skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

'Dan maak ik gewoon een nieuwe…' het bijzondere verhaal achter de Kapel in Wanroij

Recreanten vanuit de verre omgeving zullen tijdens een fiets- of wandeltocht wel eens de hoge kapel aan de Peelkant, net buiten Wanroij, zijn gepasseerd. Bij deze kapel hoort een bijzonder verhaal, dat de moeite waard is om hier te vertellen.


Het smeulende restant van het originele beeld, foto Tijs van de Hulsbeek

De maker van het houten kruisbeeld in deze kapel is Juul van de Kolk een oud -inwoner van Wanroij. Hij werd geboren in 1929 en overleed in 2018. Dat hij beelden vervaardigde die te maken hebben met religie en de Peel is niet zo vreemd, want als 14-jarige jongen wilde hij al missionaris worden. Hoewel hij daar vlak voor zijn priesterwijding toch maar vanaf zag…


Het Christusbeeld in de Wanroijse kapel, foto Frans van de Pol

Hij werkte daarna als tekenaar bij enkele architecten, als constructeur en als  directeur van het Vormingscentrum voor jongeren in Oss. En hij bleef altijd actief als beeldhouwer. Werd aan Juul gevraagd om uitleg over zijn beelden was zijn antwoord: "Het maken gebeurt altijd zonder bedoeling. Je vindt een stuk hout met noesten en barsten, half vergaan of vermolmd. En daar ga ik mee aan de slag. Al hakkend ontstaat er iets wat betekenis krijgt: een vondst, die me aanspreekt."

Het nieuwe beeld uit dit verhaal is geplaatst in de opvallende 5 meter hoge wegkapel aan de Peelkant net buiten Wanroij. Een geliefd plekje waar wandelaars,  fietsers en andere passanten even kunnen pauzeren, bijvoorbeeld om het indrukwekkende kruisbeeld te bekijken. Aanvankelijk zou er bij de  oplevering van de kapel in 2009 een ander kruisbeeld in geplaatst worden. Dat beeld maakte Juul al vele jaren eerder in opdracht van de Pastoor van Helden in Limburg. Na voltooiing werd het door deze pastoor echter niet geaccepteerd. Hij meende er een vrouwelijk figuur in te herkennen en vond het bovendien niet Rooms genoeg!

Sjaak Brouwers, een vriend van Juul uit Wanroij, bood aan om het dan maar te plaatsen in zijn overkapping,  prominent gelegen aan Peelkant. Daar heeft het 30 jaar gestaan, totdat er na het overlijden van Sjaak een andere eigenaar kwam. Een werkgroep uit Wanroij ging daarna aan de slag om dat beeld een nieuw onderdak te geven. Maar het kerkbestuur en het bestuur van het bejaardencentrum bleken geen belangstelling te hebben.

Een andere optie was het ontwerpen van een wegkapel  vlakbij de voormalige locatie. De procedure om dit plan uit te voeren werd gestart. Er werd daartoe contact gelegd met gemeentebestuur, buurtbewoners, dorpsraad, sponsoren, enz. Er volgen twee infoavonden en de plannen leken positief ontvangen te zijn dus vervolgens is er een bouwvergunning aangevraagd. Tot teleurstelling van de werkgroep werd er toen toch nog door enkele buurtbewoners bezwaar gemaakt. Uiteindelijk moest de rechter eraan te pas komen en die besliste  tenslotte dat er zonder enig bezwaar een kapel kon worden gebouwd.

Eind goed, al goed?

Nog niet helemaal: In de nacht voordat het beeld in de nieuwe kapel feestelijk zou worden onthuld, werd het door onbekenden met dieselolie overgoten en aangestoken. Al wat er overbleef was een verkoold kruisbeeld dat nog lang lag na te smeulen. De reactie van Juul was laconiek. Hij zei: "Dan maak ik gewoon een nieuw beeld." Hij hield zijn woord en nog in hetzelfde jaar was dat nieuwe beeld af.

Tot groot genoegen van de werkgroep kon er daardoor alsnog een kruisbeeld in de kapel worden geplaatst, waar het nu nog altijd te bewonderen is.

 

Reacties (7)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 augustus 2021 om 12:14
Bedankt voor dit bijzondere verhaal, Tijs. Met een wijze les want een dergelijke laconieke houding voorkomt veel problemen en verongelijktheid, vermoed ik ;)

Dank je wel voor het delen!
Marc zei op 13 augustus 2021 om 17:43
Mooi verhaal over de achtergrond van de kapel en het beeld.
Deze link gedeeld op de Facebookpagina van Wanrode’s Heem.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 augustus 2021 om 20:24
Wat leuk Marc, dat je dit verhaal van Tijs ook hebt gedeeld op de FB pagina van Wanrode's Heem.
Peeters zei op 13 augustus 2021 om 21:31
Volgens mij heeft er ook nog even een ander beeld gestaan.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 augustus 2021 om 10:57
Bedankt voor je reactie Meneer Peeters, kun je ons daar wellicht wat meer over vertellen? Weet je misschien wanneer dat dat was en waarom het uiteindelijk toch vervangen is?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 augustus 2021 om 19:55
Bedankt voor je linkje naar dit krantenbericht Perry. Je hebt inderdaad gelijk, er heeft heel even een totaal ander beeld gestaan :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen