skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Carstabo NV

Nederlands bekendste vouwkampeerwagen kwam uit Oss.
Carstabo

In 1950 kwam CARSTABO NV naar Oss en vestigde zich op Industriepark West. Carstabo staat voor Carosserie en Staalbouw.

Het bedrijf maakte in de beginjaren speciale vrachtwagens en bussen, waarvoor het chassis met de motor in Einhoven werden opgehaald om in Oss te worden afgebouwd. De contracten met DAF waren de basis voor een opdracht bij Daf voor het maken van achterkleppen, voorramen en stoelen voor de legertrucs. Carstabo had een uniek machinepark, zoals een guillotineschaar en een kantbank (zetbank). Met name door deze machines is veel werk binnengehaald en jarenlang werd voor Daf gewerkt, hele stapels producten stonden er in de hal.

Travel Sleeper

In 1957 ontwierp de eigenaar directeur Cees van Wijngaarden de Travel Sleeper! Dit was een succes in een opkomende markt van autobezitters en kampeerders. Een aanhangwagentje met een tweepersoons bed op de bodem, met daarin ruimte voor de tent, de bagage en nog meer mee te nemen kampeerspullen.

De eerste Travel Sleeper
De eerste Travel Sleeper

Om dit product te promoten werd op de Auto Rai in Amsterdam standruimte gehuurd en de belangstelling was overweldigend. Er werden landelijk dealers aangesteld en met 11 dealers in het land werden jaarlijks ruim 1000 vouwkampeerwagens verkocht. Travel Sleeper werd een begrip en was het synoniem voor een vouwkampeerwagen en ontwikkelde zich tot een moderne vouwkampeerwagen met een “bermkeuken” en een royale voortent. Op het wagentje kon je bijvoorbeeld een boot vervoeren.

Reclamezuil aan de Nieuwe Hescheweg (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)
Reclamezuil aan de Nieuwe Hescheweg (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)

Jarenlang heeft op de Nieuwe Hescheweg een zuil gestaan waarop een Travel Sleeper stond met een plattegrond waarop de verwijzing naar de fabriek werd aangegeven.

[Verhaal gaat verder onder de foto]

Met 16 Travel Sleepers naar een dealer (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)

Met 16 Travel Sleepers naar een dealer (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)


In de fabriek
In de fabriek

Na het vroegtijdig overlijden van de bedrijfsleider in 1963 en de directeur eigenaar in 1965 werd het bedrijf gerund door interim managers. In 1973 werd het overgenomen door Fokker in Hoogeveen. Maar het eerdere succes werd niet meer behaald en de Travel Sleeper verdween uit de kampeermarkt.

Reacties (31)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 mei 2021 om 16:20
Heel herkenbaar voor heel wat kampeerders, dit verhaal Jan! Wat leuk om te lezen en bijzondere foto's ook (net zoals de voertuigen voor de Traver Sleepers trouwens :)

Bedankt voor je bijdrage!
Els Groenendaal zei op 20 mei 2021 om 13:02
Mooi Jan ik heb niets met kamperen maar misschien kun je het verhaal delen op FB Oss Nostalgie daar waar de oude tijden herleven.
john blummel zei op 23 mei 2021 om 21:07
Onvoorstelbaar dat wij "als jungskes" dit reclameobject gemist hebben....Onthulling standbeeld is 4 mei 1961....diverse mensen gevraagd....zuil met travelsleeper is volslagen onbekend....is er sprake van "fotoshoppen"????
Jan van de Giessen zei op 25 mei 2021 om 12:02
Nee John geen 'fotoshoppen', die zuil met een polyester Travel Sleeper stond er wel degelijk. Burgemeester Jansen was een fan en bezocht elk jaar de Stand van de Travel Sleeper op de Caravan Rai. Na publicatie in het Brabants Dagblad van het toch wel schrille contrast op deze foto is de reclamezuil verplaatst naar een Dealer in Oirschot langs de A58.
john blummel zei op 25 mei 2021 om 12:55
Hoe kan het dan zijn Jan, dat alle mensen die hier vanaf begin aan wonen, zelfs al vanaf jaren 50.....dat ding nooit hebben gezien??? Lang heeft die zuil er vlgs er toch zeker niet gestaan....heel raar allemaal...
Ton v.d. Giessen zei op 25 mei 2021 om 13:12
Die zuil heeft er wel degelijk gestaan. Dus geen fotogeshop. Ik bèn een iets jongere broer van Jan en was destijds, 1963 - 1969 bedrijfsleider bi Carstbo.
Jan van de Giessen zei op 25 mei 2021 om 15:59
Hij heeft er 2 of 3 jaar gestaan, ik ben er niet helemaal zeker van maar hij stond er eerder dan het monument, en is vrij snel na het artikel hierover in het BD verplaatst.
john blummel zei op 25 mei 2021 om 17:09
Het monument werd onthuld 4 mei 1961....wij speelden "op het standbeeld" vanaf die tijd...en op de vlakte waar dan die zuil zou staan....heb al veel "jungskes (en meskes) van destijds gevraagd...niemand die het zich herinnert....mogelijk dan dat de zuil zeer kort na plaatsing monument is verwijderd.
Was Ben Hoogstede overigens enige tijd directeur van Carstabo? Woonde destijds bij ons in de Irenelaan....
Jan van de Giessen zei op 25 mei 2021 om 18:29
Was Ben Hoogstede overigens enige tijd directeur van Carstabo?
Klopt.
john blummel zei op 25 mei 2021 om 18:51
Dan is dat helder op het netvlies gebleven...rest nog het raadsel van de zuil op te lossen...wanneer werd deze geplaatst...en wanneer verwijderd....dat verwijderen zal dan zeker kort na onthulling monument hebben plaatsgevonden...?
John Veld zei op 12 juli 2021 om 21:46
wat een leuke foto,s ... ik zal het mijn vader Jo Veld eens vragen... die zal het zich nog wel herinderen als oud werknemer bij Carstabo... Zijn kleindochter heeft nog steeds "onze "travelsleeper... Groet John
john blummel zei op 12 juli 2021 om 22:14
Als Johnnen het niet meer kunnen 8rhalen....
Jan van de Giessen zei op 13 juli 2021 om 10:20
Reclamezuil aan de Nieuwe Hescheweg (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)
John Blummel; het onderschrift moet toch wel duidelijk aangeven dat het geen 'fotoshop' is!
john blummel zei op 13 juli 2021 om 10:23
Nu weten we nóg niet hoe lang ( of kort) die zuil daar heeft gestaan...en niemand in onze omgeving, zeker die het (zeker) weten kunnen, weten het....zelfs nooit gezien....ik schat dan ook in dat de zuil er heel beperkte tijd heeft gestaan....wie spreekt het verlossend woord?
Peter van Rooij
Peter van Rooij zei op 20 januari 2022 om 22:23
Ja, die Travel Sleeper met de speedboot erop achter de DS sprak ons als jongeren wel aan!
john blummel zei op 22 januari 2022 om 20:32
Zeker, maar die zuil....die kan bijna door niemand in onze omgeving in herinnering worden geroepen....
John Veld zei op 26 januari 2022 om 17:25
Heb het mijn vader gevraagd.
Zag deze site voor het eerst en was voor hem een vreugde van herkenning alle foto,s en de namen die in de artikelen geschreven staan.... Mijn vader is bijna 90 en helder van geest, maar die zuil is hem onbekend.
john blummel zei op 26 januari 2022 om 17:57
Nou John, dat spreekt boekdelen denk ik, en tóch....zou ie er gestaan hebben....dan wel heel kort zeker, een paar uurtjes:)
Ton v.d. Giessen zei op 26 januari 2022 om 19:42
Ook onze TS is nog steeds in de familie, mijn zoon Dennis heeft die nu. Hij is bezig om er een nieuwe tent op te maken zodat hij weer up to date is.
John Veld, doe je vader de groeten en Peter v. Rooij, leuk je naam hier te zien.
John Veld zei op 26 januari 2022 om 20:04
mijn vader vertelde me dat er een DvD zou zijn over Carstabo, hij heeft er ooit een gekregen maar die was niet af te spelen..... Weet daar iemand iets meer over ?

ps: dank Ton, hij kent je nog, de groeten terug van hem
Peter van Rooij zei op 30 januari 2022 om 23:13
Leuk Ton, dat de Travel Sleeper nog in de familie is
Kees van Wijngaarden zei op 21 mei 2022 om 15:30
Jan en Ton, leuk deze herinneringen! Elke keer als ik een vouwwagen zie denk ik aan dé Travel Sleeper. Een Alpen Kreuzer (ook uit de bakermat Sliedrecht) kijk ik een beetje minachtend aan ;) . Dat is geen echte, denk ik dan! En aan oom Kees en tante Gerrie. Het carillon met de namen van de jongste neven. Waaronder die van jullie Reginald en mijzelf. Helaas heeft het bedrijf ook grote tegenslagen gekend. Waaronder het veel te vroeg overlijden van oom Anton, jullie vader, oom Kees en mijn vader Wim die al ernstig ziek was toen hij (nog op aanraden van oom Kees) commissaris bij Carstabo werd en kort daarna overleed. En de onnodige ondergang van het bedrijf en daarmee van het prachtmerk Travel Sleeper. Onder meer door de invloed van een verkeerde directeur die de familie er uit werkte. Het leek wel of er een vloek op het bedrijf lag. Wat jammer en zonde toch. De spirit van oom Kees en jullie vader ontbraken. En natuurlijk ook die van jullie zelf. Aan de aan jullie ontnomen kansen. Maar zo is het helaas gelopen. En die zuil? Die was er wis en waarachtig! Met mijn vader ben ik er langs gereden. En wat was ik apatrots! Nog steeds trouwens. Als ik aan Oss denk, dan denk ik niet aan de beroemde worst maar aan Carstabo, aan de Travel Sleeper!
john blummel zei op 21 mei 2022 om 15:47
Mooie aanvulling Kees, dankjewel, en tragisch eigenlijk dat het zo is gelopen...:(
Maar...niemand in onze omgeving, terwijl we er allemaal vanaf jaren zestig in zijn opgegroeid, heeft ook maar één (actieve) herinnering aan die zuil.....die hadden er dus moeten zijn....oorzaak wellicht dat de zuil er relatief korte tijd heeft gestaan???
Ton v.d. Giessen zei op 22 mei 2022 om 08:12
Neef Kees, bedankt voor jouw bijdrage, ja onze familie historie is nouw verbonden met Carstabo en de Travel Sleeper. Mijn zoon Dennis heeft een zeilmakerij enkoopt oude TS op om die te reserveren en een nieuw leven te geven. Zogaat het toch een beetje door. Stuur een bericht op facebook dan kunnen we persoonlijk contac maken.
john blummel zei op 22 mei 2022 om 08:25
Wij zijn nog steeds erg benieuwd naar hoe lang, of hoe kort, die reclamezuil er dan heeft gestaan hoek Nieuwe Hescheweg-Margrietlaan......
Kees van Wijngaarden zei op 22 mei 2022 om 10:08
Beste John, mogelijk heeft de gemeente, Bouw- en Woningtoezicht, nadere informatie. Die zuil was ongetwijfeld vergunningplichtig en zal het wel en wee ervan ergens in de stoffige archieven liggen.
John Veld zei op 22 mei 2022 om 19:23
Vanmiddag met m’n vader Jo Veld, bijna 90 maar helder van geest eens gaan kijken waar het bedrijf ooit heeft gestaan en doorgereden naar de Hesche Weg waar de befaamde zuil gestaan zou moeten hebben. M’n vader kan het zich niet herinneren, omdat hij de zuil dan ook al reders gezien zou moeten hebben… kijkend met de foto uitgeprint, merken we al snel dat we wel de 4 huizen in de Irene laan zien, aan de kant van Marcelius maar de overzijde en de statige huizen aan de nieuwe Hesche weg waren er toen nog niet…. Al kijkend en zoekend zou de zuil dan gestaan moeten hebben vlak bij notariskantoor Barbara van Kampen….heeft de zuil ook nog bij dealer Brekelmans gestaan vraagt pa zich af ? Groet John vanuit een zonnig Oss
Jan van de Giessen zei op 22 mei 2022 om 19:53
John,
De zuil heeft er wel degelijk gestaan, mogelijk zelfs maar één zomer, na de publicatie van de betreffende foto in de krant waarin een artikel over het contrast m.b.t. Vrijheidsmonument is besloten om de zuil weg te halen, waarna hij bij de dealer in Oirschot langs de A58 heeft gestaan!
john blummel zei op 22 mei 2022 om 21:12
Johnnen...zijn het zjonnetje in huis...en zoals je vader beschreef, je kijkt in de Irenelaan: het huis links van het in aanbouw zijnd huis is ons huis, gebouwd door mijn opa, Grad Ploegmakers, aannemer te Oss. Het huis in aanbouw is van de familie Van de Haterd...daarnaast van Witsiers. De zuil zal zeker teveel contrast hebben opgeleverd met het standbeeld, en kort na onthulling er van zijn verwijderd. Hij stond in elk geval niet richting notariskantoor....maar op locatie zoals door mij aangegeven....HG John B
J zei op 23 mei 2022 om 08:40
nog even een aanvulling op het schrijven van het bezoekje gisteren, al kijkend bij het standbeeld komt er een ouder echtpaar aanlopen waar we een praatje mee maken, en die vertelde ons, en bij pa kwam het ook weer boven dat er op de kruising toendertijd een directeur van Peugeot vlak na het ophalen van zijn nieuwe travelsleeper verongelukt is. Dat dodelijk ongeval gaf had een enorme impact binnen het bedrijf....
john blummel zei op 23 mei 2022 om 08:59
Wanneer zou dat geweest zijn, en op welk kruisingsvlak precies?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!