skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

De Antoniuskerk in Best

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 27 november 2014
bijgewerkt op 2 maart 2018
“Geen ellenlange verhalen hier over bouwpastoors, antieke kunstschatten uit het verleden of andere interessante wetenswaardigheden uit vorige eeuwen”. Zo worden we op de site van de parochie al meteen uit de droom geholpen. De ‘aparte’ positie van de arbeiderswijk waarin de kerk staat, klinkt er nog in door.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014De wijk werd rond 1950 gebouwd, toen er van overal mensen naar Best kwamen om in de schoenfabriek van Bata te gaan werken. De autochtone inwoners van het dorp Best keken ‘op een bepaalde manier’ naar de nieuwe arbeiderswijk op de Hei. We kunnen ons voorstellen wat die ‘bepaalde manier’ inhield.

“Geen rijke historie van dure spullen”, maar de kerk is natuurlijk nog steeds te zien. Ze werd enkele jaren geleden grondig opgeknapt. Dat gebeurde door de mensen zelf: het kostbaarste bezit van deze kerk.De bisschop stuurde pastoor Duffhaus naar Best om zich met de zielzorg in de nieuwe wijk te gaan bezighouden. Hij had precies de goede man uitgekozen. Als Duffhaus nog geleefd had, zouden zijn parochianen hem nog steeds op handen hebben gedragen. Hij was een bijzonder sociaal voelend man uit de generatie van de priester-arbeiders: mannen van God die ook op de werkvloer van de fabriek hadden gewerkt. Precies de man die ze in de Antoniusparochie nodig hadden.

Beeld aan de voorgevel (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014) Die eigenzinnigheid bleek ook toen het bisdom plannen maakte om de Antoniusparochie te laten fuseren met andere parochies en de kerk te sluiten. Er kwam veel verzet tegen en de kerk mocht open blijven, maar dan wel als onderdeel van een grotere parochie. Tegenstand van een grote groep parochianen heeft de fusie niet kunnen voorkomen. De oude parochie is per 1 september 2013 opgegaan in de nieuwe parochie Sint Odulphus van Brabant, die Best, Oirschot, Spoordonk, Oostelbeers en Middelbeers omvat.

Maar wie waren nu eigenlijk de pastoors en kapelaans van vroeger? Daarover doen vast nog boeiende verhalen de ronde. Wat valt er bijvoorbeeld te vertellen over pastoor J. Duffhaus, die in de jaren vijftig de parochie onder zijn hoede had? Hij was al tijdens de oorlog, in 1941, naar Best gekomen en hij werd in zijn pastorale taken ondersteund door de vierentwintig jaar jongere kapelaan C.M.T. van Groningen. En in de jaren zestig was er pastoor J. Soons. Beide 'herders' zien we hieronder op de foto.

Pastoor Duffhaus Pastoor J.O.C.C. Duffhaus (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a2594) Pastoor Soons Pastoor J.H.G. Soons (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14717)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen