skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Bij de Moerkuilen op het ijs ...

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 2 oktober 2008
bijgewerkt op 18 november 2013
"...won Vic Leurs een extra prijs." Deze tekst prijkt op een praalwagen die in 1947 door de straten van Rooi trekt. Erboven wordt een burgemeester welkom geheten. Wat is hier aan de hand?

Bij het BHIC weten we alleen dat het gaat over de nieuwe burgemeester Victor Leurs, maar hoe dat met die ijsprijs zit? Er zijn vast nog Rooienaren die daarover kunnen vertellen.

En misschien weten zij nog meer over deze burgervader.

Andere lezers zullen misschien met enige weemoed kijken naar de antieke reclameborden op het huis waar de stoet langs trekt.

Was het trouwens gewoonte in Rooi om een nieuwe burgemeester op deze manier in te halen? Vragen genoeg dus!

We zijn benieuwd naar je reactie.

Reacties (6)

Drs.J.G.M.Hegener te Waalre. zei op 6 oktober 2008 om 20:36
Burgemeester Leurs was de opvolger van de in september 1946 heel ploseling overleden burgemeester Jhr.H.van Rijckevorsel van Kessel.Deze liet een gezin met 12 kinderen na.Hij was mijn oom,getrouwd met een zuster van mijn moeder, Antoinette Anderegg .
Als U over Burgemeester Leurs nog iets meer wilt weten,zou ik U het adres van een nicht kunnen bezorgen,die in Breda woont.In dat geval verzoek mij te mailen op rapelenburg@planet.nl.
Met vr.gr. J.Hegener.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 7 oktober 2008 om 09:34
Hartelijk dank, meneer Hegener. Ik ga u mailen!
J.Wijn. zei op 7 oktober 2008 om 10:56
Deze foto is gemaakt in de Eerschotsestraat thv.Cafe Tinus van Heesel(waar nu het ,,Bastion"is gebouwd)de heg langs het Cafe was de afscherming van een open plek tussen Cafe en de winkel/bakkerij van Karel Ketelaars.Het was gebruikelijk dat bij aanstelling van een nieuwe burgemeester in ons dorp een rondrit werd gemaakt ter kennismaking aan de bevolking.Is met de huidige burgemeester Peter Maas ook gebeurd.
De zogenaamde extra prijs die Vic Leurs won heeft te maken met feit dat hij een verfent kunstschaatser was en al vrij snel zich aansloot bij de Rooise kunstschaatvereniging.Er werd voor hem vrij snel na zijn installatie een ambstwoning gebouwd aan de Corridor thv.de nieuwe ,,Alzenau-brug.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 8 oktober 2008 om 14:41
Dat is een wel heel gedetailleerd antwoord, hr/mw Wijn. Bedankt! En zo zie je maar weer dat beoefening van een sport de burgervader (of -moeder) kan helpen bij het inburgeringsproces in Rooi!
Fien van Dijk-Rakels, Son zei op 13 november 2008 om 09:52
Deze foto heb ik ook in bezit, want de in het zwart geklede heer met hoge hoed, voor op de kar, is mijn grootvader Piet van der Aa. Hij was toen voorzitter van de Rooijse ijsclub. Hij werd geboren in Gemert op 03-05-1875 en overleed te Sint-Oedenrode op 03-01-1953. In 1901 werd hij postbode in Sint-Oedenrode. Hij bleef dit tot 1933. Na zijn pensionering werd hij schoenhersteller en woonde toen in Eerschot, A 23 met zijn vrouw Mechtilda van de Crommenacker, ook afkomstig uit Gemert. Zij waren de ouders van mijn moeder, Janske Rakels-Van der Aa.

Wat ik me herinner van deze foto is, dat er in de familie wat om gegniffeld werd: de ijsclub wilde zeker een wit voetje halen bij die nieuwe burgemeester door hem meteen een prijs te laten winnen!

In strenge winters werd er zeker geschaatst op de Moerkuilen en opa had ruimte nodig, want hij schaatste van die krullenfiguren. Maar ook dichter bij huis werd geschaatst, want de weilanden achter het brugje bij de Knoptoren-Kerkdijk liepen dikwijls onder water en daar ging de bevolking van Eerschot dan schaatsen.

De foto is gemaakt door Fotobureau Het Zuiden (nr. 7354/21). Er zijn toen vast meer foto’s gemaakt, want achter deze wagen rijdt weer een andere wagen. Alle twee worden ze getrokken door paarden, de opkomst van tractoren laat nog even op zich wachten. De plek is bij de ingang naar Eerschot, op het kruispunt Eerschotsestraat, Lindendijk, Borchmolendijk (toen de “stroat”) en Corridor. Het huis midden achter was het café van ‘Tinuske van Hissel’, ofwel Martinus van Heessel. Vandaar die jeneverreclame.

Dit pand maakte later plaats voor garagebedrijf Damen-Kroes. Dit alles, samen met de haag en de daarnaast gelegen panden van bakkerij Karel Ketelaars en garagebedrijf Th. van Hoof, moest later plaatsmaken voor de bouw van het appartementencomplex Het Bastion. Dat vult nu de hoek Lindendijk-Eerschotsestraat.

Het was leuk om deze foto zo tegen te komen en het gaf me ook de kans terug te denken aan mijn grotendeels in Rooij doorgebrachte, gelukkige jeugd!
Met vriendelijke groet,
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 13 november 2008 om 10:10
Hartelijk dank, mevrouw Van Dijk, voor uw uitgebreide reactie. En zo kan een foto je weer helemaal terug in de tijd brengen!
U heeft wel gelijk wat die serie betreft. Als je in de foto's van Sint-Oedenrode zoekt met "installatie burgemeester" krijg je maar liefst 23 foto's van die dag te zien, inderdaad allemaal van Het Zuiden. Een stuk of zes zijn min of meer vanuit ditzelfde standpunt genomen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.