skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Bezetting van de Stedekeschool

Mijn beide kinderen zaten op de lagere school "Ons Stedeke" aan de Stedekestraat in Tilburg. Ik was lid van de oudervereniging.

De school had een hele oude juffrouw (derde klas) en een nog oudere meneer (tweede klas). In de veranderende tijd bleven zij vasthouden aan een vreselijke domme manier van lesgeven. Voorbeeld: mijn zoontje kwam thuis met de mededeling dat wij, zijn ouders, gelogen hadden. Want de meneer had verteld dat als papa en mama een kindje willen, zij voor het mariabeeldje knielden en vroegen of Maria aan Jesus wilde vragen om een kindje. Wat een tijd!

Foto: Ria van der Waal
Foto: Ria van der Waal

Er waren al jongere meesters en juffen, die met hun tijd meegingen. Er was een schoolbestuur dat bestond uit leden van het kerkbestuur en wat andere ouderen. Een zeer conservatief geheel.

Plotseling moest de beste jonge meester het veld ruimen. Een reden werd niet gegeven. Het mag duidelijk zijn dat een man met visie, die open en eerlijk ouders en kinderen benaderde, een bedreiging werd voor dat gezelschap.

Daar konden de ouders niet mee leven! Praten hielp niet, dus hebben we met meerdere ouders de school bezet! Moeders overdag in de lerarenkamer en vaders sliepen 's nachts in de gymzaal. De lessen gingen gewoon door. Eisen: de bedoelde leerkracht moet blijven en het schoolbestuur moet bestaan uit weldenkende, vooruitstrevende mensen en leerkrachten. Juridische steun kregen de ouders van de echtgenoot van het hoofd van de kleuterschool "Maria Goretti". Die stond destijds aan het Wilhelminapark. 

Bericht in de Muurkrant, 23 juni 1978 (bron: Regionaal Archief Tilburg)
Bericht in de Muurkrant, 23 juni 1978 (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Er is veel aandacht aan de bezetting besteed en vanuit het hele land kwamen mensen kijken, de radio had belangstelling en Tilburg hing vol met "muurkranten". Ouders kwamen met broodjes, appelflappen en zelfs bier voor de slapende vaders. We zijn met veel bombarie door de straten gegaan. We hebben meerdere keren een gesprek geprobeerd te krijgen, maar het bestuur is zelfs ondergedoken en hebben stiekeme vergaderingen belegd, waar wij dan weer achter kwamen. Zo bizar en onprofessioneel. 

Twee weken bezetting leverde op: de leerkracht bleef, de twee oudjes stapten op, leden van het schoolbestuur werden vervangen door weldenkende leerkrachten en professionals! De bedoelde leerkracht is een jaar later zelfs hoofd van de school geworden. 

Ik had alles bewaard, maar jammer genoeg zijn met meerdere verhuizingen de muurkranten en lijsten met handtekeningen verdwenen. Gelukkig zijn de muurkranten bij het Regionaal Archief Tilburg wel bewaard gebleven.

Bericht in de Muurkant, 1 sept. 1978 (bron: Regionaal Archief Tilburg)
Bericht in de Muurkant, 1 sept. 1978 (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Toch weet ik dat dit verhaal bij veel mensen mooie herinneringen oproept. Niet in de laatste plaats bij de leerkrachten!

 

Reacties (4)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 januari 2022 om 16:43
Wat een bijzonder verhaal, Ria! En wat beschrijf je daar beeldend het tijdsgewricht: van de achterhaalde visies van het oudere onderwijzend personeel tot aan de bezetting door de ouders.

Heel mooi om te lezen, veel dank voor het delen. En ja, ik denk inderdaad dat dit veel herinneringen oproept. En hopelijk delen anderen die hier ook met ons, we wachten af...
Evelien zei op 14 september 2022 om 21:04
Super leuk om dit te lezen! Ik woon momenteel samen met mijn vriend in deze voormalige school en ik probeer wat foto's en meer informatie te vinden over het verleden van dit gebouw. Er is helaas niet zoveel te vinden. Mochten meer mensen verhalen of foto's hebben over basisschool 'ons stedeke' dan lees/bekijk ik die graag!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 september 2022 om 10:05
Oh wat grappig, Evelien, en wat een opvallende locatie om te wonen. Reacties zijn zeer zeker welkom. Als iemand oude foto's heeft van deze plek, kunnen ze worden gemaild naar info@bhic.nl ovv Stedekeschool. We plaatsen ze hier er graag bij!
Norah zei op 15 september 2022 om 11:42
Beste Evelien,

Je zou ook eens het archief Tilburg kunnen mailen >>>
www.regionaalarchieftilburg.nl en www.delpher.nl > kranten
Verder ga ik met Marilou hierin mee, het is zeker bijzonder.
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.