skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Cafe Den Baai in vroeger jaren

Adrianus van Rijsewijk, 27 jaar, trouwde met Adriana Kievits, 25 jaar. Op 11 mei 1908 gingen zij wonen aan de Nieuwkuijkseweg B36 in Helvoirt in een woning die Adriana van haar oom Adriaan Kievits had geërfd. Janus vroeg op 31 maart 1914 een vergunning aan voor het uitbaten van een café.

Janus deed van alles om aan de kost te komen: naast het café hield Janus ook bijen en zo kwam hij volgens zijn familie dan ook aan zijn bijnaam ‘Baai’! Van bijen - baien - naar “den Baai”. Janus had zeven kinderen en dat werden ook allemaal ‘baaikes’.

Om aan de kost te komen reed Janus in 1930 een Chevroletbus van 20 personen om de kinderen van de Distelberg naar het dorp te brengen, in opdracht van de gemeente. Later reed hij met een Franse Latin-bus het personeel naar de leerlooierij en met bouwvakkers een route van Raamsdonkveer naar het te bouwen restaurant aan de IJzeren Man in Vught. Ook reed hij taxi met zijn T-Ford, waar hij heel trots op was.

Met een reclamebord van ESSO op de gevel gaf hij aan dat hij ook een benzinepomp had, nog wel een handpomp. Om de overige tijd te vullen ving hij zo af en toe een konijntje voor moeders, lapte schoenen en repareerde fietsen voor de mensen uit de buurt.

Zo stond Janus een keer achter de tap toen een klant hoorde dat Janus ook repareerde en hij vroeg: ”Janus, zou je dan een achterlicht op mijn fiets willen zetten?” “Nou, voor een goede klant doe ik alles.” “Maar kan ik daar dan op wachten?” “Natuurlijk, ik begin er direct aan.”

Janus duwde een hamersteel tussen het spatbord en de band voor de veiligheid, nam zijn handboormachine en draaide er flink op los. “Verdomd!” zei hij in zijn eigen, want hij schoot uit met de boor, recht in de band! Hij nam een spijker en stak die in het gat en vroeg vervolgens aan de klant of dat die wist dat er een spijker in zijn band zat? En moet ik die ook mee repareren? Ja, dat was nog eens service!!

De laatste jaren hebben enkele kinderen het café mee uitgebaat. Dina van Rijsewijk was getrouwd met Piet van Haaren die het café graag had gekocht, maar Marinus van Beek had er meer voor over! Op 31 maart 1958 werd de vergunning van Café den Baai ingetrokken. Het werd voor onbepaalde tijd verhuurd aan meelhandelaar Johannus Verbeek voor fl. 25,- per week.

Cor de Gouw, die daar in het weekend werkte, trouwde op 4 februari 1959 met Jan Verbeek. Dit stel bleek geknipt voor het ‘den Baai’, want er was altijd volk en je kon er goed eten ook, en veel! Onder het motto: niet lux, wel lekker! Een specialiteit van Cor waren overheerlijke asperges of biefstuk. De mensen kwamen hiervoor uit heel de omtrek. Na de dood van Jan is Cor naar het waterkwartier in het dorp verhuisd en is het café restaurant LEF geworden.

 

 

Reacties (7)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 januari 2018 om 12:52
Bedankt voor het schrijven van dit verhaal Gerard; een man van belofte!
En wat een leuke anekdote over het maken van de fiets, dat was nog eens een service.
Avoirschot zei op 12 juni 2018 om 15:30
Het is niet van Rijswijk maar v Rijsewijk
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 juni 2018 om 09:39
Klopt helemaal, A. van Oirschot, we hebben het meteen aangepast.

Bedankt voor de oplettendheid!
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 9 augustus 2018 om 07:54
Gerard heeft zich voor de spelling van de familienaam gebaseerd op familiestukken die hij heeft gezien, waaronder ook het visitekaartje dat hier is afgebeeld. Blijkbaar spelde Adrianus zijn naam vaker zonder tussen-e. Ook het nummerbewijs dat bij het kenteken N-25214 (zie https://deautovanmnopa.nl/kentekens/n-25214) in 1929 op zijn naam werd gesteld, vermeldt namelijk A. van Rijswijk, zonder -e. Maar de akten van de burgerlijke stand van Helvoirt spreken duidelijke taal: het is officieel Van Rijsewijk, mét -e dus
Bert Meijs zei op 23 maart 2019 om 20:29
In mijn diensttijd moesten we regelmatig op oefening in de Drunense Duinen en dan altijd te voet terug naar de kazerne in Vught. Van jongs af aan kwam ik al in de Duinen en wist wel een kortere weg naar Vught. Zodoende was er tijd voor een biertje en een potje biljart in den Baai. De cafebazin Cor was een bekende vanuit ons dorp. Ging altijf goed tot we betrapt werden door kader dat zelf ook smokkelde omdat ze den Baai aandeden.
A v Oirschot zei op 24 maart 2019 om 10:47
Er waren 8 kinderen
Jan jos wim jo miet anna ton dina
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 maart 2019 om 18:48
@Bert: Mooie aanvulling, en wat jammer dat jullie bezoek aan Den Baai op die abrupte manier werd afgebroken. Het levert wel een goede anekdote op...

@A van Oirschot: Dank je wel! We noteren hun namen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen