skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De aanzegger

Sommige personen uit het verleden staan op je netvlies gegrift. Tenminste: bij mij wel. Zo herinner ik me uit mijn jongensjaren burgemeester Peters van Bergen op Zoom, die op Koninginnedag in een spierwit pak op de Markt de aubade van de schoolkinderen ontving.


tekening Jan de Crom

Ook het beeld van veldwachter de Frel op z’n fiets ben ik niet kwijtgeraakt. Als we kattenkwaad aan het uithalen waren, waren we extra op onze hoede of de Frel niet in de buurt was.

Uit mijn pubertijd herinner ik me het gezicht van koningin Juliana achter een autoruit toen ze op bezoek ging in de Erremenblok in Bergen op Zoom. Maar bij dit beeld vraag ik me nog steeds af hoe ik zo stom kon zijn om een half uur te wachten tussen dikke rijen mensen op iets dat in een fractie van een seconde voorbij was.

Met een beeld uit mijn kleutertijd (zo rond 1948-1950) ben ik jaren bezig geweest om er achter te komen wie ik nou eigenlijk gezien had bij ons huis in Nieuw Borgvliet.
Wat was er toen aan de hand?

De voordeurbel ging. Dat was al apart, want iedereen kwam achterom.
Voor de deur stond een man, die geheel in het zwart gekleed was. Wat hij zei, weet ik niet. Maar mijn moeder maakte niet de gebruikelijke grapjes. Dus het moet ernstig geweest zijn.
Toen de man weg was, werd er een wit laken voor het raam aan de straatkant gehangen. Dat maakte de sfeer in huis naar mijn gevoel bedrukt.

Wie was die man in het zwart?
Het kwartje viel een paar jaar geleden toen ik bezig was met allerlei dingen uit de jaren ’50.
De man in het zwart moet een aanzegger geweest zijn. Dus een man, die namens een begrafenisondernemer of een onderlinge begrafenisverzekering kwam vertellen dat er iemand dood was.

Ik heb het er met mijn zus over gehad. Zij wist ook van de man in het zwart. En hoogstwaarschijnlijk kwam de man vertellen, dat een zuster van mijn moeder was overleden. Mijn zus voegde er ook aan toe, dat volgens haar de hele familie een half jaar met een rouwband gelopen heeft.

Reacties (5)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 maart 2022 om 12:09
Mooi verhaal, Jan. We hebben een imposante foto in onze collectie waarin wordt gesproken over doodbidders: Identificatienummer 1901-000135
Rini de Groot. zei op 7 maart 2022 om 21:10
Of een uit zwartstof geknipte ruitvorm op je mouw, liep je maande mee rond.
Gerard Veltman zei op 30 oktober 2023 om 15:53
Ja Rini dat ken ik ok nog z`n wybertje op onze mauw!
Bij ons in het turp hadden de miste huishoudens `n sigarenkistje of `n duske waar dè gerij in zat vur de volgende gelegenheid mer ons vadder had ok nog een zwart strikske op z`n revers bij een overleden familielid.
Rini de Groot. zei op 30 oktober 2023 om 16:38
De aanzegger dat was in de nieuwe tijd, jaren vijftig zestig, kwam aan de voordeur een man, in het zwart vermoedelijk van de DELA en in het zwart gekleed en raffelde het rijtje af. Dat ging zo snel een kennis van je was overleden en wanneer hoorde je wanneer de begrafenis was. Na afloop was je niet veel wijzer geworden en zocht iemand die er meer van wist. Voordien waren het de buren van de overledene zij kwamen achterom en werd er een borrel bij gedronken. Daar past echt het volgend verhaal bij: https://www.bhic.nl/de-erfenis-van-hannes-oom-1
Norah zei op 30 oktober 2023 om 17:01
Ik ken dit allemaal niet. Weet me wel te herinneren dat bij een sterfgeval zwarte draperieën aan de gevel gehangen werden. Niet bij iedereen...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.