skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Boekelse jeugdfilm “De verdwijning van Rudger”

Deze boeiende film werd gemaakt ter gelegenheid van het 15 jaar bestaan van de Boekelse Lokale Omroep Kring (BLOK) in het jaar 1999.

Al lang van te voren werd het fantasierijke verhaal / script geschreven door stage-schooljuffrouw Ine van de Broek.

En natuurlijk kwam er veel bij kijken om ook déze film weer tot stand te brengen. Ze kenden namelijk al ‘het klappen van de zweep’. Veel ervaring had men al opgedaan met de 3 jaar eerder gemaakte jeugdfilm “ Geraldina’s Magic Show “

Op zondag 13 juni 1999 was er een speciale opnamedag gepland voor in de Burgemeester Schafratstraat, een straat met nog ouderwetse ‘kinderkopjes’ (straatstenen) en oude kastanjebomen. Een stoet; met paard en kar, de pastoor, de harmonie, bruidjes, boeren en boerinnen en middenstand, werd geënsceneerd en gefilmd zoals die er begin 20ste eeuw ook in Boekel moeten hebben getrokken. Het hele dorp was dan vertegenwoordigd.

Nadat deze opname was voltooid maakten ze tussen 11.00 uur en 11.30 uur ook nog opnamen voor de film in Dina’s Museumpke aan de Kerkstraat waar Dina (de Bie) o.a. haar oude winkelopstand had bewaard. Ook Dina werd als winkeljuffrouw in oude klederdracht gestoken zodat ook daar het verhaal zich in het verleden van Boekel af leek te spelen. (zie foto’s).

De film zou uiteindelijk pas op zondag 10 oktober van dat jaar, 's morgens om 11.30 uur, voor het eerst worden uitgezonden. Deze eindigde met een oproep, aan alle kijkende basisschoolkinderen, mee in actie te komen om het verhaal tot een goed einde te brengen. Dit eindresultaat werd dan achter de 2de uitzending van de film, 's avonds van 18.30 u. tot 20.30 u., uitgezonden.

Het verhaal van de film in het kort:

Het standbeeld van Rutger van Herpen bij het gemeentehuis is op een dag plotseling verdwenen. Op het gemeentehuis is alles in rep en roer. Vooral wanneer de hele pers op de stoep verschijnt. De burgemeester heeft geen flauw idee waar Rutger naar toe is en besluit daarom maar te vertellen dat het beeld weg is voor restauratie.
Toch vindt de media dit een merkwaardig verhaal en ziet er enige sensatie in. Ze dikken het wat aan en het nieuws omtrent de zogenaamde verdwijning van Rutger bereikt ook de burgemeester van Uden. Deze is nog steeds kwaad over het feit dat Boekel niet bij Uden is gekomen en besluit om, samen met twee handlangers een kijkje in Boekel te gaan nemen.

Terwijl de burgemeester van Boekel de pers te woord staat, vangen vier kinderen van de basisschool het nieuws op. Een van hen heeft toevallig de avond daarvoor een vreemd voorwerp gezien in de trimbossen. Ze zijn ervan overtuigd dat het hier om iets heel merkwaardigs gaat en niet zomaar om een restauratie. Volgens hen is Rutger tot leven gekomen en daarom starten ze een grote zoektocht.

Kijken naar de jeugdfilm vereist(e) geconcentreerde aandacht omdat een aantal terugblikken en toekomstsprongen zijn ingebouwd. Afspelend van af het jaar 1313, een tijdsbestek van ongeveer 700 jaren, omvat(te) de film mooie beelden op diverse locaties.

Informatie uit het gastenboek van ‘Dina’s Museumpke’ :
Wil Verkuijlen (cameraman) ; Loes Verkuijlen (mises-en-scène & digitale fotografie) ; Ine van de Broek (begeleiding van de meisjes van 11 t/m 13 jaar in de klederdracht uit de 20er & 30er jaren) ; René Mickers (assistent cameraman) ; Henk Tielemans (medewerker) ; Jo van Dummelen (medewerker) ; Ria van Tiel (Boekels Weekblad - & Brabants Dagblad correspondent) ; Gerard H.A.A. de Bie (analoge fotografie).
De volgende 14 meisjes worden met naam vernoemd: Annemieke van de Zee, Anne Claasen, Stefanie van de Brand, Suzan Bos, Linda van de Berg, Marianne van Katwijk, Joyce Janssen, Dimphy van Boxtel, Effi van de Heuvel, Colinda van de Burgt, Suzan Jansen, Sylke van Lankveld, Daisy van Lankveld en Linda Willemsen. Er staan er echter maar 13 op de foto! Wie missen we?

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.