skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Boomplantdag

Op woensdag 26 maart 1980 werd ook in Boekel voor de 24ste keer de Nationale Boomfeestdag gehouden. Dat jaar waren in Boekel de leerlingen van de zesde klassen van de R.K. Basisscholen "Mariagaarde" en "Jonge Wieken" aan de beurt om de bomen en struiken te planten.

Foto: Foto Camera

Als beplantings-object was door het gemeentebestuur de, tijdens de voorbije winter voor het eerst gebruikte, ijsbaan aan de Mezenlaan aangewezen.

Voordat met het planten werd begonnen, werden de kinderen toegesproken door wethouder J.A. van Asseldonk. Deze verzocht hen om ook na de Boomfeestdag de bomen en struiken goed te behandelen, zodat iedereen er nog jaren plezier van kon hebben. Na het planten van zo’n 2400 bomen en struiken kregen de kinderen namens het gemeentebestuur een welverdiende attentie aangeboden.

Kun jij nog iets herinneren van deze dag ? Herken jij iemand op de foto ?

Reacties (9)

Frans Vesters zei op 27 maart 2016 om 13:11
Zijn er nog foto's van de eerste nationale boomplantdag in Boekel
gemaakt bij Bovenste huis in 1957?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 maart 2016 om 14:18
Frans,
Het beste advies wat ik je daarvoor kan geven is; een bezoekje te brengen aan de Heemkamer in Boekel. Die hebben ontzettend veel foto - materiaal in hun bestand.
Misschien hebben zij wat je zoekt.
openingstijden : Dinsdag : 9.00 u. - 12.00 u.
...............................: Donderdag : 14.00 u. - 16.00 u. (niet altijd)
...............................: Vrijdag : 19.00 u. - 21.30 u.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 maart 2016 om 14:36
Op bovenstaande foto zie de -Zandhoekse loop- de sloot die hier dus richting de Zandhoek loopt.
Je ziet hem links langs de trimbossen lopen.
De kinderen zijn hier op -wat anno 2016- de zuid"- westhoek van natuurpark "De Perekker" hun boompjes aan het planten. Die boompjes moeten in die 36 jaar grote bomen zijn. Als ze er nog staan ?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 maart 2016 om 10:47
Beste Frans en Gerard, bedankt voor jullie reacties. In onze beeldbank heb ik geen foto kunnen vinden van de eerste nationale boomplantdag in 1957; wellicht dat de Heemkamer in Boekel je verder kan helpen. Natuurlijk zijn ook wij erg benieuwd of de boompjes die 36 jaar geleden zijn geplant er nu nog staan...
Frans Vesters zei op 30 mei 2016 om 20:36
De boom die ik geplant heb in 1957 is intussen ruim 140 cm. omtrek
ik weet nog precies welke het is na 59 jaar.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 31 mei 2016 om 09:49
Wat bijzonder dat je na bijna 60 jaar nog precies weet welke boom je zelf hebt geplant, Frans! Heb je inmiddels nog ergens een foto kunnen vinden van de boomplantdag in 1957?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 24 november 2016 om 21:12
Woensdag 30 november 2016 is weer de jaarlijkse boomplantdag in Boekel. Leerlingen van groep 7 van de Octopusschool, [ lees ook : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/brand-op-basisschool-octopus en bekijk : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/brand-op-basisschool-octopus-2-in-fotovlucht ] gaan dan een haag aanplanten nabij de nieuwe wijk De Donk. Tevens is dit bedoelt als landschapskenmerk van de daarbij liggende Peel-breukrand. Vrij recent (mei) is hier-om-trend een platform in het leven geroepen bestaande uit vertegenwoordigers van 6 gemeenten [ Bernheze / Landerd / Uden / Boekel / Gemert-Bakel en Deurne ], Provincie Noord-Brabant en het waterschap die zich ten doel stellen een zogenaamd Geopark hierom heen te creëren . Een platform waarvan Boekelse Burgemeester Bos de eerste voorzitter is. De 8 stellen zich ten doel om het gebied meer onder de aandacht te brengen door o.a. wandel- en fietsroutes en hiermee meer toerisme te bevorderen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 25 november 2016 om 10:47
Mooi initiatief! Goed dat je dit onder de aandacht brengt, Gerard.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 januari 2017 om 12:50
<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/boekel-boomplantdag-1978-ingestuurd-door-gerard-de-bie.jpg?4-1-20" title="boomplantdag" width="520" height=" " border="0">
<BR>
<BR>
<P>
In één van de vele kranten, die Bertus van Berlo van op de Neerbroek bewaard heeft, vond ik een stukje in een Brabants Dagblad van Donderdag 18 maart 1978 over bejaarden die de dag ervoor in Boekel op 'de toen nieuwe wijk' De Bosberg nieuwe boompjes hadden gepland. Het waren oudere mannen en vrouwen die aan 'De Eiken' en 'De Beuken' woonden die de schop ter hand hadden genomen om hun straten van de bij passende bomen te voorzien. Ook "enkele mensen van de Gemeentewerken hielpen daar waar nodig was .." . Evenzo " Emeritus pastoor J. van Bakel die sinds enige tijd een van de bejaardenwoningen" al daar bewoonde, ging met een nog vrij nieuwe schop aan de slag. De beukenboompjes voor De Beuken waren iets later gearriveerd "omdat men eerst dacht dat door de kou en de dreiging van een fikse bui het planten afgelast was ". Ondanks de kou hadden de ouderen alle boompjes geplant. Daarna kregen de harde werkers namens het gemeentebestuur in Gemeenschapshuis "Nia Domo" nog een opwarmertje aangeboden in de vorm van een Brandewijntje met kandijsuiker.

Dit alles geschiedde mede doordat de gemeente Boekel ( maar ook o.a. Zeeland ) met de jarenlange traditie 'De Nationale Boomplantdag' voor de schooljeugd gebroken had. Die later (?) weer in ere is hersteld zoals blijkt in een reactie die je hierboven kunt lezen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen