skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte
Marte
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte
Marte

Carnaval 1992 met drie gemeenten in één optocht

1992 was het jaar dat Prins Gerard d’n urste met schoenmaat 50 regeerde over Knöllekesland en hij tevens tonproâter was onder de naam Groard van d’n Bosbult. Het jaar dat het “Boekels Kwatierke” ook nog meedeed op de pronkzitting en drive-in-discotheek Life Colour het geluid en muziek verzorgde tijdens de optocht.
 “Hoedje af voor die vier” (i.v.m. sportprestaties) door de dames van (dweil)orkest “De Donderjagers”

Het was het jaar dat de Carnavalsoptocht in Boekel multi-veelzijdig was, aangezien er op politiek niveau in Boekel van alles speelde, zoals de mogelijkheid tot samenvoegen van Erp en Boekel tot één gemeente (Boerp). Ook was de Boekelse burgemeester J.A.A.G. Pompen voor enkele jaren (1991-1993) benoemd tot waarnemend burgemeester van Beers (nu onder gemeente Cuijk).

Links: Vrijage Boekel-Erp (7de in categorie Groepen)

Een ex-prins (Frans Welten) die naar aanleiding van het jubileumjaar alle prinsen op een rijtje had geplaatst (1ste prijs individuelen)

De optocht-coördinator Theo van Boxmeer had zijn handen vol aan het grote aanbod deelnemers. Dat kwam natuurlijk mede, doordat juist in dat jaar de ingezetenen van meerdere plaatsen (Boekel, Erp, Beers en hun kernen) meenden zich te moeten uiten via dit medium. De optocht werd achteraf dan ook niet voor niets als ‘magnifiek’ en ‘uiterst kleurrijk & creatief’ bestempeld en zeer gevarieerd in onderwerpen.

Theo Leenen met “Het kleinste dweilorkest van Boekel” (10de in categorie individuelen)

 

De jeugdgroep van Boekels buurtschap Arendnest / Peelstraat met “Wij geloven nog in sprookjes” waarmee ze een 2de prijs behaalden.

Wat daarbij ook nog eens meespeelde, was het 33-jarig jubileum van carnavalsvereniging “De Knöllekes”. In 1959 was men in Boekel voor het eerst aan ‘georganiseerde carnaval’ begonnen. Dat had niet in de laatste plaats te maken met de bouw van een nieuw gemeenschapshuis Nia Domo (gebouwd in 1959, geopend in januari 1960).

De succesvolste carnavalskraker was dat jaar Overal lagen peuken van Lennard Landman. Ook de Boekelse carnavalskraker uit 1986 (We goan wir 4 doag) Plat bij de Knöllekes van Tinus Brouwers was (nog) te horen. Deze hit stond in 2013 in de Boekel700jaar-Top 700 op plaats 68 en werd een jaar later, in 2014, ter gelegenheid van ‘t 55-jarig Boekels carnavalsjubileum opnieuw ingezongen en opgenomen door Vincent van Sleeuwen.

Willy Brouwers (1925-2014) uit Uden

De vermoedelijke componist, Willy Brouwers (1925-2014) uit Uden

Klik op de platenhoes rechts om de carnavalskraker uit 1986 te luisteren!

Dweilorkestje uit Boekel De wallen van Erp (4de prijs in ‘wagens jeugd’)

Op de foto’s zie je niet alleen wat uit de optocht, maar ook tafereeltjes tijdens het ontmantelen, ‘t weer vertrekken en wat daarmee samenhing. Anno 2017 is het alweer een kwart eeuw geleden dat deze optocht plaats vond. Het was een bijzondere optocht in buitengewone omstandigheden, waarbij uitzonderlijk veel carnavalvierders in beweging kwamen vanuit de drtie gemeenten. Mede daarom zou het leuk zijn als er lezers zijn die nog herinnering(en) hebben aan deze carnavalsoptocht en die dat met ons hieronder zouden willen delen.

Prinswagen Carnavalsvereniging “De Vliegenmeppers”.
Marjolein Verkuijlen als kakmadam met de spreuk “er zit overal kaktussen” (1ste individueel jeugd)  Mickey Mouse en Donald Duck als strippendales met de leuze “Wij strippen voor jong en oud”
De nieuwe pastoor Looyaard als Trappistenbier-directeur met “Looyaard abdijbier” & “Nou hebben we in Boekel wa we nodig han, unne pastoor die ’t nie alleen lust mar ook brouwen kan” Gemertse Weg / Mutshoek die de eerste prijs ‘Wagens’ in de wacht sleepten met “Bij ‘t Swaentje Grand Café is de pot altijd oké”. Een bewegende zwaan met daarin een kok
Jongeren van Mannenkoor Karrenspoor – “Onbegriepelijk” (Beers) 12de in categorie wagens, in een bushalte op het plein
“Pompen en Kooymans aan het knokken, over wie er straks moet nokken” ( 2de prijs in ‘wagens jeugd’) worden weer afgevoerd

 

 

 

Mannenkoor Karrenspoor - “de slappe heren” (20ste prijs in categorie ‘wagens’) goan d’r nog inne vatte

 

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 februari 2017 om 20:29
Mooi! Dat is dus het verhaal achter de foto, interessant hoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen