skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Boerenbruiloft

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 17 juli 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Al vele jaren heeft Berghem zijn openluchttheater Hoessenbosch. Daar is menige Maaslandse amateurtoneelspeler voor het eerst opgetreden voor publiek. We zijn hier aanwezig bij een voorstelling begin jaren ’50 van de vorige eeuw. Het lijkt te gaan over een massale boerenbruiloft, waar maar liefst vijf paren bij zijn betrokken.

Het kasteeltje, waarvan de trappartij veel gelijkenis vertoont met trap en bordes van het Berghemse gemeentehuis, speelt ook een rol in het verhaal.

Kennelijk is er een dialoog aan de gang tussen de dame in het midden en de heer op het bordes.

Eigenlijk zijn we best benieuwd naar het verhaal en de titel van het stuk. De spelers van toen zijn misschien nog zelf in staat ons een en ander te vertellen.

Dus kom met je reactie, we zijn benieuwd naar je verhaal.

Reacties (4)

Mien van den Heuvel-Reyers zei op 17 augustus 2009 om 07:17
In het zondagsnieuws wordt gesproken over “de dame in het midden”. Dat ben ik, Mientje van den Heuvel-Reyers. De “heer op het bordes” is de accordeonist Gerrit van Schaijk. Deze gaf de muzikale begeleiding bij een Polka dans. Zover ik me kan herinneren was dit geen boerenbruiloft maar was dit de eerste revue na de oorlog met veelal sketches over Berghem en werd gespeeld met 12 dames. Meester Gielen had de leiding over het geheel.

Enkele andere namen die men nog te binnen schieten zijn
- Ria v/d Broek
- Klaartje van Hintum
- Mira Nooijen
- Bertha van Tiel
- Marietje van Rodijnen
- Jo Broers
- Dini van Gent

Maar ja, aangezien ik toen 17 jaar oud was en inmiddels 81 ben, is het niet erg dat ik enkelen ben vergeten.
Jo van der Sloot zei op 29 maart 2011 om 14:48
Openluchttheater Hoessenbosch in Berghem is nauw verweven met een van de eerste toneelregisseur van dit Theater. De heer G.Verhamme, deze heeft over menig toneel en theaterstuk in Bergehem, de regie gevoerd. Zowel in het parochiegebouw als in Hoessenbosch. Enkele malen mocht ik zelf onder regie van de heer G.Verhamme een toneelstuk op de planken brengen. In Hoesenbosch ‘De vrek van Molière’ Dit was in de helft van de vijftiger jaren. We hebben daar vele uitvoeringen gehad.(Er komen nog foto's van 'De Vrek van Molière' even opzoeken.)

Gerrit Verhamme was gemeentesecretaris van de gemeente Berghem. Een zeer gewaardeerde persoon die niet in Berghem geboren is, maar veel aan de gemeenschapopbouw van Berghem heeft bijgedragen. Hij was o.a. voorzitter van Berghem sport, zoals al beschreven staat toneel en theater uitvoeringen verzorgen.
Jo van der Sloot zei op 30 juli 2012 om 19:01
Eindelijk de foto's gevonden van het openluchtspel gespeeld in het Openluchttheater Hoessenbosch in Berghem 'De held van Waterloo ' van Molière. U ziet veel spelers op deze foto’s die er niet meer zijn. Enkele namen schieten me te binnen. Hoefnagels, van der Sloot, Brands (voorheen koster RK kerk) Tinnie van de Berg (van de bakker). mejuffrouw Nooijen. Wie kent er nog meer van deze foto's?

Wanneer het voorgedragen is weet ik niet meer, maar het is ruim 55 jaar geleden. U ziet op een van de foto's de inspirerende regiegeur G.Verhamme.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 31 juli 2012 om 09:20
@Jo, dank voor jouw reactie! Je hebt het over door jou gevonden foto's van een openluchtspel in Hoessenbosch en mensen die erop staan. Zijn dat foto's van jezelf? Je mag er gerust enkele opsturen - dan kunnen wij kijken of we ze plaatsen op onze site, uiteraard met jouw toelichting.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!