skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Café Spoorzicht

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 6 september 2018
bijgewerkt op 10 september 2018
Van café Spoorzicht in Beugen hebben we een foto uit 1987 en eentje uit 1915. Ondanks de zeventig jaar die daartussen verstreken, zagen beide fotografen toch ongeveer hetzelfde toen ze voor het pand stonden. Inmiddels zijn we alweer een dikke dertig jaar verder en ziet er daar vast weer net wat anders uit. We zijn op zoek naar verhalen uit de lange geschiedenis van deze plek.

café Spoorzicht,1987 (Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC)Café Spoorzicht, Beugen 1987 (Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001008542)

Even buiten Beugen aan de Voordtstraat staat café Spoorzicht. Een eeuw geleden was deze uitspanning hier ook al te vinden. Op de foto hieronder, uit ca. 1915, zien we er drie heren en een dame een drankje drinken.

Café Spoorzicht van Th.F. Groothusen-Asselbergs, Beugen ca. 1915 (foto: J.J. Ensing, collectie BHIC BEU0033)Café Spoorzicht van Th.F. Groothusen-Asselbergs, Beugen ca. 1915 (foto: J.J. Ensing, collectie BHIC BEU0033)

De bomen waren toen niet meer dan een paar twijgjes, de brievenbus stond er niet en ook het reclamebord ontbreekt, maar aan het gebouw zelf is in al die jaren van buiten niet eens zo gek veel veranderd; het ronde raampje bovenin, de opvallende gevel en zelfs de vitrage achter de ramen waren er toen allemaal ook al.

Kijk naar Toen

Dit is een pand met een rijke geschiedenis waar we graag uit eerste hand wat meer over zouden willen horen. Wie kan ons bijvoorbeeld iets vertellen over het gebouw, de uitbaters en bezoekers of wie weet hoe het er hier nu uitziet? Alle herinneringen zijn welkom. We hopen op reacties! 

Laat jouw reactie achter in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder, bel ons of stuur een e-mail. Heb je nog andere foto's die we kunnen laten zien, neem dan zeker ook even contact op.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Boxmeers Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (3)

Henk Verberk zei op 14 september 2018 om 08:39
Tot in de jaren '60 van de vorige eeuw trof je op diverse plekken in het buitengebied horecagelegenheden. Vaak vond de exploitatie plaats in combinatie met een andere bedrijfsactiviteit, meestal die van een agrarisch bedrijf. De locatie aan de Voordtstraat was een heel bijzondere, namelijk die van graanhandel en café. Nog meer bijzonder was dat direct aansluitend aan dit pand een kolenboer was gevestigd.
Beide ondernemingen werden gerund door Groothusen. Het café annex graanhandel door Frans (Fren in het Beugens dialect) en de kolenhandel door Gerrit. De woning van de kolenboer lag tussen de bedrijfsgebouwen. Deze combinatie is tot op heden van buitenaf nog steeds waarneembaar.
Het café had tot in de jaren '70 een bescheiden omvang. Zeg maar de omvang van een grote voorkamer.
Het gelag was voorzien van een bescheiden bar, tafeltjes en stoeltjes stonden op een houten vloer. Die vloer was dermate ver versleten dat er grote openingen zaten tussen de planken. Als je een muntje liet vallen was je hem kwijt.
Het café werd op bescheiden mate bezocht. Ik kan me herinneren dat als de bouwvakvakantie begon het heel erg druk was. De bouwvakkers hadden immers vakantiegeld gebeurd.
In de jaren '60 waren er erg veel kinderen in deze buurtschap: "De Molenhei".
Velen waren lid van de plaatselijke voetbalvereniging, destijds genaamd "Pr. Maria" (nu VIOS'38). De opstelling voor de diverse teams hing voor het raam. Daardoor was het ook een ontmoetingsplek voor de jeugd.
In de zomer kon je er een ijsje kopen. De vrieskist stond voor de deur.
Het café en de graanhandel zijn anno 2018 nog steeds in bedrijf. Kinderen van Fren en Truus exploiteren het bedrijfje. De kolenboer heeft met de komst van het aardgas het bijltje er bij neer moeten gooien. De gebouwen staan er nog precies zoals in de jaren '60. Een keurige vakindeling om menging van de diverse kolensoorten te voorkomen is waarneembaar.
De houtenvloer is vervangen door en tegelvloer en het café is in de jaren '70 uitgebreid en biedt daarmee plaats voor een biljardtafel. De jukebox is vervangen door een stereo-installatie.
De sfeer van destijds is echter behouden gebleven: knus en gezellig!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 september 2018 om 16:20
Wat een mooi verhaal Henk met een mooie beschrijving van dit café. Ik kan bijna de gezelligheid voelen als ik jouw herinneringen lees. Bedankt voor het delen!
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 26 september 2018 om 09:13
Leo v.d. Heuvel vertelde het verhaal over Toon, een van de vaste gasten.
Als het werk erop zat en Toon fietste naar huis, dan draaide de fiets als vanzelf af naar het café. Toon zei dan: "Ik wil wel naar huis, maar de fiets niet."
Het café had ook een eigen team, Bichouse United, dat deelnam aan het cafévoetbal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen