skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Daveco winkeliers

Weinig mensen zullen nog bekend zijn met de "winkelketen" Daveco. In de jaren dertig van de vorige eeuw wist de inkoopcombinatie Daveco onder de winkeliers in het Land van Cuijk een sterke concurrentiepositie op te bouwen en was al gauw een begrip in deze regio.

In 1933 richtte een aantal winkeliers in het Land van Cuijk de inkoopcombinatie Daveco op. Dit was een coöperatieve vereniging van winkeliers, waaraan de volgende bakkers en kruideniers deelnamen: Jacobus (Jozef) van Daal uit Mill, zijn broers Antoon van Daal uit Cuijk en Hendrik van Daal uit Haps, de broers Jac. en Peter Verbeeten uit Vierlingsbeek, de broers Herman en Wim Verbruggen uit Rijkevoort en Hein Cornelesen uit Oeffelt.

De naam Daveco was natuurlijk afgeleid van de beginletters van de namen van de deelnemers. Om de paar weken reisde een van de betreffende winkeliers naar Rotterdam, Amsterdam of Nijmegen om voor de combinatie in te kopen.

Daveco wist onder de winkeliers een sterke concurrentiepositie in de regio op te bouwen en was al gauw een begrip in het Land van Cuijk. De naam Daveco werd ook als handelsmerk en artikelmerk gebruikt. Men sprak over de Daveco-winkels, waar men onder andere Daveco-tabak, Daveco-koek en allerlei andere kruidenierswaren kon kopen tegen “Daveco-prijzen” (ander woord voor lage prijzen).

De bakkerij en kruidenierswinkel van Hendrik van Daal te Haps, een van de Daveco-winkels. De foto stamt waarschijnlijk van omstreeks 1950, maar de winkel moet er in de jaren dertig niet anders uit hebben gezien. Het pand is in 1968 afgebroken.

De Daveco-winkels deden toen ook al aan marketing en daarbij blijkt dat de winkeliers ook sportliefhebbers waren. Want in juli 1934 stelde “de bekende inkoopcombinatie Daveco” een zilveren bal beschikbaar als wisselprijs voor een voetbaltoernooi tussen zes voetbalclubs uit Cuijk (Jan van Cuijk), Haps (Victoria), Mill (Juliana), Rijkevoort (Toxandria), Vierlingsbeek (Volharding) en Oeffelt (De Zwaluw). Dit waren dezelfde dorpen waar ook de Daveco-winkels gevestigd waren.

Deze clubs speelden gedurende enkele maanden een halve competitie met de zilveren bal als inzet. Ook loofde Daveco nog enkele bekers en geldprijzen uit ter bestrijding van de kosten van de deelnemende clubs. De eerste wedstrijden waren op zondag 15 juli 1934 in Cuijk tussen Jan van Cuijk en Toxandria en in Vierlingsbeek tussen Volharding en Victoria. Ze trokken grote belangstelling, net als de volgende wedstrijden.

De competitie werd al gauw de Daveco-competitie genoemd en werd ook in de volgende jaren weer gespeeld. Het succes van Daveco duurde tot 1940. Daarna horen we er niets meer van, waarschijnlijk al gevolg van de bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.