skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Op zoek naar het ware gezicht van burgemeester Wouters uit Valkenswaard

Op 25 april 1946 deed K.L.J. Wouters zijn intrede als burgemeester van de gemeente Monster. Direct na zijn indiensttreding gonsde het gerucht dat hij tijdens de oorlogsjaren fout was geweest. Waar kwam deze verdachtmaking vandaan, maar vooral ook: was het waar dat hij tot aan de bevrijding (op 17 september 1944) van Valkenswaard, waar hij vanaf november 1940 burgemeester van was, al te veel “Deutschfreundlichkeit” en slap optreden vertoonde?

Met ingang van 15 juli 1931, Koninklijk Besluit nr. 93 van 27 juni 1931, volgde zijn benoeming tot burgemeester van het Brabantse Dongen. Zes jaar later nam hij definitief afscheid van het leger. Het Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander van 18 september 1937 meldde: “Bij K.B. is, met ingang van 1 October 1937, op het daartoe hen gedaan verzoek ontslag verleend uit den militairen dienst, aan de Reserve 1ste Luitenant K.L.J. Wouters van het Regiment Grenadiers”.

Naar Valkenswaard

Drie jaar later, om precies te zijn op 1 november 1940, volgde zijn benoeming tot burgemeester van het eveneens in Brabant gelegen Valkenswaard. In het Noordbrabantsch Dagblad het Huisgezin 31 October 1940, lezen we de volgende interessante passage: M. Peeters, herbenoemd burgemeester der gemeente Gassel, heeft de voorgeschreven eeden afgelegd in handen van den Commissaris der provincie Noord-Brabant (van Rijckevorsel), evenals K.L.J. Wouters, benoemd burgemeester der gemeente Valkenswaard. Het kan niet anders dan dat de benoeming van Wouters de goedkeuring had van de omstreden secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Mr. Dr. K.J. Frederiks.

Mogelijk dat het bericht in het Noordbrabantsch Dagblad na de oorlog aanleiding gaf voor verdachtmakerij richting Wouters? Benieuwd waarover dat gaat?

Lees dan hier het hele verhaal

 

Reacties (2)

Jan van den Dungen zei op 11 juni 2023 om 10:28
De hier in augustus 1931 benoemde pastoor van de St. Nicolaasparochie in Valkenswaard Petrus Manders werd een jaar later tot deken van het Dekenaat Valkenswaard benoemd. In december 1940 legde hij vanwege zijn veelheid aan bijbanen enkele van zijn adviseurschappen neer: N.C.B. Jonge Boerenstand, de R.K. Middenstand en van de R.K. Bijenhoudersbond St. Ambrosius, alle te Valkenswaard. In deze oorlogstijd was burgemeester Karel Wouters (1940-1946) hier burgemeester. Hem werd –geheel ten onrechte- teveel ‘Duitsgezindheid' verweten.

In de volksmond werd echter ook gezegd dat Valkenswaard werd bestuurd door zes burgemeesters waar onder de directeur van een sigarenfabriek, de kassier van de bank en o.m. ook deze deken.
Later werd Wouters burgemeester in Monster (Z.H.), waar hij tot 1960 voortreffelijk fungeerde.
Hem is in de zgn. zuiveringsperiode hier nooit enige gezindheid met de bezetter ten laste gelegd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 juni 2023 om 09:55
Goed dat je hier vermeldt, Jan, en dank ook voor alle waardevolle aanvullingen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.