skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Psychedelische Pink Floyd tributeband

Op een zonnige vroege zondagnamiddag, 30 januari 1994, trokken we met 3 mannen vanuit Boekel met een autootje naar Jongerensoos “De Effenaar” in Eindhoven.

De verwachtingen waren hoog gespannen, want de Nederlandse popgroep Anderson Council zou optreden als “The Pink Floyd Live Experience”, die het oude werk (= globaal de periode 1966-1973) van de grote Pink Floyd na zou spelen.  Voornamelijk superlange nummers dus, met allerlei geluidseffecten van bijvoorbeeld een uit het water opvliegende zwaan of het zoemen van een bij en dat vermengd met traag voortvloeiende sixtiesorgel- en gitaarklanken, drums en zang.

We waren op tijd. Allerlei kleurrijk uitgedoste oude hippies verdrongen zich voor de entree van het nostalgisch aandoende ex-fabrieksgebouw. Veel van de wachtende bezoekers wisten van het concert door het Pink Floyd-fanclubblad Echoes, dat door Eindhovense student Charles Beterams gerund werd.

Eenmaal binnen in de grote concertzaal zagen we rechts van ons een lange bar met daarboven een balkon. Daarop stond een camerateam dat het allemaal op video zou vastleggen. Links de zaalruimte met daar achter het podium. Ik had mijn vrij nieuwe Minolta 7000i spiegelreflexcamera meegenomen, want hiervan wilde ik toch wel het nodige vastleggen. Maar eerst een pilsje en wat oriënteren.

Toen de zaal vol was gelopen en we al enkele pilsjes genuttigd hadden begon het concert. Prachtige sfeermuziek samen met een zweem van sticky-rook en door oudere hippies meegebrachte Patchouly-wierook vulde de ruimte … En in een keer “waauw” - dit hadden we alleen maar durven dromen, sinds de vroege jaren '70 in onbruik geraakt - over de breedte van het gehele podium op een gigantisch scherm achter de band “Vloeistofprojectie“. De mooiste kleuren dropen, plopten, gleden en liepen in elkaar over. Helemaal terug in de flower-power-tijd. Ik wachtte geen moment en drong me naar voren om van dit prachtige schouwspel foto’s te maken. Al snel merkte ik dat alleen mijn 50 mm grootglas korte lens genoeg licht kon vangen. Dat betekende dat ik nog dichterbij moest zien te komen, maar eerst een kruk zien te bemachtigen zodat ik, op de sporten staand, iets over het publiek kon fotograferen.

Eenmaal met de barkruk door het publiek gewrongen (kon allemaal in die tijd) ging ik op de sporten staan en begon foto’s te maken. Het duurde echter niet lang of ik werd vriendelijk erop gewezen dat ik bij enkele mensen in hun gezichtsveld stond.nbsp; Maar ik had geluk. Een leeftijdsgenoot raadde me aan achter hem aan te lopen en spoorde me tevens aan wat brutaler te zijn in het foto’s nemen. Hij praatte me langs de mensen heen en uiteindelijk stond ik vlak voor, langs maar zelfs ook op het podium, achter de band.

   

In de pauze werden we op het matje geroepen in een muzikantenruimte langs het podium. De man die bij me was bleef maar praten tegen hen, maar ik hield me gedeisd. De uitkomst: hij moest vertrekken, ik mocht foto’s blijven maken. Mijn dag kon niet meer stuk en ik voelde me ook zeer vereerd, alsof ik nog een extra podiumpje kreeg.

Pas toen het concert was afgelopen en ik weer de zaal inliep bedacht ik dat ik de mannen waar ik mee was gekomen helemaal kwijt was.

Eenmaal weer bij elkaar bleek dat ze het ook zonder mij naar hun zin hadden gehad en we het een prachtig concert hadden gevonden.

We besloten gezellig nog wat lekker te gaan eten in de nabijheid van De Effenaar. Het was al avond op een zachte winterdag. We hadden onze zondag goed besteed. Voldaan gingen we naar huis.

Ruim een jaar later, op zaterdag 6 mei 1995, trad deze band ook op tijdens de landelijke Pink Floyd Dag in de Nieuwe Pul in Uden. Die werd georganiseerd door De Pul, toen gerund door Arie Verstegen en wederom het Pink Floyd Magazine Echoes. Het Udens Weekblad kondigde ze twee dagen eerder aan, in een uitgebreid artikel over die dag, als een band die Pink Floyd-nummers als uitgangspunt heeft, “maar daar op inspirerende wijze mee omgaat en daarom het predicaat coverband tekort doet.”

De gemaakte video-opname van het concert in de Effenaar heb ik nooit gezien en ik vind deze ook niet terug op Youtube. Maar … gelukkig heb ik de foto’s nog.
Op internet is een gelijknamige Canadese Pink Floyd tributeband te vinden, maar vooralsnog niets van deze Nederlandse nineties-variant die de golf van tributebands ver voor was.
Later, in deze eeuw, heb ik meerdere malen Pink Floyd-tributebands mogen bewonderen, zelfs eentje die voornamelijk óók het sixties & begin seventies materiaal op de planken zette. Echter Anderson Council uit de negentiger jaren was de eerste die ik dit zag doen en tot nog toe ook de enige met zoveel vloeistofprojectie.
Op internet vond ik van dit concert en dat van in de Pul in Uden:
January 30th 1994 – Anderson Council, Pink Floyd Convention, De Effenaar, Eindhoven.
May 6th 1995 – Pink Floyd convention with Light, The Use of Ashes and Anderson Council, De Nieuwe Pul, Uden. Latere optredens waren er nog in Brummen en in 2015 nog een in Tilburg.

Reacties (15)

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 14 november 2016 om 10:11
Geweldig verhaal, Gerard! En zo herkenbaar voor lezers, zoals ik, die jong waren eind jaren '60, begin jaren '70.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 december 2016 om 23:16
Heb de link van dit verhaal zo'n 2 weken geleden naar diezelfde Effenaar te Eindhoven gemaild. Vandaag kreeg ik hun maandelijkse nieuwsbrief met nieuw in hun programma voor 2017 . Wat denk je ? Een Pink Floyd Tribute-band met dit keer op hun repertoire de muziek uit dezelfde periode als bovenstaande Pink Floyd-Tributeband toen speelde.
Zou de Effenaarprogrammeur erdoor op een idee zijn gebracht of is dit weer zo'n merkwaardig toeval ?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 februari 2017 om 23:54
Kreeg op donderdag 26 januari een e-mail van Jan-Pieter van Schelven de drummer van deze band (in bovenstaande foto's ook te zien). Nadat ik zijn email in een internetsite gevonden had en hem gemaild had.
In deze mail vertelde hij o.a. dat de band eerst Symfex heette en daarna Anderson Council.
De band bestaat nu al jaren niet meer. Althans, niet meer in deze vorm.
Als Anderson Council waren ze rond 1995/1996 gestopt.
Daarna was er af en toe nog wel een opgetreden door een paar van de
bandleden met anderen aangevuld, en zonder hem, onder de naam ''The Use of
Ashes''. Zowel met eigen nummers als Pink Floyd covers.
Het blad Echoes moet ook wel eens wat foto's van hen gemaakt en in het blad geplaatst hebben.
Maar ....... jawel er is live materiaal van deze band op U-tube te vinden onder de naam Symfex. Van een optreden een kleine 3 maanden na bovenstaand concert, waar ze speelde op de eerste Franse Pinkfloyd- conventie in 1994. Echter minder kleurrijk. Hierbij de link : https://www.youtube.com/watch?v=OlOnw4ahMe8
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2017 om 14:47
Ah, indrukwekkend Gerard. Bijzonder ook, al die Pink Floyd-tributes en conventies. Er gaat weer een wereld voor me open ;)
Pascal van de Pol zei op 10 mei 2017 om 17:05
Dag Gerard, wat vind ik dit leuk om terug te lezen. Ik ben Pascal van de Pol, de bassist van deze band. Toedertijd waren we inderdaad een van de weinigen die Pink Floyd speelden in Nederland en we hebben in de negentiger jaren gespeeld onder de vlag van Charles Beterams van het fanclub blad Echoes. Als ik zo terug kijk schok ik een beetje dat het al weer zo lang geleden is. Allemaal hebben we zo ons eigen weg bewandeld, maar wel allemaal een link in de muziek. Wij hebben vorig jaar nog een klein reünie optreden gedaan, dus echt uit elkaar zijn we ook niet, hoewel Ronald (toetsenist) in China woont voor het grootste deel (een guesthouse). Maarten, ik en Peter zitten in Use of Ashes, die sterk geïnspireerde muziek maakt op de vroege psychedelische Floyd. En een coverplaat gemaakt Pink Ashes met covers van Piper at the Gates en Saucerful. Daarnaast hebben we allemaal onze bezigheden.

Ik vind mooi om te zien dat we zon speciale indruk hebben gemaakt, dat vind ik heel gaaf.

Met vriendelijke groet,
Pascal van de Pol
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 mei 2017 om 18:33
Dank je Pascal voor je positieve reactie. ik vond het erg toepasselijk om dit verhaal zo'n 23 jaar na dato te plaatsen tegelijk met het 50 jaar Pink Floyd en de release van hun Early-Years-Box.
Ik heb altijd spijt gehad dat ik die video-band met de opname van dit concert nooit besteld heb. Ik hoopte dat ie geheel of gedeeltelijk op u-tube te vinden zou zijn, hopelijk is het materiaal niet verloren gegaan. Voor het compleet maken van het verhaal mis ik eigenlijk nog wel informatie. De vraag wie was of waren, die de video - opname maakten ? staat nog open. En ook vind ik het interessant wie de toch zeer speciale lichtshow toen heeft bedacht, gemaakt en verzorgd. Ik heb overigens nog een prachtige poster-grote foto 70 x 50 van je ingelijst hier aan de muur hangen als je wil mag je 'm hebben voor in het familie - of plaatselijk museum of bij je in de .... Hij is voor jouw waarschijnlijk waardevoller dan voor mij. Ik heb 'm maar geknipt. Al-hoewel dat het wel één van m'n pronkstukken is uit m'n 'oeuvre' :o) By-the-way de begin 90-er jaren waren zo-wie-zo kleurrijke jaren zoals je kunt zien aan de foto's van m'n verhalen op BHIC : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/er-een-eenmalig-optreden-van-de-engelse-space-rock-formatie-porcupine-tree-in-de-pul- wat ook begin 1994 plaats vond en : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/koskoier-hairtour-1992 van anderhalf jaar ervoor. Ik meen me te herinneren dat dit te maken had met de revival van de Woodstock-hype (Woodstock 1989 "Twenty-years-after")
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 januari 2018 om 18:15
Gisteren het tribute-gebeuren van; dat het 50 jaar geleden was dat Pink Floyd de enige keer ooit in Brabant, te weten in Heesch nota bene, een concert gaf en wel in 1968. Ik heb er Charles Beterams mogen spreken als ook de schrijver van het BHIC-verhaal : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/pink-floyd-in-heesch Henk Geurts. Om een indruk te geven van het gebeuren hier het zelf opgenomen impressie -nummer "The Gnome"(1967) : https://www.youtube.com/watch?v=m2tC_aUIaew . Ook de info die Charles steeds tussen de nummers vertelde vond ik razend interessant. Jammer dat er nog steeds zo weinig info over dit enige concert in Brabant boven water is gekomen. Daarom bij deze nog een dringende oproep.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 januari 2018 om 11:35
Ik hoop dat deze dringende oproep gaat werken Gerard. In ieder geval bedankt voor jouw reactie met de linkjes.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 januari 2018 om 12:34
Een tijd geleden kreeg ik een reactie op met name de foto's bij dit verhaal. De persoon in kwestie opperde dat ie nog nooit Pink Floyd - beelden had gezien waarop hun gezichten beschilderd waren. Waarom had deze Tribute-band dat bij dit optreden dan wel was de vraag. Ik denk , maar zeker weten doe ik het niet, dat het een bewuste combinatie is geweest. Ik zag n.l. bij de verkoop-stand in Heesch een boek liggen van de Nederlandse Psychedelische Popgroep "Dragonfly" https://www.youtube.com/watch?v=maLkuQ4oeU0 die in 1968 in Vlissingen in het voorprogramma van Pink Floyd stond. In het boek stonden vele foto's van deze band met beschilderde gezichten ( en ook op het hoesje van bijgevoegde clip }. Overigens zat in deze band ook een, wat later, redelijk bekend geworden gitarist n.l. Rudy de Queljoe bekend van de Popgroepen als : Brainbox"; Vitesse ; Massada ; Focus en de onbekendere Cyrill
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 januari 2018 om 17:44
In de achtste reactie in de clip van Use of Ashes zijn de twee buitenste muzikanten ; gitarist Peter van Vliet en bassist Pascal van de Pol ook te zien op de foto's van bovenstaand verhaal.
De band in dit verhaal heette dus Anderson Council, de twee achternamen van de 2 bluesmuzikanten : Pink Anderson & Floyd Council waarvan de oprichter van Pink Floyd; Syd Barrett de vóórnamen dus van 'geleend' had voor zijn toen nog geheten "The Pink Floyd Sound".
Pascal van de Pol zei op 13 februari 2018 om 13:25
Dag Gerard,

Ik hoorde van Ronald onze toetsenist dat hij heeft opgenomen in Brummen, dus hij heeft nog materiaal. En hij zou wat digitaliseren, dus wie weet.

Ik zou zon grote foto wel heel tof vinden. Hoe kunnen we dat regelen en wat zou je ervoor willen hebben?

Wij spelen nog twee keer met de Ashes: aankomend weekend in Vlissingen en 17 maart in Weesp. Misschien zien we je daar?

Warme groet,
Pascal van de Pol
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 januari 2020 om 18:00
Hoi Pascal,
Dat ik dit nu pas lees !!
Ik heb nog steeds interesse in die video-opname van bovenstaand concert in de Effenaar. Wat de grote foto betreft (staand 70x50 ingelijst achter ontspiegeld glas) kom maar halen zou ik zeggen voor wat ie je waard is.
Kon je niet bereiken via messenger-chat van facebook dus hopelijk via hier.
Met psychedelische groet ;o) .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 mei 2022 om 11:21
Ah ja, bedankt voor deze linkjes, Gerard. Geeft ook goed de impressie weer van de jongerensoos van destijds ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.