skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

D’n ouwe school

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 23 januari 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
In 1954 werden in Keldonk voorbereidingen getroffen tot de bouw van een nieuwe lagere school. Voordat het zover was, werd de oude situatie, d’n ouwe school, nauwkeurig in beeld gebracht.

Keldonk, kleuterschool 1954Zo te zien was die ondergebracht pal naast het klooster in Keldonk. De grootste durfallen onder de kinderen hebben toch maar wat afstand genomen van de fotograaf, al staat de voorste broekenman parmantig toe te kijken, de handen in de zakken.

Er is ook een meisje bij, dus dit zijn waarschijnlijk kleuters. Kleuterscholen waren ook in het roomse zuiden vaak gemengd. Of ging de hele Keldonkse jeugd gewoon naar één school?

Wellicht herkent menig inwoner van Keldonk en omgeving deze situatie, ja misschien sta je zelf wel op deze foto. Kijk goed en reageer! Want misschien heb je ook wel andere, leuke herinneringen aan school in Keldonk.

We zijn benieuwd naar je verhaal.

Reacties (16)

g.a.m. timmers zei op 25 januari 2009 om 11:48
Is deze foto in het voorjaar genomen
Laat het me dan weten.
Zijn er nog meer reactie gekomen zou ik graag willen weten wie dat zijn.
G.timmers. zei op 25 januari 2009 om 13:25
Hallo ik had mijn telefoon nummer niet vermeld. Als nog mijn nummer 0492535386 b.v.d.

G.timmers
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 25 januari 2009 om 15:02
De foto op de site, heer of mevrouw Timmers, is maar een gedeelte van de originele foto, die in Zondagsnieuws staat. En daarop staan de bomen in blad. De kinderen zijn niet warm gekleed, dus denk ik aan het zomerseizoen.
En u bent op de site de eerste die reageerde. Ale anderen komen dus na u. Houd dus vooral de site in de gaten, want ook de telefonische en schriftelijke reacties zetten we op dit plekje!
Louis Bressers zei op 26 januari 2009 om 09:39
De titel bij deze foto is fout: school is een vrouwelijk woord, zeker in het Brabants. Moet dus zijn: De ouwe school of D'ouw school.
Je maakt geen Brabants door overal maar d'n voor te zetten. Voor een Brabants-spreker klinkt dit als een klets met een vuil schotelslet in zijn gezicht.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 26 januari 2009 om 15:11
Louis, je hebt helemaal gelijk waar het 't Meierijs betreft, en daar gaat het in dit geval over. Ikzelf ben geboren en getogen tussen Breda en Roosendaal en daar hebben ze 't wel over "d'n ouwe school". Dat heet daar ook Brabants!
Vriendelijke groet!
B.van Stratum zei op 26 januari 2009 om 17:18
Beste redaktie, mijn vader is vroeger meester geweest in Keldonk,ik weet niet precies meer welk jaar dat hij daar gestaan heeft aan school.Wel heb ik in het verleden de naam meester Verlinden ook eens gehoord, wij woonden in huiske Dominic. Dat was genoemd naar mijn oom, de Norbertijn pater Dominicus. Het stond vlakbij de molen van fam.Tinus en Sien van Lith! Op het kerkhof is het graf nog van mijn broer Alexander. Bij gelegenheid rij ik nog wel eens door het mooie Keldonk.
Maria Brans-Pepers zei op 27 januari 2009 om 11:36
In de tekst bij de foto worden enkele vragen gesteld. Ik ben in Keldonk geboren in 1949, en ben naar de kleuterschool geweest die op de foto staat. Deze kleuterschool was inderdaad een gemengde school. Het gebouw werd ook gebruikt als parochiehuis voor toneel en zo. De echte oude lagere school stond naast de kerk waar nu een cafe/zaal in gevestigd is. Het was een school waar een woonhuis aan vastzat waar de bovenmeester dhr Verberk met zijn gezin woonde.Daar speelden de jongens en meisjes apart op de speelplaats,in de klassen zaten we gemengd. Met de verhuizing naar de nieuwe Anthonius school in 1957/1958 was ook de lijn op de speelplaats verdwenen.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 28 januari 2009 om 15:02
Zo ben ik weer helemaal tevreden, Maria Brans-Pepers. Bedankt!
Albert Slits zei op 29 januari 2009 om 09:51
Voor zover ik weet heeft de kleuterschool (of bewaarschool!) op de foto nooit de benaming 'ouwe school' gekregen. Die naam was voorbehouden aan het gebouw naast de kerk waar nu Café De Oude School is gevestigd. Ik ben in 1952 geboren en als kleuter ging ik naar de bewaarschool bij de nonnen en vervolgens naar de daarnaast gelegen lagere school, de Antonius-school. Een betere titel bij deze foto zou dus zijn: de Keldonkse bewaarschool. Over kleuterschool werd in Keldonk toen nog niet gesproken!
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 29 januari 2009 om 11:34
Die titel boven het fotobijschrift was ook maar een probeersel, Albert! Maar ben blij dat er zoveel inhoudelijk goede reacties zijn gekomen van mensen die Keldonk beter kennen dan ik.
In elk geval alweer bedankt.
Jos Swanenberg zei op 3 februari 2009 om 10:20
Of het d'n ouwe school of d'ouw school is? Het geslacht van woorden wisselt volop in de Brabantse dialecten. Ik heb er laatst in het tijdschrift 'Brabants' nr. 18 een artikeltje aan gewijd. Sommigen zeggen m'n fiets, anderen m'nne fiets, sommigen zeggen het boek, anderen d'n boek. De juiste vorm kiezen, kun je het beste doen na raadpleging van een plaatselijk dialectspreker.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 3 februari 2009 om 12:28
Tja, als de kersverse hoogleraar 'Diversiteit in taal en cultuur in Noord-Brabant' van de universiteit van Tilburg het zegt, dan moet het wel kloppen!
Dank voor je deskundige toelichting Jos!
Annie van Leuken Biemans zei op 24 oktober 2009 om 21:49
Wat toevalig dat ik op deze site kom.
Ik herken deze speelplaats van de Bewaarschool van de zusters in Keldonk, volgens mij waren dat de zusters van de H.Geest. Ik zat zelf op deze school, ben geboren in Keldonk in 1943 en woonde er tot 1959. De school is zeker niet d ouw school genoemd, maar de bewaarschool. Er stond vroeger een tujaheg waar ik altijd in kroop als ik bang was, nu ben ik 66 en heb nog steeds de herinnering aan die geur als ik langs zo'n heg loop.
Ik heb ook nog een schoolfoto van de tijd dat ik op die school zat, die is ook op die speelplaats gemaakt. Ik weet veel namen van de kinderen die er op staan. Volgens mij is daar ook Maria Pepers bij.
Is daar belangstelling voor, dan stuur ik die graag door.
Ik heb heel veel herinneringen aan Keldonk en wil die graag met anderen delen. Ik hoor wel of er belangstelling is.
Annie Biemans
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 26 oktober 2009 om 09:36
Annie, wat een herinneringen, vooral aan de geur van de heg! Dat werkt inderdaad op die manier. Bedankt voor je reactie!
Mocht je namen weten van kinderen die op de foto staan, meld ze gerust via deze site. Onze ervaring heeft geleerd dat er binnen 24 uur door een belangstellende naar gekeken wordt en vaak op wordt gereageerd.
Rini de Groot. zei op 2 januari 2023 om 23:47
Wàt een lijn getrokken op de speelplaats.
In Best was er zelfs bij de meisjesschool van de zusters in de jaren veertig een grens getrokken voor de meisjes van de klas die goed en minder goed konden leren. dat wilde zeggen dat mijn vrouw niet samen met haar vriendin op de speelplaats mocht zijn. Ook in de klas was die verdeling meisjes van het internaat, zaten bij de goed lerende.
Rini de Groot. zei op 2 januari 2023 om 23:55
De naam Pepers, ik heb in de vijftiger jaren bij Munsters in Erp (1953) gewerkt
samen met tee van, Pepers!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.