skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Beatrixboom (Tiglio)

Tilia
vertelde op 22 januari 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
Soms wordt er bij een geboorte een boom geplant. Maar deze lindeboom is niet geplant bij de geboorte van Beatrix, want toen bestond de wijk De Venakkers nog niet. Daar waren toen nog weidse weilanden. De Beatrixboom is geplant toen de koningin, op 31 januari 1988, vijftig jaar werd. Ter gelegenheid hiervan werden er in tal van gemeenten in Nederland lindebomen geplant, en dus ook in Esch. Dat gebeurde in de eerste week van februari 1988 op het pleintje aan de Langvelden.

De gemeente had de oudste, geboren en getogen inwoner van Esch daarvoor uitgenodigd, maar mevrouw Van de Braak kon er niet bij zijn. Daarop is de één na oudste Esschenaar gevraagd.

De 82-jarige heer Van Esch was daarom met spade aanwezig en hij heeft de boom geplant, of liever gezegd te water gelaten, want het water stond behoorlijk hoog in het plantgat. Er werd gegrapt dat de boom toen ook meteen gedoopt was. En dat in dit geval ‘boomje groot, plantertje dood’ wel vast en zeker was. De ceremonie werd opgeluisterd door Fanfare Sint Willibrordus.

Esch heeft vroeger nog een andere “koninginneboom” gehad, namelijk de Wilhelminaboom tegenover de kerk. Waarschijnlijk was dat een es. We weten niet of de boom bij de geboorte van Wilhelmina (1880), bij haar kroning (1898) of bij gelegenheid van haar vijftigste verjaardag (1930) is geplant.

Rondom de stam was een ijzeren hekwerkje gemaakt waar vlaggenstokken in geplaatst konden worden bij feestelijke aangelegenheden. In 1973 besloot het gemeentebestuur zonder opgaaf van redenen en zonder overleg met de dorpsbewoners, dat de boom van zijn centrale plek weg moest, waarop hij vervolgens is gekapt.

De linde is een van de mooiste loofbomen, die vaak wordt aangeplant als aandenken bij bijzondere gebeurtenissen. Het blad is hartvormig. Misschien is het daarom wel dat al eeuwen geleden gelieven elkaar onder een lindeboom ontmoetten. De bloemen zitten in kleine trosjes bij elkaar en produceren veel honing. Daar komen veel bijen en insecten op af.

Van lindebloesem wordt wel thee gezet. Op de boom komen de lindepijlstaart en de lindeknotsvlinder voor. En er bestaat nog een andere vlinder die van de linde houdt, de linde-uil. Deze verbergt zich graag in de spleten van de schors. De linde is een zachtaardige boom, die majestueus groot en oud kan worden.

   

Waarschijnlijk wordt de Beatrixboom de hoogste boom in De Venakkers, want hoewel de bebouwing er al 25 jaar staat, is het openbare groen er erg armetierig, met dunne boompjes die niet hoger worden dan 3 meter. Daarentegen heeft de Beatrixboom al een stam van 105 cm in omtrek en is de boom nu al 10 meter hoog. In de vorstperiode van de winter 2010 heeft een buurtbewoner er een mooi vogelhuisje in gehangen.

Om de boom is een zeskantig hardhouten bankje getimmerd. In de zomer is het daar goed toeven, de boom geeft ondanks haar jonge jaren een heerlijk schaduwplekje. Kinderen kunnen op het pleintje spelen, er staat een speeltoestelletje en als ouder lees je zittend onder de lindeboom een mooi boek.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen