skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Boekje open over de Osse Bende

Met de film over de Osse Bende op komst, neemt de belangstelling voor het onderwerp hand over hand toe. Wie het boek beter vindt, kan kiezen uit verschillende titels.

Er zijn verschillende boekjes over de Osse Bende verschenen. De bekendste - en moeilijkst te verkrijgen - zijn wel de eerste boekjes Donker Oss en Oss Ontmaskerd van J. de Speurder. Het boekje Donker Oss werd geschreven in 1927 en destijds een driestuiverromannetje genoemd (in de serie Romantiek Der Werkelijkheid).

Het derde boekje is van dr. W. H. Nagel van omstreeks 1947, De criminaliteit van Oss. Dit boekje, met een groene omslag, verhaalt weer uitgebreider dezelfde verhalen over de Osse Bende, maar gebruikt dan bijnamen zodat het moeilijk is te achterhalen wie nou eigenlijk wie is.

Het vierde boekje is geschreven door Martin Schouten in 1982 en heet De Zaak Oss

Er zijn uiteraard meer publicaties over dit onderwerp geschreven die van meer wetenschappelijke of politieke aard zijn, maar de vier genoemde titels zijn het meest populair voor belangstellenden die hierover meer willen weten.

Waar deze boeken eventueel verkrijgbaar zijn, weet ik niet, maar een kopie van "Donker Oss" (PDF, 15 MB) heb ik gewoon een keer in de Osse bibliotheek gehaald. 

(NB: Met dank aan Henk Ruijs die ons Donker Oss als pdf heeft opgestuurd!)  

Reacties (4)

A. Raaijmakers (oud-Ossenaar) zei op 7 april 2011 om 11:27
Als de misdadige activiteiten van de Osse Bende plaats vinden in de periode 1923 - halfweg dertiger jaren, dan was de uitgave van het boekje Donker Oss in 1927 er al vroeg bij...
Dus kan iemand die dit werkje kent mij vertellen of de inhoud (historisch juist?) gaat over deze periode (1923-1927)en/of (ook)de periode eind 19e eeuw?
Zo ja, hebben producent en regisseur hun script voor de film o.a. gebaseerd op een dergelijke uitgave omdat ook gebeurtenissen uit de negentiger jaren van de 19e eeuw in de film worden meegenomen?
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 7 april 2011 om 12:03
Geachte A.Raaijmakers,

Als het boekje inderdaad in 1927 verschenen zou zijn, zou de schrijver helderziend zijn geweest. Het jaartal 1927 is fout. 'Donker Oss' verscheen in mei 1935, en een tweede druk (met foto's) verscheen in september 1935 onder de titel "Oss Ontmaskerd". (Stadsarchief Oss, bedankt voor deze gegevens!).
De inhoud betreft vooral de jaren '30 van de 20e eeuw. En wat de scenarist en de regisseur van de film betreft: die hebben hun eigen verhaal gemaakt door de gebeurtenissen uit 1893 in de jaren '30 te situeren. Omdat het hier gaat om een speelfilm en niet een historische documentaire, hoeft dat geen probleem te zijn.
De filmmakers hebben overigens wel hun best gedaan, de sfeer van de jaren '30 zo goed mogelijk op te roepen. Helaas ziet het gebied tussen Oss en Berghem, het Schaijkseveld (waar een aantal bendeleden zich vaak ophield en/of woonde), er tegenwoordig heel anders uit, zodat daar niet meer kon worden gefilmd.

M.vr.gr.
J. de Speurder zei op 21 juni 2011 om 11:23
Donker Oss is weer opnieuw gepubliceerd met maar liefst 170 foto's...! Kijk maar eens <a href="http://www.ikschrijf.nu/info.asp?id=1424" target="_blank">hier</a>. Binnenkort ook bestelbaar via Bol.com, Ako, Bruna e.a. sites.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 9 februari 2012 om 14:16
Een berichtje voor liefhebbers van "de Bende van Oss" (en dan meer expliciet de film):

Het BHIC verloot speciaal op Valentijnsdag tien dvd’s van de film ‘De Bende van Oss’. Wat je moet doen? Druk óp Valentijnsdag op de knop ‘vind ik leuk’. Zorg dat je er als de kippen bij bent en dus hoort bij die tien winnende ‘likers’. Succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.