skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

BVV, de Bossche Voetbal Vereniging

In 1907 richtten de sigarenmakers Gijs van Leur en Jan Hootsmans in Den Bosch een voetbalclubje op onder de naam NOAD: Nooit Opgeven Altijd Doorgaan. Het was een echte arbeiders- en volksclub. Zonder kapelaan, uitzonderlijk voor die tijd.

BVV-NOAD in 1928. Foto: Stadsarchief 's-Hertrogenbosch, nr. 0040583Sigarenfabrikant Eugène Goulmy was de beschermheer, maar dat was vooral omdat hij zijn arbeiders graag uit de kroeg weg wilde houden. En anders toch vooral ook uit de grip van de opkomende socialistische arbeidersbeweging!

De sigarenmakers van NOAD sloten zich 1909 aan bij de Brabantsche Voetbal Bond en werden daar in 1916 kampioen van de Eerste Klasse. Kort daarna stapte de vereniging over naar de veel sterkere, neutrale, Nederlandsche Voetbal Bond. Om verwarring met het Tilburgse NOAD, dat in dezelfde competitie uitkwam, te voorkomen, nam de club in 1918 de naam BVV (Bossche Voetbal Vereniging) aan.

Trainer C.H. Jacvkson in 1936. Fotograaf: H. Eickholt. Foto: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, nr. 0025525BVV was een ambitieuze vereniging. In de jaren ‘30, toen serieus trainen nog lang geen gemeengoed was, werd de Brit Alec Jackson als trainer aangetrokken. Jackson liet de ploeg een modern soort resultaatvoetbal spelen dat in Nederland nog maar nauwelijks vertoond was. En al mocht het (nog) niet: als de betere spelers betaald moesten worden, dan gebeurde dat gewoon....

Het had resultaat, want de vriendenclub was in de jaren ‘40 een nationale topclub. BVV won bijvoorbeeld pal na de oorlog tot twee keer toe het toernooi om de Zilveren Bal, de voorloper van de KNVB-beker. Na drie opeenvolgende afdelingskampioenschappen behaalt BVV in 1948 het grootste succes in de clubhistorie door algemeen landskampioen te worden. Geduchte tegenstanders als het grote Ajax blijken kansloos.

Vanwege het succes besloot de gemeente Den Bosch om een groot, nieuw stadion voor BVV te bouwen. Dat werd opgeleverd in 1951, en was met zijn capaciteit van 25.000 toeschouwers toen het op twee na grootste van Nederland! Geen wonder dat BVV ook een van de clubs was die in 1954 toetraden tot het betaalde voetbal.

Betaald voetbal

Zaaltraining onder Jackson. Foto: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, nr. 0025500Begonnen werd in de Eerste Klasse en via de Hoofdklasse werd in het seizoen 1956-1957 de Eredivisie bereikt. De beslissingswedstrijd tegen SHS werd met 5-1 gewonnen. De keeper van SHS, international Wim Landman, werd er hierna van beschuldigd zich te hebben laten omkopen; het eerste geval van match-fixing in Nederland! De doelman en verschillende bestuursleden van BVV werden langdurig geschorst en het schandaal heeft de Bossche club nog lang achtervolgd. Uit nieuw onderzoek bleek in 2015 dat enkele BVV-fans achter de omkoping zaten. Landman en de BVV-secretaris werden daarna in ere hersteld.

Ingebruikname lichtinstallatie De Vliert, 1955. Fotograaf: Philips. Foto: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, nr. 0056046Veel baat heeft BVV ook niet bij deze affaire gehad, want de ploeg heeft in de Eredivisie nooit potten kunnen breken: al na het tweede seizoen degradeert de vereniging en uiteindelijk eindigt BVV in de Tweede Divisie. In augustus 1965 wordt de handdoek in de ring geworpen: BVV speelt de thuiswedstrijden in een steeds leger “De Vliert” en kan het financieel niet meer bolwerken. De club laat zich saneren, waarbij de professionele tak opgaat in de Stichting FC Den Bosch.

De afloop

Het kersverse FC Den Bosch/BVV kan op de licentie van BVV verder in het betaalde voetbal. Financieel gesteund door de Stichting kan de FC enkele nieuwe spelers aantrekken en wordt er een voortvarende doorstart gemaakt.

BVV zelf gaat als amateurclub verder. Op het allerhoogste niveau spelen ze niet meer; als zondagsamateurs zijn ze tegenwoordig terug te vinden in de Eerste of Tweede Klasse. Daarin hebben ze sinds de jaren 1990 ook alweer verschillende districtsbekers én de KNVB-beker voor amateurs gewonnen, want ambities hebben ze nog steeds!

Reacties (16)

Herman van Boxtel zei op 26 maart 2017 om 00:33
Voetbal, niks van voetbal weten en dan er achter komen dat je grootvader rond 1920 zelfs voorzitter was van BVV, dan begint het gepuzzel pas echt. Het werd een spannende zoektocht, vooral van het begin van het voetbal in de stad.
Frans van de Pol
Frans van de Pol bhic zei op 27 maart 2017 om 08:48
Beste Herman,

Wat een interessante reactie.
Hij maakt me heel nieuwsgierig naar wat u zoal ontdekt hebt over uw opa, over BVV en over de bossche voetbalgeschiedenis. Misschien is dat een verhaal dat u hier met ons wilt delen? In dat geval horen wij dat graag van u!
Peter Bonnier zei op 22 juli 2018 om 21:56
Hoi,

Mijn opa Fons de Moor speelde in de kampioensploeg van 1948.nu ben ik al een tijdje op zoek naar foto.s uit die tijd.

En vraag ik mij af of hij basispeler dan wel reserve was.

Kan iemand mij misschien aan wat info helpen
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 juli 2018 om 13:24
Beste Peter, hartelijk dank voor je reactie.
Mijn collega Frans heeft even in het boek “50 Jaar betaald voerbal: De complete geschiedenis” door Marty Verkamman & Frans van den Nieuwenhof, gekeken. Maar de naam van je opa komt hier niet in voor. Ik denk dat je zelf ook al contact had opgenomen met FC Den Bosch hierover ?
Ik hoop dat andere gebruikers van ons forum, als kenners van het Bossche voetbal je toch verder kunnen helpen.
Herman van Boxtel zei op 24 juli 2018 om 13:49
Beste Frans van de Pol, ik moet toch even reageren, ik heb inderdaad veel "gevonden" over mijn grootvader en natuurlijk het volksvoetbal en BVV. Maar ik moet toch enkele correcties aanbrengen bij de openingszin, BVV is in 1996 op gericht, en Goulmy en Baar stond er om bekend dat ze vrijzinnig waren in hun beleid ten aanzien van sigarenmakers, dat betekende dat ze iedereen aannamen die goed was in het vak, het interesseerde niet of het nou socialisten, communisten of anarchisten waren, ook het geloof speelde geen rol, dus dat de firma Goulmy en Baar de mensen uit de vakbond en binnen de kerkelijke invloed wilde houden klopt niet. Dit aannamebeleid betekende wel dat als er gestaakt moest worden de sigarenmakers van Goulmy en Baar als eerste de straat op gingen, en dat betekende mede de ondergang van deze moderne fabriek. Mijn opa Herman van den Heuvel was ook sigarenmaker en woonde een groot gedeelte van zijn leven in de Pijp, hij trad tot BVV toe in 1912 toen hij eens bij een vergadering van de vereniging was in café 't Scheuleke (nooit kunnen vinden welk café dat geweest is, mogelijk in de Nieuwstraat ?). hij vond zich zelf te oud om echt te voetballen, hij was op dat moment 32, dus ging hij zaken mee regelen op de achtergrond en zoals ik al schreef werd hij rond 1920 een paar jaar voorzitter, overigens tegen zijn zin. Ik wist helemaal niets van voetbal en moest me er natuurlijk in verdiepen, maar vooral in de geschiedenis van mijn opa en BVV, dat begon in 1983 in Loon op Zand met mijn vaders kant (in het oude rijksarchief, nostalgie) maar al snel daarna ook met mijn moeders kant van den Heuvel. twee jaar later was ik bij mijn tante op bezoek, waar een fotoalbum open op tafel lag met zwart wit foto's, mijn tante ging koffie zetten en ik pakte het foto album, mijn mond viel open, heel veel foto's van mijn familie en het album bleek van mijn opa te zijn geweest, nooit geweten dat hij een fotoalbum had, maar vanaf dat moment was het echt jagen naar gegevens over die foto's, want hij was zelf in 1970 overleden. Al vrij snel wist ik veel over de foto's, van mijn oom (de oudste broer van mijn moeder Gerard van den Heuvel, die in 1908 geboren was en me erg veel kon vertellen, ook wist ik daarna dat de familie Voltijn bevriend was mijn mijn oma en opa en hun kinderen). uiteindelijk had ik veel gegevens boven water gekregen en kon ik aan de rest van het verhaal beginnen. Het voert veel, veel te ver om dat hier en nu te publiceren, maar het is zo'n ongelooflijk boeiend leven geweest, hopelijk kom ik er nog eens aan toe om dat hele leven te publiceren in een of andere vorm.

Vriendelijke groet Herman van Boxtel
Frans van de Pol
Frans van de Pol bhic zei op 26 juli 2018 om 10:12
Geachte heer Van Boxtel,
Beste Herman,

Hartelijk dank voor deze uitgebreide reactie.
Het is uiteraard mogelijk dat mijn bronnen niet helemaal correct waren, daar waar het over Goulmy & Baar, hun personeelsbeleid of over hun beweegredenen om BVV te steunen, gaat. Het lijkt erop dat u hier veel meer van weet. Uiteraard zouden wij het dan bijzonder interessant vinden om in uw kennis te kunnen delen. Misschien mogen wij u uitnodigen om dat wat u van dit bedrijf weet “op papier” te zetten en naar info@bhic.nl door te mailen? Wij kunnen het verhaal dan, uiteraard onder uw naam en eventueel aangevuld met beeldmateriaal , op onze website publiceren. Ik denk dat dit voor heel veel mensen interessant kan zijn!
Ook het verhaal over opa Herman van den Heuvel lijkt ons iets om naar uit te zien. Mocht dat ooit het levenslicht zien, dan zou ik het graag ook in onze bibliotheek op willen nemen. Wij wachten verdere ontwikkelingen in spanning af!

Met vriendelijke groet,

Frans van de Pol
Herman van Boxtel zei op 26 juli 2018 om 21:12
Beste Frans (zal ik maar zeggen),
Allang lag het in de bedoeling het leven van mijn grootouders op papier te zetten, maar door allerlei omstandigheden kwam het er nog niet van, bijvoorbeeld door 5 x (inderdaad VIJF) al mijn gegevens kwijt te raken, door crashende schijven, inmiddels is dat probleem opgelost door een cloud, maar wat ik in jaren en jaren heb opgeschreven is weg.
ik moet dus met alles opnieuw beginnen, dat wil ik zeker doen en die gegevens zijn ook bedoelt voor de openbaarheid, maar ik welke vorm weet ik nog niet.
Mocht ik tijd van leven hebben en mocht het zover komen dat er een publicatie komt dan zal dat ook zeker niet ongemerkt voorbij gaan.
Maar helaas kan ik je niet de primeur geven van het leven van mijn grootouders.
In ieder geval dank voor je belangstelling, met vriendelijke groet Herman van Boxtel.
Frans van de Pol
Frans van de Pol bhic zei op 31 juli 2018 om 10:36
Geachte heer Van Boxtel,

Iemand die door pure pech 5 keer alle gegevens verliest en het dan toch op kan brengen om gewoon voor de 6de keer opnieuw te beginnen, verdient een standbeeld!
Ik hoop van harte dat uw publicatie over het leven van uw grootouders binnen afzienbare tijd toch nog het licht gaat zien.
En als u tussendoor ook nog kans zou zien ons wat meer over Goulmy & Baar te vertellen, zou dat helemáál prachtig zijn.....

Met vriendelijke groet,

Frans van de Pol.
ron van den akker zei op 28 oktober 2018 om 19:18
dag allen,
Van mijn vader wist ik dat hij een neef had die bij "Den Bosch"speelde. Was een goeie voetballer, zei hij. Opa en Oma gingen ieder week end kijken als ze speelden. Nu ben ik een en ander op papier aan het zetten en kom ik bij de eerder genoemde neef. Hij heet Max van Beurden en plots zie ik verhalen over kampioenselftal 1948, Voetballer bij Ned elftal. Doelpuntenmaker in de klasieker Ned-Belgie ( 0-1 ) in 1953.
Zou iemand nog fot'os of iets hebben van Max?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 oktober 2018 om 13:48
Hallo Ron, heb je toevallig al gedacht aan Delpher Kranten? Als je zoekt op "voetballer Max van Beurden", dan kom je zijn naam al regelmatig tegen. Klik maar eens hier: https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=voetballer+Max+van+Beurden&coll=ddd

Ik kom hem niet tegen in onze fotocollectie maar mogelijk kan Erfgoed 's-Hertogenbosch je nog verder helpen? https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/

En iedereen die dit leest en meer weet van deze voetballer, laat het ons weten!
ron van den akker zei op 29 oktober 2018 om 14:32
Kei bedankt Marilou!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 oktober 2018 om 16:24
Graag gedaan, Ron, hopelijk kom je er verder mee!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 februari 2023 om 14:16
Via mijn collega Frans is er een mooie tip binnengekomen waar meer informatie over Max van Beurden is te vinden. In het boek Honderd jaar BVV: zonder verleden, geen toekomst staat op blz 68/69 een interview met Max, mét foto's uit heden en verleden.

Dus mocht je nog interesse hebben, Ron; het boek is in te zien op onze studiezaal.
Herman van Boxtel zei op 16 februari 2023 om 23:42
Dag Frans, door persoonlijke omstandigheden zou het mogelijk zijn dat ik er niet aan toekom, die omstandigheden wil ik hier niet delen, daarom wil ik u vragen persoonlijk contact met mij op te nemen
Simone van Leur zei op 2 april 2024 om 19:41
Goedenavond allen,

Ik kwam dit bericht tegen. Ik ben zelf de achterkleindochter van Gijs van Leur.
Interessant om dit allemaal zo te lezen. Goed ook om te weten dat er een boek is over de geschiedenis van BVV, mogelijk kom ik eens langs om dit in te zien. Ik was bekend met het feit dat mijn overgrootvader betrokken was bij BVV maar ik weet er verder niet veel van, leuk om hier eens in te duiken en meer over te weten.

Ik wens jullie allen een fijne avond toe.

Met vriendelijke groet,

Simone van Leur - Hinssen
Herman van Boxtel zei op 2 april 2024 om 22:47
Dag Simone, wat bijzonder om de kleindochter van Gijs van Leur hier te treffen, en om maar met de deur in huis te vallen, je overgrootvader was medeoprichter van BVV en is zijn hele leven bij de club betrokken geweest. Om je wat wegwijs te maken, even wat websites waar het een en ander te vinden is over je overgrootvader; in de Bossche encyclopedie is het een en ander over hem te vinden https://www.google.com/search?q=Gijs+van+Leur&sa=Zoeken&sitesearch=www.bossche-encyclopedie.nl.
Ook op de website van Erfgoed 's-Hertogenbosch staan relatief veel foto's die betrekking hebben op BVV maar ook op andere spelers en dus ook je overgrootvader https://zoeken.erfgoedshertogenbosch.nl/zoeken/groep=Beeldmateriaal/Globaal=BVV/s_Collecties=oplopend/view=gallery/aantalpp=99/?nav_id=0-0.
Ook een telg uit een beroemde voetbal familie Kerssens weet veel over de club en heeft ook wel foto's, hij zit op facebook https://www.facebook.com/groups/477843112233521/user/100001803259584/
Ook mijn grootvader was vanaf 1912 lid geworden, maar niet als actieve voetballer, maar meer achter de schermen, hij voelde zich te oud, hij was toen 32 jaar, tot aan zijn dood in 1970 is hij fervent lid gebleven van BVV, dat was ook de reden om meer te weten te komen over mijn grootvader en over BVV.

Met vriendelijke groet Herman van Boxtel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.