skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Bruggenbouwer in Rooi

Deze twee bruggen zijn ontworpen door architect Floris van Alkemade. Door een wandelroute te volgen, kan men volop genieten van al het moois dat Sint-Oedenrode te bieden heeft. De brug Aesopus ligt op een historische plaats, namelijk precies op de plek waar eeuwen lang de sluiswiel met zijn brugje heeft gelegen.

Hoewel brug niet echt het goede begrip is; het kan niet meer zijn geweest dan een aantal planken over de sluiswiel.

In 1782 is er wél sprake van een brug. Het dode lichaam van Gerard van der Hijde wordt dan gevonden op de grond van de sluiswiel. Men vermoedt dat hij laat in de avond over het ‘sluisbrugje’ is gegaan, in het water is gevallen en verdronken.

Nu ligt op de plaats van de Sluiswiel een prachtige brug, genoemd naar de sociëteit ‘Aesopus’, die al vele jaren in Sint-Oedenrode bestaat. Historie is in dit dorp dan ook op vele plaatsen te vinden.

Al in de zestiende eeuw is er in een akte sprake van een vonder of brug die op het erf lag van Jonker de Jeger, eigenaar van het slot Logtenburg. Deze brug lag aan zijn adellijk huis en tegenover het huis van Goirt  Dielen, dat stond op de hoek de Kasteellaan en het Kofferen. Er lag in die tijd een oude Dommelarm tussen nu het Maria-kapelletje en Henkenshage, die bij Logtenburg in de Kromme wiel van de Dommel uitmondde.

Om het slot Lochtenburg lag ook een gracht waarover een brug lag. Op de kadasterkaart van 1832 is deze nog altijd te zien. Wanneer in 1804 kasteel Logtenburg geïnspecteerd wordt, waarvan Gerard de Jong eigenaar is, komt men tot de conclusie dat het gehele kasteel zeer bouwvallig is.

Verder is men daar bezig een gebouw met de vereiste apparaten te vervaardigen, dat kan dienen tot het fabriceren van inlands katoen. Een paar jaar later verzoekt Gerard de Jong aan de Landdrost van Brabant om in de rivier de Dommel op Logtenburg een soort brug te mogen plaatsen. Die moet ertoe dienen dat het katoen kan worden gespoeld en moet ervoor zorgen dat het brugje de stroming van de Dommel niet hindert.

Lodewijk Napoleon Bonaparte, koning van Holland en broer van keizer Napoleon, brengt in 1809 een bezoek aan Sint-Oedenrode. Hij wordt ontvangen door Gerard de Jong, assessor van Sint-Oedenrode. Het gezelschap brengt dan ook een bezoek aan de katoenfabriek, gelegen op het terrein van Logtenburg. De katoenfabriek heeft er nog lang gestaan. Zelfs in een akte van verkoop in 1881 is er nog sprake van een gebouwtje genaamd de ‘Ververij’.

Reacties (2)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 2 juli 2011 om 09:50
De naam van de nieuwe brug in de nabijheid van de Arendfabrieken heeft de toepasselijke naam van Katoenbrug gekregen.
Rini de Groot. zei op 22 mei 2021 om 21:35
Willie, St. Oedenrode was voor mij altijd de plaats die ik passeerde. Op de plattegrond zie ik de grote zuidelijke afsnijding van de Dommel. Vermoedelijk moet ik daar deze prachtige gevormde brug(en) vinden, op de plattegrond op via Google niet te vinden. Nooit gehoord over een katoenfabriek in Rooij en ‘inlands katoen.’
Een lesje geschiedenis van m,n huidig dorp.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.