
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het werd uiteindelijk ruim 65 jaar, niet alleen gevuld met het geven van onderwijs aan de jongste Cromvoirtenaren, maar ook met tal van andere maatschappelijke activiteiten. In 1965 verhuisde hij naar Nijmegen, waar hij drie jaar later overleed.
In het begin van de twintigste eeuw behoorde de dorpsonderwijzer al snel tot de dorpselite, samen met de pastoor, eventueel de notaris en de burgemeester. Waarschijnlijk is Paijmans al snel ten huize van de toenmalige burgemeester J.M. de Ruijter uitgenodigd geweest. Hoe het zij, op een gegeven moment was hij verloofd met de dochter van de burgemeester, Antonetta Francisca, en in 1918 trouwden zij.
Paijmans had gezag en ontwikkelde zich al snel tot iemand die men graag als voorzitter zag. Hij was dirigent van het kerkkoor en de fanfare St. Lambertus. Zijn belangstelling voor folklore uitte zich in zijn pogingen om oude dorpstradities weer nieuw leven in te blazen.
Hij organiseerde een typisch Cromvoirtse gewoonte als “de Pinksterblom”, maar stimuleerde ook het herstel van tradities die nog in de omgeving (Helvoirt) leefden, zoals de ‘eieromhaal’ op de woensdag in de Goede Week of op Witte Donderdag.
Maar naast dit soort culturele activiteiten, hield Paijmans zich ook bezig met meer sociaal-economische dingen. Zo was hij directeur van de Boerenbond, afdeling Cromvoirt, en bestuurslid van de net opgerichte Boerenleenbank. Zijn goede relatie met pastoor Van Lieshout (zijn buurman) speelde hierbij ongetwijfeld ook een rol. Van Lieshout was de grote stimulator van de Boerenbond in Cromvoirt.
Die goede relatie met de pastoor betekende overigens in het Cromvoirt van de jaren 1910-1930 bijna automatisch dat de relatie met de burgemeester (en de wethouders) slecht was: Cromvoirt kende in die dagen een heftige partijstrijd tussen wat men toen ijsberen (aanhangers van de pastoor) en tijgers (aanhangers van de burgemeester) noemde.
Eén van de gevolgen van die soms hoogoplopende vijandschap was dat Paijmans in 1923 veroordeeld werd tot een boete van ƒ 100,-, omdat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen mensen zou hebben betaald (ƒ 2,50) om op een bepaalde kandidaat te stemmen. De getuigenverklaringen, waarop de veroordeling was gebaseerd, waren vals, volgens de onderwijzer.
In 1959 ontving de onderwijzer uit handen van pastoor Bax de kerkelijke onderscheiding Bene merenti (voor mensen die zich minstens 10 jaar lang op opvallend verdienstelijke wijze in lokaal verband hebben ingezet voor Kerk en samenleving). De naam van deze onderscheiding betekent letterlijk: voor hem die zich verdienstelijk gemaakt heeft.