was Alphenaar van geboorte en kwam om het leven bij een ongeluk op de veerpont Oijen-Alphen. Hij zat op één van de bomen die als contragewicht dienen en sloeg "door een ligchamelijk toeval" achterover.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 februari 2022 om 11:58
Zo zie je maar weer, Ben. En goed speurwerk van je! Mooi dat je dat hier laat weten, en fijn ook dat je deze informatie hier toevoegt. Het geeft alweer veel meer context, dank daarvoor!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen