skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Brieven gevonden van steenrijke Vincent van Gogh

“Verklarende de ondergeteekende deze bovengenoemde voorwaarden aan te nemen en te zullen naleven, Vincent van Gogh.” Het handschrift is onberispelijk, de handtekening zwierig. Maar deze Vincent is niet de wereldberoemde schilder, maar zijn peetoom. Onderzoeker Zjon van de Laar stuitte op een aantal brieven van deze kunsthandelaar die zich in 1871 druk maakt over grondaankopen en een hek in Princenhage.

Deze Vincent van Gogh (hier links) - 'oom Cent' genoemd door de schilder Van Gogh – begint zelf als vijftienjarig hulpje in een verfwinkel en groeit later uit tot een begenadigd kunsthandelaar. Iemand met oog voor talent, die al vrij vroeg internationale erkenning krijgt. De hoogstaande Parijse kunsthandel Goupil & Co merkt dat op, en maakt hem tot firmant, ofwel mede-eigenaar. Oom Cent trekt voor die baan door heel Europa op zoek naar talent.  

Leerjongen Van Gogh

Zelf kinderloos ontfermt hij zich ook over zijn petekind en naamgenoot, neef Vincent. Hij haalt de jongen op zijn zestiende binnen als leerjongen bij Goupil & Co in Den Haag, en geeft hem ook zijn eerste schilderdoos. Hij is voor de jonge Vincent (en ook voor diens broer Theo) dé sleutel tot de kunstwereld. Dat het later anders loopt met de carrière van neef Vincent, neemt zijn peetoom hem kwalijk. Na de nodige woorden en meningsverschillen komt het besluit van de jonge Vincent om in 1882 samen te wonen met prostituee Sien in Den Haag als de genadeklap. Oom Cent trekt zijn handen van zijn protegé af. Sterker nog: hij schrapt hem definitief uit zijn testament.  

Door zijn zwakke gezondheid, met name zijn zware bronchitis, heeft Oom Cent in die tijd al het drukke Parijs moeten verruilen voor het rustige West-Brabant, waar nog een deel van zijn familie woont. Zodra Oom Cent op zoek gaat naar geschikte woonruimte, laat hij zijn sporen na in het archief van Provinciaal Bestuur. De brieven die hij dan schrijft, is onderzoeker Van de Laar tegengekomen. Het is duidelijk dat hij zijn oog heeft laten vallen op meerdere panden in Princenhage die hij tot één domicilie wil maken. Daarvoor moet grond worden aangekocht, een hek geplaatst en een sloot gedempt.

Villa Mertersem

Dat levert een flinke correspondentie op met de gemeente maar uiteindelijk komen beide partijen eruit. In 1873 vestigt Van Gogh zich samen met zijn vrouw in Villa Mertersem (hier boven op de foto). Hij overlijdt in 1888, als steenrijk man, als medefirmant van het Huis Goupil, met filialen in Parijs, London, Den Haag en Brussel. En daarbij zelf in bezit van bijna 200 schilderijen van gerenommeerde schilders. Niet van neef Vincent overigens, want hier is het kennersoog van Oom Cent wellicht wat troebel door alle conflicten binnen de familie: hij vindt het werk van zijn neef 'te experimenteel'. 

Het is bijzonder om de brieven van Oom Cent (links) en zijn neef (rechts) naast elkaar te leggen en te constateren dat hun handschriften duidelijk overeenkomsten vertonen. Meer gelijkenissen vermoedelijk dan de levenswijzen van beide mannen. 

Bron: toegangsnummer 17 (Provinciaal Bestuur), inventarisnummer 1377

(Veel dank voor deze tip, Zjon!)

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen