
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Hoewel brug niet echt het goede begrip is; het kan niet meer zijn geweest dan een aantal planken over de sluiswiel.
In 1782 is er wél sprake van een brug. Het dode lichaam van Gerard van der Hijde wordt dan gevonden op de grond van de sluiswiel. Men vermoedt dat hij laat in de avond over het ‘sluisbrugje’ is gegaan, in het water is gevallen en verdronken.
Nu ligt op de plaats van de Sluiswiel een prachtige brug, genoemd naar de sociëteit ‘Aesopus’, die al vele jaren in Sint-Oedenrode bestaat. Historie is in dit dorp dan ook op vele plaatsen te vinden.
Al in de zestiende eeuw is er in een akte sprake van een vonder of brug die op het erf lag van Jonker de Jeger, eigenaar van het slot Logtenburg. Deze brug lag aan zijn adellijk huis en tegenover het huis van Goirt Dielen, dat stond op de hoek de Kasteellaan en het Kofferen. Er lag in die tijd een oude Dommelarm tussen nu het Maria-kapelletje en Henkenshage, die bij Logtenburg in de Kromme wiel van de Dommel uitmondde.
Om het slot Lochtenburg lag ook een gracht waarover een brug lag. Op de kadasterkaart van 1832 is deze nog altijd te zien. Wanneer in 1804 kasteel Logtenburg geïnspecteerd wordt, waarvan Gerard de Jong eigenaar is, komt men tot de conclusie dat het gehele kasteel zeer bouwvallig is.
Verder is men daar bezig een gebouw met de vereiste apparaten te vervaardigen, dat kan dienen tot het fabriceren van inlands katoen. Een paar jaar later verzoekt Gerard de Jong aan de Landdrost van Brabant om in de rivier de Dommel op Logtenburg een soort brug te mogen plaatsen. Die moet ertoe dienen dat het katoen kan worden gespoeld en moet ervoor zorgen dat het brugje de stroming van de Dommel niet hindert.
Lodewijk Napoleon Bonaparte, koning van Holland en broer van keizer Napoleon, brengt in 1809 een bezoek aan Sint-Oedenrode. Hij wordt ontvangen door Gerard de Jong, assessor van Sint-Oedenrode. Het gezelschap brengt dan ook een bezoek aan de katoenfabriek, gelegen op het terrein van Logtenburg. De katoenfabriek heeft er nog lang gestaan. Zelfs in een akte van verkoop in 1881 is er nog sprake van een gebouwtje genaamd de ‘Ververij’.