skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Danstenten in Sint-Oedenrode

Op 29 november 1929 ontvangen burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode een schrijven van de heer J. H. Kunkels-van Bergen, "houder van eerste klas attracties voor kermissen, feesten en tentoonstellingen".

Brief van J.H. Kunkels-van BergenHij schrijft: Weledele Heeren,

Bij dezen ben ik zo vrij mij tot Uw Edele Heeren te wenden, met een beleefd verzoek, een standplaats gedurende de aankomende kermis in 1930 onderhands te mogen pachten, voor het plaatsen van mijn pracht dancing, eenig in Europa, groot 18 meter front en 28 meter diep. De beste getuigschriften staan ten dienste, waar onder, van Nijmegen, Heerlen enz. enz. Tevens voor het plaatsen van een Auto berg en daal Carrousel (Nürburgring) groot 18 meter Diameter.

Hopende op een gunstig antwoord, teken ik met gepaste eerbied

Uw dienstwillige dienaar J. Kunkels v. Bergen Roermond.

De raad beraadt zich over het verzoek en komt voor een dilemma te staan: vier raadsleden maken bezwaar tegen het plaatsen van zeer grote danstenten bij gelegenheid van de kermis. Omdat het publiek juist die omvangrijke danstenten bezoekt, worden de dansgelegenheden in het dorp met weinig of minder oppervlakte weinig of niet bezocht. Zij verzoeken de raad de nodige pogingen aan te wenden hierin verandering te brengen.

Detail van het briefhoofdBurgemeester jhr. Hubert L.J.M. van Rijckevorsel van Kessel zegt dat hij elk jaar de kermis meemaakt en dat vooral het laatste jaar al het volk in de twee grootste danstenten was en dat in de andere dansgelegenheden weinig of niets te doen was.

Van de Laar zegt, dat de ingezetenen ook zouden profiteren van het verhogen van de belastingen op de grote danstenten, zodat hij het liefste zag dat die belasting werd verhoogd en de kasteleins werden vrijgesteld.

De heer Van de Kamp bemoeit zich ermee en zegt dat juist de caféhouders hun best moeten doen zelf hun zaak hoger op te voeren en uit te breiden en dat door het voorstel van B&W diegenen die een danstent hebben ze kunnen behouden. De andere caféhouders zouden er dan niet slechter op worden. H. van der Hagen is daar op tegen: Van de Kamp zou dan zijn dansgelegenheid zo groot kunnen maken als hij zelf wil!

De voorzitter deelde nog mede dat de danstenten van het vorig jaar de navolgende oppervlakte hadden: danstent Peeters vloeroppervlakte 476 vierkante meter, dansoppervlakte 140 vierkante meter. Danstent Bocken vloeroppervlakte 336 vierkante meter, dansoppervlakte 135 vierkante meter, zo melden de raadsnotulen.

Voor het café van H. van de Kamp op het Kofferen (coll. Jo v.d. Kaaij)Hierna komt het voorstel van B&W om de bestaande belasting te handhaven ter tafel, met de bepaling dat de danstenten geen groter vloeroppervlakte mogen hebben dan 200 vierkante meter.

Dit voorstel wordt aangenomen met 6 tegen 4 stemmen. Voor stemden de heren G. van der Meijden, Adr. Verhagen, J. Aarts, W. G. Paulissen, J.H. van de Kamp en C. van Genugten. Tegen stemden de Heren H. van der Hagen, H. van de Brand, J.C. van de Laar en B.J. van Acht.

De danstent van Kunkels- van Bergen zal in 1930 niet op de kermis hebben gestaan in Sint-Oedenrode.

Bron: BHIC, Gemeentebestuur Sint-Oedenrode, 1811-1933 toegang 7634

Illustraties
  1. Verzoek van J.H. Kunkels-van Bergen om een standplaats, 1929
  2. Detail van het briefhoofd van het verzoekschrift
  3. Voor het café van H. van de Kamp op het Kofferen (coll. Jo v.d. Kaaij; zie voor een andere foto van dit café ook collectie BHIC, fotonummer SOE1455)

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2020 om 09:44
Bedankt voor je mooie verhaal, Willie! Bijzonder om in deze wereld van 'thé dansant' te stappen, en mee te kunnen kijken naar de afwegingen van het gemeentebestuur.

Prachtig briefhoofd en foto ook!
Ruud Kunkels zei op 23 september 2020 om 14:53
Mooi verhaal uit 1929 over de danstent 'thé dansant' van mijn Opa. De danstent is er na vele jaren nog steeds in uitstekende conditie en is nu eigendom van Intertent in Beverwijk. https://www.intertent.nl/tenten/spiegeltent-huren/. Toen kreeg mijn Opa geen standplaats toegewezen. Leuk detail is dat wij vele jaren later nog jarenlang op de kermis van Sint Oedenrode hebben gestaan met de autoscooter.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 september 2020 om 19:26
Hallo Ruud, bedankt voor je berichtje en dat is zeker een mooi detail! Heb je mogelijk een foto van jullie attractie op de kermis in Rooi? Dan zetten we die er graag bij (via info@bhic.nl ovv danstent St Oedenrode)

Kijk maar of dat lukt, hoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.