
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In deze plaats verscheen in 1782 van zijn hand de publicatie Werkdaadige bouwkonst; of uitvoerige verhandeling der vijf orders. Het boekwerkje over bouwkunst bevat 40 pagina’s en werd door H. de Haas en Compagnie uitgegeven.
In 1783 verhuisde het echtpaar naar Breda. Zoals te lezen valt in de protocollen van allerhande akten taxeerde hij in 1786 als landmeter gronden in het Mastbos in de omgeving van Galder.
Begin 19de eeuw werd hij in het patentregister vermeld als architect en landmeter. Als zijn woonplaats werd vermeld het Valkenberg. Dat Herman niet onbemiddeld was, blijkt uit het feit dat hij stemgerechtigd was, daar hij werd vermeld in het Registre civic van Breda uit 1812.
Als architect realiseerde hij naast het alledaagse werk nog een aantal bouwwerken van importantie. Zo ontwierp hij in 1792 het statige raadhuis van het Ginneken. In hetzelfde jaar bouwde hij ook het raadhuis in Princenhage. In 1799 maakte hij voor de gemeente Terheijden een ontwerp voor de bouw van een nieuw raadhuis. De uitvoering daarvan ging door geldgebrek niet door.
Ook op het gebied van kerkbouw liet hij zich niet onbetuigd. Aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog, in 1648, werden alle katholieke kerken in de Baronie van Breda toegewezen aan de protestanten. Met de komst van de Fransen en de eerste Staatregeling van 1798 konden de katholieken hun kerken weer terugeisen. Als compensatie kregen de protestanten dan staatssteun om een nieuw kerkje te bouwen, die bekend staan als Napoleons- of Lodewijkkerkjes. Herman Huijsers heeft enige van deze kerkjes gebouwd.
In 1805 bouwde hij het hervormde kerkje in Zundert, dat overigens geheel uit eigen middelen via collectes in de eigen gemeente en de regio betaald werd. Daarna bouwde hij twee Lodewijkkerkjes: in 1810 het hervormde kerkje aan de Bloemenmarkt in Roosendaal en in hetzelfde jaar het protestantse kerkje in Oosterhout, ook bekend onder de naam Vredeskerk.
In 1808 werd hij aangesteld als toezichthouder op alle werken aan de Grote Kerk in Breda, welke functie hij tot 1816 bleef uitoefenen.
Herman Huijsers overleed op 8 september 1824, bijna 81 jaar oud. Bij zijn overlijden woonde hij op de Grote Mark in Breda op A399, thans Grote Markt 23, waar in 1816 ook zijn vrouw was overleden.
1) In de literatuur komt de naam van de architect in vele schrijfwijzen voor. In dit artikel wordt de naam Huijsers gebruikt zoals die vermeld wordt in de doop-, trouw- en begraafboeken en in de akten van de burgerlijke stand.
Bronnen:
Stadsarchief Breda, West-Brabants Archief Bergen op Zoom, Website Reliwiki en Erfgoedweb Breda.