skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Christus Koninggesticht in Breda

De zusters Franciscanessen van Dongen vestigden zich in 1940 in dit gebouw van architect J. Berben. Ze hadden er een lagere school en een kleuterschool.

Foto: collectie Franciscanessen van Dongen
Foto: collectie Franciscanessen van Dongen

De communiteit is opgeheven in 1976. Het grote gebouw is in dat jaar verkocht aan de gemeente Breda. Na de sloop werd hier een nieuwe huishoudschool gebouwd, die 10 oktober 1977 opende.

Weet je nog hoe de zusters heetten die hier woonden? Heb je ze misschien als juf voor de klas gehad? Deel je herinneringen op www.bhic.nl.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

  

Reacties (2)

Marianne Comperen in samenspraak met haar zussen Ria, Lia en Conny zei op 19 februari 2021 om 10:18
De Franciscanessen van Dongen zaten ook in de Belcrum, een wijk ten noorden van het spoor in Breda. Onder het kopje ChristusKoninggesticht staat het een en ander in de tekst van uw website, maar weinig. Bij deze enige aanvulling. Dat het complex Christus Koninggesticht wordt genoemd verbaast me. ‘Gesticht’ is toch een internaat voor mensen met een zeer ernstig probleem. Misschien was het een Stichting. Het complex met de Christus Koningkerk tussen het Pastoor Pottersplein de de Terheijdenseweg bestond onder andere uit een zusterhuis, een kleuterschool, een lagere school voor meisjes én een huishoudschool. Daar hadden de zusters Franciscanessen van Dongen het beheer over. In hetzelfde complex stonden een katholieke kerk, een pastorie en een patronaatsgebouw. Van dat geheel destijds rest alleen nog het patronaatsgebouw en de pastorie.

In de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw gingen heel veel meisjes van de lagere school naar de huishoudschool. Meisjes, die ‘doorleerden’ gingen vaak vlakbij de Belcrum naar de St. Joseph Mulo in de Ceresstraat, waar ook de Franciscanessen van Dongen zaten. Mijn drie zussen en ik zijn opgegroeid in de Belcrum. Wij herinneren ons de volgende namen van zusters.

Van de lagere school voor meisjes was Zr. Michaël hoofd. Ze was tevens onderwijzeres van een van de twee zesde klassen van die meisjesschool, de klas waarin kinderen zaten die wellicht naar de mulo, mms, of het gymnasium gingen. In 1958 zaten mijn nichtje Cor Snijders en ik in die klas. We kregen een aantal maanden bijles omdat we beide voor vervolgonderwijs naar Dongen zouden gaan, naar de hoofdvestiging van de Franciscanessen en Zr. Michaël wilde dat we daar goed beslagen ten ijs kwamen.

Zr. Martina gaf handwerken op de lagere school. Conny: ‘Ik kreeg bijles omdat ik niet met vier breipennen uit de voeten kon om een col of zoiets te breien.’Zr. Martina gaf ook Franse les in de 5e klas van de lagere school. Het was in die tijd gebruikelijk dat in de twee laatste klassen van de basisschool de Franse taal onderwezen werd.

Zr. Clementia was ook een van de onderwijzeressen op de lagere school en ook Zr. Edith.

Zr. Ansfrida was hoofd van de huishoudschool, Zr. Sofia gaf naailes op die huishoudschool.

Zr. Maria Margaretha werkte op de kleuterschool, maar ze gaf ook les op de huishoudschool. Ria: ‘Zr. Maria Margaretha daar had ik goede gesprekken mee! Dat ze onverwacht overgeplaatst is heb ik toen helemaal niet begrepen !!’

Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 19 februari 2021 om 10:37
Beste Marianne en zussen. Hartelijk dank voor de herinneringen, die jullie hier met ons delen. Zo komt de weinige informatie die wij hadden veel meer tot leven. Het woord 'Gesticht' werd vroeger veel breder gebruikt dan tegenwoordig. Kijk maar naar het overzicht van kloosters in Breda. Of in de Pius Almanak van 1948 of het Adresboek van Breda in 1952. Overal wordt Christus Koning gesticht genoemd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.