skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Daar lopen Gonda en Grada Nienhuis

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 11 augustus 2017
bijgewerkt op 14 augustus 2017
Ze lopen arm in arm; hoedjes op en de lange donkere mantels dichtgeknoopt. Het zijn Gonda en Grada Nienhuis die hier de Nederlands Hervormde kerk in Ravenstein passeren, zo meldt het fotobijschrift. Ergens begin jaren 60, denken we.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze foto maakt ons nieuwsgierig. Zijn de zussen Nienhuis een begrip in Ravenstein? Is het Gonda of Grada die ons, via de fotograaf, recht aankijkt? En is het toeval dat zij voor de kerk zijn gekiekt of kwamen ze net naar buiten door de geopende kerkdeur?

Wil je meer weten over Gonda Nienhuis? Lees dan ook het verhaal 'Gontje Nienhuis', het eerste vrouwelijke raadslid in Ravenstein.

We hopen op reacties. Van mensen die deze dames kennen bijvoorbeeld of die weten waarom zij op een foto zijn vastgelegd. Deel je herinneringen met ons! Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (10)

Annette zei op 13 augustus 2017 om 12:31
Verdere gegevens zijn op deze site terug te vinden, want op 23 mei 2009 om 15:04 uur vertelde Henk Buijks BHIC het verhaal over: "Gontje Nienhuis: het eerste vrouwelijk raadslid in Ravenstein".
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 14 augustus 2017 om 09:10
Dank voor je aanvulling Annette. Ik ben benieuwd of er nog mensen zijn die hun persoonlijke herinnering aan 'Gontje' of haar zus of verhalen over hen willen delen.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 14 augustus 2017 om 12:35
@Annette: ik heb de link naar het door jou genoemde artikel toegevoegd aan dit verhaal. Hopelijk zijn er Ravensteiners die hun herinneringen aan het eerste vrouwelijke raadslid of haar zus willen delen.
Rop van de Burgt zei op 16 augustus 2017 om 19:06
De dames Nienhuis woonden in de Nieuwstraat nr 2. Zij waren erg gelovig maar dan wel katholiek. Dat is nog altijd te zien op de gevel van het huis. De gevel is afgesmeerd met cement behalve tussen de ramen waardoor de vorm van een kruis zichtbaar wordt.
Een van beide dames was in de jaren dertig het eerste vrouwelijke raadslid van de toenmalige gemeente Ravenstein. Ik meen dat het Gonda was, maar ben daar niet zeker van.
Thera Schrijvers-van Dooren zei op 20 augustus 2017 om 13:15
Gon en Grada hoorden voor mij bij Ravenstein. Aangezien ik opgroeide in een katholiek gezin, zag ik hen elke dag in de H.Mis in de St.Luciakerk. Er was een "meisjescongregatie" (ik denk vanaf 12 jaar) op zondag middag voor het Lof. De dames Nienhuis hadden daar min of meer de leiding over. Wat we er deden en wat er precies het doel van was weet ik niet. Ik neem aan: bidden en zingen en ons aan de kerk binden. Ook hier moesten we als meisjes naar toe, maar dan hoefde je daarna niet naar het Lof. We gingen een keer met de meisjescongregatie een middag naar een retraitehuis in Uden o.l.v. de dames Nienhuis. Als jonge meiden hebben we daar de boel zodanig op zijn kop gezet dat in de week daarna een flinke donderpreek volgde. Gevolg was dat er geen uitstapjes meer werden gemaakt, ik denk dat de dames dat met dat stel pubermeiden niet meer aandurfden. Verder was ik met een jaar of 14/15 lid van de Missienaaikring. Dat was een groepje meisjes die wekelijks een avondje bij de dames aan huis kwamen voor het borduren van kerkgewaden enz. voor de "missie". Ik denk wel dat we er het nut van inzagen maar ook hier kwam lol maken op de eerste plaats. We kregen er warme citroen-aanmaaklimonade te drinken. Heel apart, want we dronken dat alleen bij de dames Nienhuis. Natuurlijk deden we ons best om mooi borduurwerk te maken maar ook hier haalden we wel eens een streek uit. De dames waren nogal bang van aard. We lieten jongens van onze leeftijd op het gesloten vensterluik bonken en dat veroorzaakte toch wel wat paniek, vooral bij Grada. Het is niet mooi wat we allemaal uitspookten, maar we waren te onnozel om in te zien wat we die dames, die immers de beste bedoelingen hadden, aandeden. Onze ouders waren natuurlijk niet op de hoogte van ons wangedrag, anders had het er thuis "gekruld".
Thera Schrijvers-van Dooren zei op 20 augustus 2017 om 14:11
Wat ik me ook nog herinner van deze zeer godsvruchtige dames, dat ze een grote wens hadden en dat was een reis te maken naar Rome. Het zal rond 1950 zijn geweest dat ze met tweeën de reis daadwerkelijk ondernamen. Voor hen, geboren en getogen in Ravenstein, was dat een wereldreis naar een wereldstad. Wat me bijhangt is dat zij vooral geschokt en ontgoocheld terugkwamen. Ze dachten naar een rooms katholiek bolwerk te gaan, maar bleken daarnaast vooral onder de indruk te zijn van al het moderne en slechte in deze wereldse stad. Ook van de kunstwerken die in Rome te zien waren - o.a. over hel en verdoemenis - waren ze geschrokken en ontdaan.
Norah zei op 20 augustus 2017 om 16:52
Wel grappig een beetje, dit ondervond men lang geleden ook al in Lourdes...
Jeroen Arts zei op 30 augustus 2017 om 23:25
Dat kruis tussen de ramen is niet ontstaan ter uiting van hun geloof, maar omdat na een verbouwing van de voorgevel, de ruimte tussen de ramen nieuw metselwerk van baksteen kreeg. De rest van gevel, bestaande uit ijsselsteentjes, werd met cemeny afgesmeerd en van een baksteenbeschildering voorzien. Deze is door de tand des tijds vervaagd. In het blad 'Tussen Maas & Erfdijk' staat een tekening van de voorgevel voordat deze was verbouwd
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 augustus 2017 om 13:21
Wat leuk om te lezen dat deze foto bij zovelen van jullie herinneringen oproept. Mooi om te lezen en bedankt daarvoor !
Anne-Marie zei op 12 februari 2020 om 21:39
Annè-Marie van de Klundert-Goets

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen