skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Dappere krijgers op de fiets

De Tour mag dan in volle gang zijn, we denken niet dat dit gezelschap daar veel mee van doen heeft. Gelet op de uniformen, en vooral de bewapening, hebben wij het vermoeden dat we naar een militaire eenheid van wielrijders kijken.

Dappere krijgers op de fietsWaakzame kerels die ondanks onze neutraliteit toch maar een oogje in het zeil houden. Wat die ene vrouw in dit mannengezelschap doet, is ook voor ons een vraag.

De foto is inmiddels mogelijk 100 jaar oud, maar wellicht herkent iemand hier zijn opa, oma, of allebei! We hebben de foto gevonden in het archief van ZLTO Heesch/Vinkel, maar we weten niet wat de relatie is met dit archief.

Heb jij daar een antwoord op? Praat ons dan eens even bij! Deel je kennis!

Reacties (10)

Annette zei op 5 juli 2016 om 13:34
Dit zijn Belgische Carabiniers-Cyclisten. De Carabiniers-Cyclisten werden vanwege hun donkere uniform, hun snelle aanval en geluidloze aftocht door de Duitsers al snel de Zwarte Duivels genoemd. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog leverden ze een belangrijke bijdrage aan de slag bij Halen.
Door hun beweeglijkheid deden de Carabiniers-Cyclisten dienst als achterwacht en werkten ze samen met de Infanterie om de wachtdiensten in de loopgraven te verzorgen. En zou de vrouw misschien een marketenster zijn?
Frans van de Pol zei op 7 juli 2016 om 10:04
Beste Annette,

Hartelijk dank voor uw deskundige reactie. Wij vinden het verrassend dat dit kennelijk een Belgische eenheid is en vragen ons nu des te meer af hoe deze foto, in het neutrale Nederland, in het archief van de ZLTO Heesch terechtgekomen kan zijn.
Uw vermoeden dat de vrouw een marketentster is, klinkt –ook gezien haar kleding- heel aannemelijk. Voor Nederlandse eenheden zou dat dan meestal betekenen dat ze de echtgenote van één van de manschappen was, maar hoe dat in België zat weten we eigenlijk niet.
We hopen dus nog steeds op meer antwoorden van onze lezers, maar gezien uw trefzekere commentaar hebben we ook sterk het gevoel dat u ons zelf nog veel meer over dit onderwerp kunt vertellen…
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 juli 2016 om 12:12
Goed dat u vader het u verteld heeft. En hartelijk dank voor de link naar de geschiedenis van de legerfiets in Nederland 1888-1945.
feliz zei op 21 januari 2019 om 11:08
in Vught zit een museum over het regiment wielrijders (locatie: Fort Isabella), erg leuk! daar kom je er van alles over te weten!
feliz zei op 22 januari 2019 om 15:00
Hoi Hilde, op de website www.fortisabellakazerne.nl en dan onder het kopje erfgoed/ collecties staat alle informatie! groetjes
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 23 januari 2019 om 09:45
Dankjewel Feliz! Zo kon ik het inderdaad terugvinden.
Erik van Wijk zei op 30 augustus 2020 om 17:24
Dit zijn Nederlandse wielrijders. Wat je hier ziet is het prille begin van de militaire wielrijders in Nederland. De donker blauwe uniformen zijn uit de periode rond 1900 en werden gaandeweg vervangen door het latere type veldgrijs uit 1912 die je ook hier op de foto ziet. Dat zijn die lichter gekleurde uniformen met waarbij een sjako met twee kleppen, voor en avchter, werd gedragen.
Albert
Albert zei op 30 augustus 2020 om 18:06
Waarschijnlijk zijn dit de " Gele Rijders" een onderdeel van het Nederlandse leger, die gelegerd waren in Arnhem. Naar dit onderdeel is in die garnizoensplaats een plein vernoemd, namelijk: "Het gele rijders plein" , waar ik in de vijftiger jaren regelmatig mijn auto heb geparkeerd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen