skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

De ambassadeur van Boxtel: Jas de Keistamper

Met z'n 3 meter 45 zie je Jas de Keistamper niet gauw over het hoofd. Deze onverzettelijke stratenmaker stapt sinds 1949 rond als de reus van Boxtel. Maar zijn stamboom gaat nog veel verder terug in de tijd.

Boxtel heeft een eigen reus, namelijk Jas de Keistamper; hier staat hij voor het uit 1646 daterende en in 1865 uitgebreide monument 't Hofje.Hij duikt op tijdens Koningsdag maar altijd pas nadat de burgemeester hem heeft geroepen met de legendarische woorden ‘Jas waor bende?’. Ook bij het Herfstfestijn op de Markt in Boxtel mag hij tussen alle folkloristische activiteiten en demonstraties niet ontbreken. Indien nodig verdedigt hij de belangen van zijn dorp in de provinciale en landelijke politiek. Maar doorgaans duikt Jas daar op waar het feest is: als mensen een lintje hebben gekregen, bij de elektrificatie van het spoorwegtraject Dordrecht-Boxtel-Eindhoven of de opening van de Keulse Baan. 

Met zijn geboortejaar 1949 zou je Jas een babyboomer kunnen noemen. In de naoorlogse jaren werkt de stichting Boxtel Vooruit aan de wederopbouw en dat betekent ook de geboorte van Jas, met Guus van de Meer als geestelijke vader. Jas steekt de mensen in Boxtel een hart onder de riem en zorgt voor een morele oppepper. Eventuele misstanden worden met veel humor door Jas onder de aandacht gebracht. En hoewel hij pas in de vorige eeuw is 'geboren', gaat zijn achternaam gaat veel verder terug in de tijd; die dankt hij aan de bijnaam van Boxtelaren die beter bekend staan als keistampers.

Aan het eind van de veertiende eeuw werkt Boxtel al aan de verharding van een belangrijke weg; de hoofdverbinding Den Bosch-Boxtel-Eindhoven-Luik. De vele bedevaartgangers die op weg zijn naar de miraculeuze bloeddoeken in de Sint Petruskerk in Boxtel zijn blij met deze goede weg die vast met reuzenkracht is aangelegd, en aangestapt met een keistamper. Wie dat voor elkaar krijgt, moet beschikken over heel wat vasthoudendheid en doorzettingsvermogen: keistamper als eretitel.

Dat doorzettingsvermogen zie je ook terug in Jas zelf want het is de enige reus in Nederland die geen onderstel heeft, maar gedragen wordt door een sterke man die de romp en de kop torst. Jas zelf kan zijn hoofd draaien, vooroverbuigen en praten. Een communicatieve reus die door de jaren heen wel van garderobe en figuur is veranderd maar altijd de indrukwekkende stratenmaker is gebleven die hij was. Zo stapt hij ook door Nederland; als promotor van Boxtel neemt Jas deel aan reuzenstoeten in Maastricht, Venlo en Bergen op Zoom. Op zijn zestigste verjaardag in 2009 krijgt Jas een vriendin; reuzin Hannemi de Moor. Deze reuzin staat symbool voor Liempde dat in1997 met een gemeentelijke herindeling bij Boxtel is gevoegd.

Op onze site vind je bijna veertig foto's van Jas, door de verschillende decennia heen. Kijk hier om die foto's te bekijken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen