
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Enkele weken nadien werd het fototoestel uit mijn auto gestolen. Weg foto’s. Niet getreurd (dacht ik toen): over een aantal maanden fotografeer ik ze nogmaals. Dat bleek een foutieve aanname. Bij terugkeer waren alle bomen omgezaagd en daarmee ook de inscripties (met historische waarde) verdwenen.
Ook in Brabant lopen wij regelmatig door de bossen. Vorig jaar ontdekte ik dat ook hier oude inscripties op bomen zijn achtergelaten. Inmiddels heb ik een mooie verzameling van gefotografeerde boomstammen en daarop aangebrachte teksten, hartjes en andere afbeeldingen, initialen en namen en data. Wij kijken tijdens wandelingen en fietstochten nu met meer dan gemiddelde belangstelling naar bomen langs de route. Is dit het fotograferen waard? Wat zou de boom krasser hebben gedacht toen hij/zij hier bezig was?
Sommige teksten laten niets aan de verbeelding over. Sommige inscripties zijn in de oorlogsjaren aangebracht en 75 jaar later nog altijd goed leesbaar. Daarmee heeft deze boom plots historische waarde gekregen. Naar aanleiding van mijn eerdere ervaring besloot ik de inscriptie uit de Tweede Wereldoorlog toch maar direct te fotograferen en “in de cloud” vast te leggen. Bijgevoegd de foto gemaakt nabij de dorpskern van Wouwse Plantage (waar in 1944 stevig is gevochten tussen Duitse en geallieerde troepen).
Daar moet ik soms beter naar kijken. De groei van de boom in de jaren na de inscriptie heeft de afbeelding soms misvormd. In de meeste gevallen is de afbeelding toch naar het originele ontwerp te herleiden. De inscriptie van een hakenkruis is daar een voorbeeld van. Maar ook een hart met een kroontje daarboven.
Recent kwam ik in een bos bij Wouwse Plantage een wel heel duidelijke “In Memoriam” inscriptie tegen. Moet dat nou?, dacht ik eerst. Bij nader inzien was de boom met inscriptie op het ietwat verborgen plekje in het bos toch wel een mooi monument voor dit mij onbekende overleden echtpaar.
Een bijzondere inscriptie vond ik in een bosperceel bij Bergen op Zoom. Daar is een familie elk jaar teruggekeerd bij “hun” boom om de groeicurve van hun kind Julia in de bast van de boom vast te leggen. En aan de achterkant een bijna identieke inscripties van haar ongeveer 3 jaar jongere broertje Sam (geboortejaar 2014) aantrof. Een hartje en de letter M (Mama?) completeerden de inscripties op deze boom. Heel bijzonder maar … kopieergedrag is m.i. ongewenst. Laat het bij deze bijzondere boom blijven!
Ik weet zeker dat er in Noord-Brabant in vele steden en dorpen bomen staan met oude inscripties die het fotograferen, publiceren en bewaren waard zijn. Vandaar mijn oproep: niet gaan krassen en snijden, maar fotograferen en opsturen naar het BHIC onder vermelding van de plaatsnaam. Daarmee ontstaat mogelijk een bijzondere fotografische database van “Brabantse bomen met een boodschap”. Ik ben heel benieuwd wat er zoal wordt aangeleverd bij het BHIC.
Johan Broer stuurde onderstaande foto's in, van deze bomen in de buurt van Roosendaal (zie het kaartje voor de locatie):