skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Bijna weg

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 28 februari 2011
bijgewerkt op 18 november 2013
’t Is maar een klein fotootje ditmaal, maar van een plekje dat iedere Geffenaar kent. Het klooster en de kerk zijn vlakbij, ook in 2011 nog. Een ambtenaar van Bouw- en Woningtoezicht maakte de foto ergens vooraan jaren ’60 van de vorige eeuw. Hij tekende ook het doodvonnis van deze kleine winkel annex woning, die dus bijna weg was.

Wat voor winkel zou het zijn geweest? Ook de buren waren zo te zien kleine middenstanders. Buurtwinkels om te koesteren!

Rechts staan twee personen met elkaar te praten. Eén van hen is een jonge vrouw, die misschien wordt herkend. En wie weet wordt ook de eigenaar van de Volkswagen Kever nog opgespoord.

Maar dat hangt af van onze lezers en kijkers.

We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Reacties (15)

Corry van Esch-van Erp zei op 8 maart 2011 om 13:01
Het te slopen pand: kruideniers- en groentenwinkel van mijn ouders Piet van Erp en Lena van Tuyl, waar zij 40 jaar hebben gewoond. Buren links: waarschijnlijk vd Doelen. Buren rechts: Leida Steenbergen.Zij verkochten voornamenlijk snoep en tabak in hun winkel.
Leny Romme Geffen zei op 11 maart 2011 om 15:58
Ik herinner me ook nog dat het middelste winkeltje de groentenwinkel was van Piet 'de Corrie', zoals hij altijd werd genoemd.
Rechts daarvan het snoepwinkeltje van Leida Steenbergen waar we voor 1 cent twee dropjes konden kopen.
Ik weet niet meer wie er in de winkel links woonde. Ik dacht dat Tiny van der Doelen daar pas eind jaren zestig in gekomen is.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 14 maart 2011 om 09:17
Corry en Leny, blijkbaar heeft de foto bij jullie mooie herinneringen naar boven gehaald. Bij Corry zijn dat herinneringen aan haar ouders, bij Leny vooral aan de lekkere dropjes voor 1 cent. Bedankt!
Is toevallig ook bekend waaraan Piet zijn bijnaam te danken heeft?
Jo Steenbergen, Geffen (telefonisch) zei op 14 maart 2011 om 14:51
Leida Steenbergen, van de kruideniers- en snoepwinkel, was dus mijn moeder. De Geffenaren vonden haar naam en haar Achterhoekse accent wel grappig. Zij kwam uit Aalten; mijn vader had haar in zijn dienst- en kommiezentijd in die streek ontmoet.
Vader heeft lange tijd een timmerbedrijf op de hoek van de Geffense Weerscheut en de Rijksweg gehad. Zelf heb ik daar ook gewerkt, maar 13 jaar geleden stopten we ermee, na 63 jaar, ook vanwege de aanleg van de nieuwe A59.
De VW-kever rechts op de foto was mijn eerste auto. Ik kocht hem rond 1961 voor 1500 gulden in Heeswijk. Dat was toch veel geld toen. Woonde toen nog thuis.
Als de jongste (*1935) van een gezin van 9 kinderen hoorde ik veel van mijn oudere broers & zussen. Ook dat het achterste winkeltje ooit een slagerij was, van Van Zandvoort; later zat er een schilder in, nu een bloemist.
Mark van der Doelen zei op 14 maart 2011 om 17:24
De winkel links op de foto is inderdaad het pand waar later Tiny van der Doelen is gevestigd met een supermarkt. Ten tijde van het maken van de foto was de winkel in handen van een broer van Tiny van der Doelen: Kees van der Doelen. Deze had de zaak op zijn beurt weer overgenomen van zijn broer Wim van der Doelen. Wim van der Doelen had de zaak overgenomen van zijn schoonbroer Rene Schuffelers, de man van Nelly van der Doelen.
Het pand links is nog steeds in gebruik als winkel, het pand wat gesloopt zou worden is in gebruik als woonhuis.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 15 maart 2011 om 09:52
Aan jouw naam te zien, Mark, zul jij wel familie zijn van degenen over wie je schrijft. Eersteklas informatie dus, waarvoor onze dank!
Nellie van Erp zei op 15 maart 2011 om 21:10
In Geffen woonden en wonen nu nog veel verschillende families van Erp. Om deze uit elkaar te houden gaf men ze vernoemingen naar het beroep wat de (stam)vader had: bijv. 'de smid', 'de malder'(mulder of molenaar), of de naam van de (stam)moeder: bijv. 'Schel'of verdere voorvader bijv.'Jan van Hannese' Zo is wellicht ook de naam 'de Corrie' een van de voornaam van vader of moeder afgeleide naam.
Mevr.Steenbergen-vd Boom, Oost-Souburg (telefonisch) zei op 30 maart 2011 om 11:41
Via een vriendin kreeg ik de foto in De Sleutel van 2 maart 2011 onder ogen - ik woon namelijk in de provincie Zeeland. Zelf ben ik overigens afkomstig van het dorp Zeeland!
Rechts op deze foto staat onze oude VW-kever. Wij, mijn man Gerrit Steenbergen en ik, waren op dat moment op bezoek bij mijn schoonouders, die een snoepwinkeltje hadden waar je vroeger voor 1 en 2 cent snoep kon kopen. Wij woonden toen in de Vlijmdstraat nr 8. Ik weet zeker dat dit onze auto was, en niet die van mijn (jongere) zwager Jo.
Naast het snoepwinkeltje was een groentewinkel.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 30 maart 2011 om 11:42
Hartelijk dank, mevrouw Steenbergen, en we hopen op uw spoedig herstel!
ria lunenburg van der doelen zei op 31 augustus 2011 om 19:36
de eigenaar van het achterstewinkeltje toen was daniels het achterste winkeltje was ten tijde van de foto inderdaad gehuurd door mijn vader en moeder kees en mien van der doelen
voordien was het verhuurd aan rene schuffelers
nadat mijn ouders eruit waren is het verkocht aan rene schuffelers
toen verkocht aan wim van der doelen en toen aan tiny van der doelen
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 september 2011 om 13:30
Mooie aanvulling op de info die we van Mark van der Doelen kregen, @Ria, dank je wel!
Joost van Erp zei op 17 oktober 2012 om 02:17
Ben een zoon van "Has de Corrie" die later in Tilburg is gaan wonen.
Ik heb goede herinneringen aan Ome Jas uit Geffen. Ergens ver weg in mijn hoofd ook ome Piet, waarschijnlijk van de foto van het pand.
In de 70-er jaren kocht ik als jong ventje een paard in Oss, Pa kon niet mee dus oom Jas nam plaats; bij het voorstellen zei oom Jas de naam van Erp; geen reactie; vervolgens zei oom "Jas de Corrie uit Geffen" Ooooh zeiden de mensen, ben jij dat? De naam de Corrie deed eerder een belletje rinkelen dan van Erp!
Hartelijke groeten aan iedereen in Geffen!
joostvanerp@casema.nl
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 oktober 2012 om 10:18
@Joost, mooi verhaal - bedankt!
Inderdaad ging het vroeger met het noemen van namen precies zoals jij vertelt. Bijnamen waren heel gewoon, en lang niet altijd scheldnamen. In het geval van jullie veel voorkomende familienaam was het een probaat middel om de verschillende naamdragers uit elkaar te kunnen houden zoals Nellie van Erp op 15-3-2011 in dit forum schreef.
Joost zei op 17 oktober 2012 om 19:13
N.a.v. dit onderwerp even mijn oudere broer Jan(1939)uit Heijen geraadpleegd.
Hij wist nog iets bijzonders te vertellen over de groentezaak en woning van Ome Piet de Corrie:
"Ze hadden een WC!" Leest U maar mee:

het enige wat ik hier goed van weet is dat ons moeder als ze naar Geffen gingen hier altijd als eerste naar toe ging, want daar hadden ze al een WC. Bij de andere broers en de enige zus gingen ze toen nog gewoon op stal gehurkt zittend in de “groep” hun behoefte droppen.

Ik herken het pandje nog wel, ben er ook meermaals geweest, maar het meeste toch bij Oom “Jas”, (weet nog steeds niet waar dit een afgeleide van is,) en tante Marie. Tante Marie was een heel lieve vrouw.

De huidige dirigent van de kapel “ de Pompzwengels” is een kleinzoon van Oom Piet de groente boer, heb hem meermaals ontmoet en gesproken.
Tot zover broer Jan.

Tja; wij waren als stadse Tilburgers verwent met een buitentoilet! (zonder verwarming en als spoeling een emmer water, brrrrr; in de winter was je zo terug!)

Wat mij verder opviel aan de bezoeken in Geffen: het dialect!
Ik dacht een aardig woordje Brabants/Tilburgs te spreken maar hier kon ik mijn vader en zijn familie vaak niet volgen. Zoals wat klinkt als: Bleft eraf mee oe nrein pausten! En ik had helemaal geen puistjes! Haha.
Hartelijke groeten uit Leidschendam van Joost (Jozef) van Has de Corrie.


Th.Savelkouls zei op 24 september 2020 om 17:50
Hallo Geffenaren;

Mijn naam is Theo Savelkouls en ben opzoek naar alles wat met de Bredeweg betrekking heeft.
Ik heb daar tot ongeveer mijn 21 jaar daarna is ons huis verkocht door sterfte van mijn ouders respectievelijk Th. Savelkouls en Johanna van Uden uit de Molenstraat.
Alles is welkom bedankt alvast groetjes Th.Savelkouls

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen