skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Brouwerij Dommelsch Bier

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 2 maart 2011
bijgewerkt op 10 augustus 2021
De oudste vermelding van een brouwerij in Dommelen dateert uit 1703, wanneer ene Jan van Deventer als brouwer genoemd wordt. In 1744 vestigde zich hier Jan Snieders als landbouwer en brouwer. Daarnaast dreef hij de herberg De Oranjeboom.

Dommelsch Brouwerij
Dommelsch Brouwerij

Langs het terrein van de brouwerij stroomt de Keersop, een zijriviertje van de Dommel dat de brouwer van goed en zacht Brabants water voorziet. In 1824 wordt Petrus Josephus Snieders geboren die vanaf 1850 het bedrijf zal voortzetten. In de loop van de negentiende eeuw breidt de brouwerij zijn afzetgebied uit tot de hele regio.

Onder leiding van Wilhelmus Cornelis Snieders (geboren in 1869) breidde de brouwerij sterk uit en ging Stoom Bierbrouwerij “De Oranjeboom” (naar de oude herberg) heten. Vanaf 1895 is Willem volledig brouwer, het landbouwbedrijf heeft hij er dan aangegeven.

Aan het einde van de negentiende eeuw betrok brouwer Snieders zijn mout uit de mouterij van De Drie Hoefijzers in Breda, dat hij vervolgens grof liet malen bij de Dommelsche watermolen. Het benodigde water pompte hij uit de put op zijn erf.

Dommelsch Brouwerij
Dommelsch Brouwerij

Snieders begon relatief vroeg met het brouwen van ondergistend bier, dat al bij lage temperaturen gist. Als het ‘s zomers warm is, moet de gistende massa worden gekoeld. Omdat daarvoor veel ijs nodig is, ging de brouwerij vanaf 1927 zelf ijs maken. Water voldoende, immers. In 1930 veranderde Snieders de bedrijfsnaam in N.V. Dommelsche Bierbrouwerij v/h W.C. Snieders na een juridische strijd met brouwerij d'Oranjeboom uit Rotterdam over de naam.

De brouwerij is lang een van de oudste familiebedrijven van Nederland geweest, maar in 1968 nam Brouwerij Artois de brouwerij over. De nieuwe directeur veranderde het merk Dommelsch in Dommels (dus zonder ch). Binnen hetzelfde concern ontstond hevige concurrentie van het merk Stella Artois, waardoor het merk Dommels uiteindelijk het loodje zou leggen.

In 1983 werd een grote campagne opgezet om Nederland opnieuw kennis te laten maken met het Dommelsch: de oude spelling was weer in ere hersteld voor het “nieuwe” merk.

De brouwerij beschikt tegenwoordig over twee waterbronnen: de ene is 127 meter diep en goed voor 100 m3 per minuut en de andere is 167 meter diep en goed voor 150 m3 per minuut. In 1988 is het brouwen in het oude brouwhuis gestopt.

De Dommelsche Bierbrouwerij valt nu onder het internationale concern Anheuser-Busch Inbev (voorheen InBev en daarvoor Interbrew, dat is ontstaan uit een fusie tussen de Leuvense brouwerij Artois en Brouwerij Piedboeuf uit Jupille).

Bekijk ook

Bierbrouwerijen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (2)

Bert vd Brandt zei op 13 april 2011 om 21:02
Zie <a href="http://scriptophilie.vdbic.nl/vvofdm01.html" target="_blank">hier</a> voor een afbeelding van een aandeel in deze brouwerij.

NV Dommelsche Bierbrouwerij v/h WC Snieders &quot;opgericht bij acte verleden voor notaris P.F.L.A.M. Koten te Eersel, 29-april-1930, zijnde de ministrieele verklaring van geen bezwaar, verleend bij beschikking van 26-april-1930 nr:810&quot;. Maatschappelijk kapitaal Fl.1.000.000, verdeeld in 1.000 aandeelen elk groot Fl.1.000,-. Geplaatst en volgestort bij de oprichting 500 aandeelen.
Ik heb aandeel nr. 344, gesteld op naam van Dhr. W.C. Snieders, bierbrouwer te Dommelen. De dividendbewijzen 1 t/m 37 zijn afgeknipt en derhalve zal er wel dividend op uitgekeerd zijn geweest.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 14 april 2011 om 09:12
Bedankt voor de aanvuling, Bert!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!