skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Carstabo NV

Nederlands bekendste vouwkampeerwagen kwam uit Oss.
Carstabo

In 1950 kwam CARSTABO NV naar Oss en vestigde zich op Industriepark West. Carstabo staat voor Carosserie en Staalbouw.

Het bedrijf maakte in de beginjaren speciale vrachtwagens en bussen, waarvoor het chassis met de motor in Einhoven werden opgehaald om in Oss te worden afgebouwd. De contracten met DAF waren de basis voor een opdracht bij Daf voor het maken van achterkleppen, voorramen en stoelen voor de legertrucs. Carstabo had een uniek machinepark, zoals een guillotineschaar en een kantbank (zetbank). Met name door deze machines is veel werk binnengehaald en jarenlang werd voor Daf gewerkt, hele stapels producten stonden er in de hal.

Travel Sleeper

In 1957 ontwierp de eigenaar directeur Cees van Wijngaarden de Travel Sleeper! Dit was een succes in een opkomende markt van autobezitters en kampeerders. Een aanhangwagentje met een tweepersoons bed op de bodem, met daarin ruimte voor de tent, de bagage en nog meer mee te nemen kampeerspullen.

De eerste Travel Sleeper
De eerste Travel Sleeper

Om dit product te promoten werd op de Auto Rai in Amsterdam standruimte gehuurd en de belangstelling was overweldigend. Er werden landelijk dealers aangesteld en met 11 dealers in het land werden jaarlijks ruim 1000 vouwkampeerwagens verkocht. Travel Sleeper werd een begrip en was het synoniem voor een vouwkampeerwagen en ontwikkelde zich tot een moderne vouwkampeerwagen met een “bermkeuken” en een royale voortent. Op het wagentje kon je bijvoorbeeld een boot vervoeren.

Reclamezuil aan de Nieuwe Hescheweg (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)
Reclamezuil aan de Nieuwe Hescheweg (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)

Jarenlang heeft op de Nieuwe Hescheweg een zuil gestaan waarop een Travel Sleeper stond met een plattegrond waarop de verwijzing naar de fabriek werd aangegeven.

[Verhaal gaat verder onder de foto]

Met 16 Travel Sleepers naar een dealer (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)

Met 16 Travel Sleepers naar een dealer (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)


In de fabriek
In de fabriek

Na het vroegtijdig overlijden van de bedrijfsleider in 1963 en de directeur eigenaar in 1965 werd het bedrijf gerund door interim managers. In 1973 werd het overgenomen door Fokker in Hoogeveen. Maar het eerdere succes werd niet meer behaald en de Travel Sleeper verdween uit de kampeermarkt.

Reacties (14)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 mei 2021 om 16:20
Heel herkenbaar voor heel wat kampeerders, dit verhaal Jan! Wat leuk om te lezen en bijzondere foto's ook (net zoals de voertuigen voor de Traver Sleepers trouwens :)

Bedankt voor je bijdrage!
Els Groenendaal zei op 20 mei 2021 om 13:02
Mooi Jan ik heb niets met kamperen maar misschien kun je het verhaal delen op FB Oss Nostalgie daar waar de oude tijden herleven.
john blummel zei op 23 mei 2021 om 21:07
Onvoorstelbaar dat wij "als jungskes" dit reclameobject gemist hebben....Onthulling standbeeld is 4 mei 1961....diverse mensen gevraagd....zuil met travelsleeper is volslagen onbekend....is er sprake van "fotoshoppen"????
Jan van de Giessen zei op 25 mei 2021 om 12:02
Nee John geen 'fotoshoppen', die zuil met een polyester Travel Sleeper stond er wel degelijk. Burgemeester Jansen was een fan en bezocht elk jaar de Stand van de Travel Sleeper op de Caravan Rai. Na publicatie in het Brabants Dagblad van het toch wel schrille contrast op deze foto is de reclamezuil verplaatst naar een Dealer in Oirschot langs de A58.
john blummel zei op 25 mei 2021 om 12:55
Hoe kan het dan zijn Jan, dat alle mensen die hier vanaf begin aan wonen, zelfs al vanaf jaren 50.....dat ding nooit hebben gezien??? Lang heeft die zuil er vlgs er toch zeker niet gestaan....heel raar allemaal...
Ton v.d. Giessen zei op 25 mei 2021 om 13:12
Die zuil heeft er wel degelijk gestaan. Dus geen fotogeshop. Ik bèn een iets jongere broer van Jan en was destijds, 1963 - 1969 bedrijfsleider bi Carstbo.
Jan van de Giessen zei op 25 mei 2021 om 15:59
Hij heeft er 2 of 3 jaar gestaan, ik ben er niet helemaal zeker van maar hij stond er eerder dan het monument, en is vrij snel na het artikel hierover in het BD verplaatst.
john blummel zei op 25 mei 2021 om 17:09
Het monument werd onthuld 4 mei 1961....wij speelden "op het standbeeld" vanaf die tijd...en op de vlakte waar dan die zuil zou staan....heb al veel "jungskes (en meskes) van destijds gevraagd...niemand die het zich herinnert....mogelijk dan dat de zuil zeer kort na plaatsing monument is verwijderd.
Was Ben Hoogstede overigens enige tijd directeur van Carstabo? Woonde destijds bij ons in de Irenelaan....
Jan van de Giessen zei op 25 mei 2021 om 18:29
Was Ben Hoogstede overigens enige tijd directeur van Carstabo?
Klopt.
john blummel zei op 25 mei 2021 om 18:51
Dan is dat helder op het netvlies gebleven...rest nog het raadsel van de zuil op te lossen...wanneer werd deze geplaatst...en wanneer verwijderd....dat verwijderen zal dan zeker kort na onthulling monument hebben plaatsgevonden...?
John Veld zei op 12 juli 2021 om 21:46
wat een leuke foto,s ... ik zal het mijn vader Jo Veld eens vragen... die zal het zich nog wel herinderen als oud werknemer bij Carstabo... Zijn kleindochter heeft nog steeds "onze "travelsleeper... Groet John
john blummel zei op 12 juli 2021 om 22:14
Als Johnnen het niet meer kunnen 8rhalen....
Jan van de Giessen zei op 13 juli 2021 om 10:20
Reclamezuil aan de Nieuwe Hescheweg (foto: Daan Scholte, bron: Stadsarchief Oss)
John Blummel; het onderschrift moet toch wel duidelijk aangeven dat het geen 'fotoshop' is!
john blummel zei op 13 juli 2021 om 10:23
Nu weten we nóg niet hoe lang ( of kort) die zuil daar heeft gestaan...en niemand in onze omgeving, zeker die het (zeker) weten kunnen, weten het....zelfs nooit gezien....ik schat dan ook in dat de zuil er heel beperkte tijd heeft gestaan....wie spreekt het verlossend woord?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!