skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De autobusramp van 1925

Op een gure decemberavond in 1925 arriveerde uit de richting Bergen op Zoom bus no. 15 van de firma Krijger uit Goes aan de Brabantse oever van het Thoolse Veer. De bus reed de pont op en werd overgezet. Rond half zeven meerde de boot aan de overkant aan.

De bus begon de steile dijk op te rijden. Bijna boven viel plotseling de motor stil. Chauffeur Van der Vliet trachtte uit alle macht te remmen. De inzittenden drongen in paniek naar voren; in het gedrang slaagde de chauffeur er niet in om het stuur om te gooien. De bus reed achterwaarts de helling af en het water in. Hij zonk meteen.

Slechts twee inzittenden wisten te ontkomen: Van der Vliet zelf via de zijdeur en de zoon van weduwe Dorst uit Stavenisse via het achterraam. De overige inzittenden, zeven vrouwen en meisjes, verdwenen met de bus in de Eendracht, die daar al direct langs de wal meters diep is.

Pas na enige tijd kon de bus worden gelokaliseerd. De stoffelijke overschotten van zes slachtoffers werden geborgen, het laatste slachtoffer werd pas later teruggevonden. Het dorp Poortvliet bleek zwaar getroffen: twee dochters van bakker en wethouder Krijger, de vrouw en een dochter van slager Franke en de vrouw en een dochter van landbouwersknecht Hageman verdronken. Het zevende slachtoffer woonde in Sint-Maartensdijk.

Het ongeval maakte diepe indruk, niet alleen op Tholen, maar in heel Nederland. Er verscheen zelfs een lied op de ramp in druk. De Commissaris van de Koningin in Zeeland kwam de volgende dag hoogstpersoonlijk poolshoogte nemen, koningin Wilhelmina zond een telegram om haar deelneming te betuigen.

Hoe kon dit gebeuren? Onderzoek van het parket in Breda bracht mechanische mankementen aan het licht: de voetrem slipte, van de handrem ontbrak een essentieel onderdeel, waardoor op het rechterachterwiel geheel niet en op het linkerachterwiel slechts licht geremd kon worden.

Van der Vliet werd doodslag ten laste gelegd en de rechtbank te Breda veroordeelde hem tot vier maanden gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar en vier maanden.

In hoger beroep moest echter worden vastgesteld dat de mankementen aan de rem wellicht pas tijdens het opdreggen van de bus uit de Eendracht waren ontstaan. Bovendien had de bus die hele 29e december zonder problemen gereden. De chauffeur kon daarom niet aansprakelijk worden gesteld.

Op 5 juli 1926 werd hij door het Bossche gerechtshof vrijgesproken.

Bekijk ook

Veren in Brabant

Reacties (16)

Corrie Steiger Franke zei op 13 augustus 2011 om 21:47
Geachte Dhr, Mevr
Het kranten stukje op U site is voor mij heel byzonder. De vrouw en dochter van (mijn opa) slager Franke(n) waren mijn oma, waar ik naar allebei vernoemd ben, en mijn tante.Verder weet ik er niet zoveel van omdat mijn vader toen het busongeluk gebeurde nog maar 10 jaar was.En de kinderen door hun vader niet zoveel verteld werd. Het was voor hem ook vreselijk vrouw en dochter (moeder en zus) tegelijk te verliezen. Nu ben ik benieuwd of er nog meer van bekend is. Ik las ook dat er een lied op rijm is, heb ik dat goed gelezen? als dat zo is, en het bij U bekend is zou U mij dat dan a.u.b willen mailen. Ik zou daar erg blij mee zijn. Mocht U nog er nog meer van komen te weten van andere mensen zou ik ook blij zijn met die informatie.
Bij voorbaat dank
met vriendelijke groet
Corrie Steiger Franke
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 15 augustus 2011 om 10:43
Beste Corrie,

heel erg bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat het lezen van dit verhaal voor jou heel erg speciaal is.

Het lied op rijm staat trouwens vooraan bij dit verhaal. Door erop te klikken, krijg je een vergrote versie en kun je het allemaal wat makkelijker lezen.

Net als jij, hopen ook wij dat andere mensen hun herinneringen aan deze ramp met ons willen delen en hun verhalen op onze website willen plaatsen zodat iedereen ze kan lezen.

Ik wil je in ieder geval nogmaals hartelijk danken voor je aanvulling op ons verhaal en met vriendelijke groeten,
Gerrit van Lier zei op 16 augustus 2011 om 22:24
Beste Corrie,

Hoe is het mogelijk! Vorige week maandag heeft mijn moeder (toen zes jaar oud) me dit verhaal nog verteld. Slager Franke uit Tholen was een oom van mijn moeder en dit vreselijke ongeluk heeft een onuitwisbare indruk op haar gemaakt. Mijn moeder vertelde me dat tante Knelia (Franke- de Graaf) opgebaard is geweest in de slagerij en dat haar nichtje Griet pas drie maanden later gevonden is bij een sluis in de buurt van Antwerpen.
Ik zal het artikel eens aan mijn moeder voorlezen. Wie weet, komen er nog details naar boven.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 17 augustus 2011 om 20:21
Beste Gerrit,

Wat een toeval dat je net vorige week ditzelfde verhaal van je moeder hebt gehoord.
Mocht je moeder nog meer weten, dan horen we dat uiteraard heel graag.

Alvast bedankt voor jullie moeite en met vriendelijke groeten,
Guido t'Sas zei op 20 september 2011 om 18:51
Voor (straat)liederen over rampen e.d. moet je in het archief zijn van wijlen Harrie Franken.
Corrie Steiger zei op 15 november 2011 om 14:32
Beste Gerrit
Mag ik je wat vragen.
Mijn vraag is: als jou moeder een nicht van mijn opa is. Hoe heet je moeder van haar meisjes naam, en hoe heten je opa en oma. Dat moet dan een broer of zus van mijn opa zijn.
Ik ben daar erg benieuwd naar.
ben je nog iets meer te weten gekomen van je moeder? ik hoor het graag alvast bedankt
Gerrit van Lier zei op 16 november 2011 om 12:34
Beste Corrie,

Leuk dat je reageert. Mijn moeder heet Sjaan (Adriana Johanna) Franke, mijn opa was Piet (Pieter Paulus) Franke en mijn oma heette Tona de Graaf.
Mijn opa was een broer van jouw opa Pauw (Paulus Pieter)en mijn oma was een zus van jouw omgekomen oma Knelia (Cornelia) de Graaf. Dubbele familiebanden dus.

Mijn moeder vertelde dat jouw oma en je tante Griet op de pont zaten omdat ze op ziekenbezoek waren geweest in Bergen op Zoom, bij een (of: de) vriend van Griet en dat na het busongeluk de jongste van de 11 kinderen van Pauw en Knelia (een jongetje van ca. 8 maanden) door mijn grootouders is opgenomen in hun gezin in Rijswijk.

Mocht je meer namen willen weten: Willem Klapwijk (een broer van mijn vrouw) heeft de stamboom van de beide families uitgepluisd en in zijn stamboom verwerkt op www.myheritage.nl.
Hartelijke groet,
corrie steiger zei op 16 november 2011 om 15:54
Beste Gerrit
Je berichtje gelezen, tot zover ben ik op de hoogte, alleen wist ik niet dat je grootouders in Rijswijk gewoond hebben. Ik weet wel dat ze in Pijnacker woonde.Ik heb als kind Ome Piet (jou opa)gekend.Wij woonde toen in Delfgauw.Dan was Jan Franke uit Pijnacker een oom van jou Ik ben erg benieuwd naar de stambomen van beide kanten.Hoe kan ik die bekijken,ik heb op myheritage gekeken maar kom niet veel verder. Ik hoor het graag.
alvast bedankt.
hartelijke groet
Gerrit van Lier zei op 20 november 2011 om 16:28
Beste Corrie,
Dat is inderdaad niet zo simpel als het leek. Je moet uitgenodigd worden om in die stamboom te kunnen kijken. En dat zouden we wel kunnen regelen, maar dan moet je je e-mailadres aan me geven....
Rien Wols namens BHIC bhic zei op 20 november 2011 om 21:20
Beste Corrie en Gerrit,

Als jullie je emailadressen willen uitwisselen, hoeft dat niet via dit forum. Geef maar een seintje en dan sturen we de adressen aan jullie via de mail (als je jeadres tenminste bij een vandeze berichten hebt achtergelaten).
Vriendelijke groet
Gerrit van Lier zei op 20 november 2011 om 22:49
OK Rien. Prima en dank voor de service.
Corrie Steiger zei op 21 november 2011 om 13:09
Hallo Rien
Is prima, dank dat jullie het adres wil doorsturen.
groetjes
Phons Bakx zei op 20 februari 2018 om 22:20
gericht aan Gerrit van Lier: ik las net in een krantenarchief dat het meisje Griet Franke op donderdag 25 februari 1926 werd teruggevonden in de Eendracht in de nabijheid van Nieuw-Vossemeer. [Middelburgsche Courant, VR 26 februari 1926, pag. 1]
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 februari 2018 om 09:30
Hallo Phons, omdat het alweer even geleden is dat Gerrit van Lier zijn reactie plaatste, stuur ik hem achter de schermen even een mailtje om hem te wijzen op jouw bijdrage. Dank daarvoor in ieder geval!
Nel Roggeveen zei op 5 april 2022 om 20:45
Goedenavond,
Ik heb een vraagje over de foto's van hierboven. Zijn deze nog te krijgen of weet iemand hoe ik daar aan kan komen?
De vrouw is de oma van mijn man en het meisje is een tante, ik zou ze zo graag willen hebben.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 april 2022 om 12:09
Dag Nel, ik heb je zojuist - achter de schermen - een mailtje gestuurd met wat meer informatie.
Succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen