skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Bronwater

Kort na de oorlog begon het herstel van de schade die ons was toegebracht. Herstel betekende de voortzetting van de situatie zoals die vòòr 1940 was. Er was amper sprake van vernieuwing. Brabant had daarin de volle laag gekregen van de operatie Market Garden en kerken en kloosters waren vaak ontdaan van hun torens en deels in gruzelementen achtergebleven.

De terugkeer naar oude waarden en normen had ook tot gevolg dat de toestroom naar seminaries, juvenaten en kostscholen opnieuw op gang kwam. Na een langdurige komkommertijd was het veelal een opluchting voor ouders met grote gezinnen om de zorg voor een kind af te kunnen staan aan een of andere congregatie en daarmee recht te doen aan hun opvattingen en overtuiging.

Zo was er in Vught de Congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes gevestigd. Zij hadden een eigen opleidingsjuvenaat waar roepingen werden ondergebracht. Het grote gebouw stond op een aanzienlijk gebied waarin ook enkele vijvers lagen. Eén van de opmerkelijke elementen van de opleiding bestond uit sport en spel.

Vaak betrof het voetbal, volleybal en andere vormen van balsporten. In de zomer was er vaak het verlangen naar en de behoefte aan een verfrissende duik in het water en de vijvers leken daar een goede mogelijkheid voor. Docenten en oudere leerlingen maakten een plan en kwamen tot de slotsom dat voor de aanleg van een dergelijke voorziening eerst de zaak drooggelegd moest worden. Daarna kon een laag cement of beton bedekt worden met tegels om vervolgens de zaak weer onder te laten lopen en de nodige andere voorzieningen zoals duikplank, badhokjes etc. te realiseren.

Iedereen was enthousiast, maar zoals gebruikelijk was de toezegging en het fiat van verschillende instanties noodzakelijk. Voor de ongeduldige jongelingen een periode van enkele eeuwigheden achtereen. Voorzichtig verscheen er een pomp. Later nog een, tezamen met slangen en pijpen. Het had er alle schijn van dat er een aanvang werd gemaakt met de uitvoering van het plan. Regelmatig werd de initiator waargenomen, gekleed in een soort werkpak die met enkele anderen naar de vijver toog.

Aan het einde van het jaar bleek er veel gepompt, maar amper een droog plekje te bekennen ondanks de geringe neerslag. Er werden vergaderingen belegd en de gezichten betrokken zorgelijk. Ondanks het ontbreken van zwemvoorzieningen gingen er plots in badtenue gehulde personen met een duikbril het water in. De afloop liet op zich wachten, maar werd duidelijk toen de pompen verdwenen met alle toebehoren erbij. Met de teleurstelling op de gezichten van de betrokkenen werd duidelijk dat de verwachtingen definitief niet bewaarheid zouden worden.

Tenslotte werd in de herfst meegedeeld dat de plannen niet konden doorgaan, doordat de vijvers een natuurlijke wateraanvoer kenden. Bronwater dat de bemaling teniet deed, bleek in grote hoeveelheden beschikbaar. Dat was een hele domper, niet alleen voor de broeders, maar ook voor de omwonenden die zich er op hadden verheugd mee te kunnen genieten van het geplande zwembad.

Reacties (11)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 april 2015 om 21:54
Aan de foto te zien was dit Juvenaat "Mariaoord". Toen ik daar intern op school zat (1966-1969) was er 'n prachtig zwembad door de Juvenisten en de broeders gezamenlijk aangelegd. En inderdaad je had er ook 'n grote vijver waarop je in 't eerste jaar dat ik er was met 'n echte motorboot, gemaakt door 'n botenbouwers team van de 4e klas Mulo-leerlingen, mee kon varen als je geluk had. Maar meestal gingen we met de roeiboot, die er ook lag, naar het eiland. Ja over deze school kan menigeen nog 'n heel jongensverhaal over uitwijden. Ik zat er van m'n 13e tot m'n 16e. Voor 't eerst 'n lange tijd van huis. De eerste periode vanaf midden augustus tot de herfstvakantie. Tjonge wat had ik 'n heimwee.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 april 2015 om 13:53
De link in je Browserbalk ( van Bijv. Google Chrome) plakken > zoeken (=Googlen) > afbeeldingen > op fotootje van Juvenaatgebouw klikken. Succes.
Remko zei op 30 april 2017 om 21:28
Gerard de Bie , leuk die link naar het fotoalbum. Heb net ruim een uur met mijn vader foto's zitten kijken en zoeken naar foto's van hemzelf. Er staan er verschillende bij, sommigen zelfs onderschreven door hemzelf. Leuk! Groet, Remko Hemmelder, zoon van Cor Hemmelder (lichting rond 1957)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 april 2017 om 22:10
Fijn Remco, dat ik jullie daarmee een reisje door je vader's studietijd heb kunnen laten maken.
Ik was van de laatste lichting. Ik heb de Mulo daar ( Juvenaat) namelijk niet af kunnen maken en ging toen naar het internaat van de Kruisheren in Uden. Maar daar was het intern studeren en buiten het internaat naar school. ook maar voor 1 jaar (1969-1970) toen hield het daar ook op te bestaan. Heb toen de 4de klas Mulo ( laatste jaar voor dat diploma, daarna Mavo.) weer thuis wonend volbracht. :o) Tussen de middag konden we met een klein groepje nog gaan eten in een afgelegen boerderij van de Kruisheren als overgangsregeling.
p.s. heeft je vader ook nog (foto-)materiaal uit zijn 'Mariaoord'jaren ? Misschien iets voor deze site ?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 mei 2017 om 10:25
Mocht je vader foto's hebben van Mariaoord, dan mag je die altijd opsturen naar info@bhic.nl, tav forumbeheer. Dan willen we die graag bij dit verhaal plaatsen.
Of je vader zou zelfs een heel nieuw verhaal kunnen schrijven, mocht hij daar zin in hebben :).
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 juni 2017 om 22:29
Mariaoord in najaar 1967: mochten we tijdens een feestgelegenheid in de refter / eetzaal het volgende als refrein meezingen op de melodie van in dat jaar grote Hit ( nr. 1 zelfs) "Het land van Maas en Waal" van Boudewijn de Groot :
" Onder de blauwe hemel van Mariaoord
Leert een tof stel juvenisten en die weten hoe het hoort
Met Frans, Duits en Engels kunnen zij goed overweg
Ook Aardrijkskunde en zo meer dat gaat tot nog heel best,
De laatste tijd ook 'Middenstand' al wordt dat 's avonds laat,
Maar dat mag de pret niet drukken ja bij ons, in 't Juvenaat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Land_van_Maas_en_Waal
https://www.youtube.com/watch?v=ulyfx4JVGPk
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juni 2017 om 08:41
Erg grappig om te lezen, Gerard, en wat leuk dat je ook na vijftig jaar deze tekst nog kent!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 juni 2017 om 09:18
Nou Marilou, dat is teveel eer. Ik kwam het briefje tegen tussen andere 'bewaarsels'.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juni 2017 om 09:23
Ook knap om dit materiaal een halve eeuw te bewaren, Gerard ;)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 juni 2017 om 09:40
Ja, dat zijn van die toevallig bewaard gebleven dingen. Jammer van één kant dat je pas later beseft dat je meer had moeten bewaren en / of opschrijven. Maar ik heb nog genoeg ander materiaal bewaard wat ik nooit op BHIC krijg gezet. Gaat waarschijnlijk allemaal een keer een container in.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen