skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Broeders van Maastricht

In juni 1879 kwamen er drie broeders van de Congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (Congregatio Fratrum Immaculatae Conceptionis Beatae Mariae Virginis, afgekort F.I.C.) naar Veghel om het onderwijs aan de Veghelse jongens op zich te nemen. Ze kwamen op verzoek van pastoor Clercx.

de school in de Van Miertstraathet huis van de Broeders in de HoogstraatEr was in Veghel al een openbare school op de Bolken en een katholieke meisjesschool bij de Zusters. Een katholieke jongensschool was hard nodig, vond de pastoor.

Die school kwam er in 1874 aan de Kloosterstraat (de huidige Deken Van Miertstraat). Drie lekenonderwijzers gaven daar les. Maar pastoor Clercx wilde liever broeders of paters als onderwijzers dan leken. De congregatie van de Broeders van Maastricht bood in 1879 dus uitkomst.

De congregatie was in 1840 in Maastricht opgericht met juist als doel katholiek onderwijs te geven. De Broeders waren actief in Amsterdam, Nijmegen, Oudenbosch, Dongen en vanaf 1879 dus ook Veghel.

de school aan de HoogstraatDe Broeders die naar Veghel kwamen, woonden bij de school. Al gauw volgden meer broeders, met  als gevolg dat de openbare school leegliep: alle jongens gingen op een gegeven moment naar de katholieke school van de Broeders, precies zoals de pastoor dat gewild had. De Broeders richtten zich later ook op het vervolgonderwijs. Onder invloed van hun onderwijs zijn ruim zestig Veghelse jongens zelf ook bij de congregatie ingetreden.

In 1922 kochten de Broeders het oude brouwershuis aan de Hoogstraat 27 om er een klooster te beginnen. Ze bouwden er in 1923 een nieuwe school naast met Ulo en een handelscursus. Dat was de Aloysiusschool. Tot 1995 stond daar dus het kleine klooster, waarvan nu alleen de kapel en een gedeelte van de tuin nog over is. In 1938 stichtten de Broeders ook nog de Don Boscoschool voor blo-onderwijs.

de Don BoscoschoolHet aantal broeders te Veghel was nooit zeer groot, het varieerde tussen de 3 en 37 (in 1944). Na de Tweede Wereldoorlog werd het aantal religieuzen steeds minder, totdat in 1988 de laatste broeders uit Veghel vertrokken naar de plaats waar hun congregatie ooit begonnen was, Maastricht.

Reacties (7)

Harry van de Vorstenbosch BHIC zei op 13 november 2009 om 11:43
Ja, daar heb ik dus op school gezeten. De Aloysiusschool waar onder meer broeder Clementio, ofwel de voetbalbroeder van de jeugd bij Blauw Geel, les gaf. Bij hem had je altijd een streepje voor als je kon voetballen. Het was een driftig baasje met zijn kale kop (in het geheim zongen wij op de speelplaats: "Op de kop van Clementien bouwen de vlooien een vliegmachine". De meeste jongens waren wel bang voor hem; als je proefwerk had liep hij tussen de schoollessenaars door (per lessenaar 2 jongens) en als hij je betrapte op spieken, kreeg je een ferme tik van zijn zegelring op je hoofd. Dat was behoorlijk pijnlijk.
Ik herinner me ook nog dat we in de 6e klas sexuele voorlichting kregen -eigenlijk behoorlijk vooruitstrevend voor die tijd (1966-1967). Een mevrouw van buiten school kwam dat verzorgen onder het toeziend oog van de broeders. Op een gegeven moment had ze uitgelegd hoe rekbaar de baarmoeder wel niet was, waarop een niet al te snuggere jongen zijn vinger opstak en vroeg: "is dat dan een soort silly putti -destijds onder kinderen een zeer populair speelgoed: een soort kneedgombal die niet eetbaar was-. Hij werd met een draai om zijn oren uit het lokaal verwijderd door een rood aangelopen broeder.
Maar al met al was het goed toeven op deze school, een fijne tijd!
oud leerling zei op 1 december 2010 om 23:35
Ja, die fijne Clementio. What's in a name. Zijn grootste talent was toch wel het tegen de grond meppen van kleine kereltjes. Wellicht zien we de opvoedkunde van dergelijke figuren hede ten dage terug op de huidige voetbalvelden.
P.Schildwacht zei op 27 augustus 2011 om 18:02
Broeder Clementio heeft ook les gegeven aan de Montesori school in de Wijker Grachtstraat in Maastricht. in de jaren 1955 tot 1959 heb ik hem mogen meemaken daar.was voor mij geen beste herinering in die jaren dit ging wel wat verder als wat driftig zijn. ben toch benieuwd of er mensen zijn die hem nog kennen uit die tijd.
Peter Kuijpers zei op 17 februari 2013 om 08:41
Was gisteren nog in de Broederkapel (Aloysiusschool) voor een reportage. Moest toch nog even denken dat ik hier nog de nachtmis heb staan te zingen als jong jochie...goh wat gaat de tijd snel.
Ad Brekelmans zei op 3 juli 2017 om 17:36
zijn er nog foto's van deze 13 klassige school , welke door mijn opa is gebouwd.
Ik heb er veel brieven enz. van, echter geen enkele foto of tek.. Ik heb nu enkele
gegevens van de gem Veghel ontvangen. Jaren geleden heb ik hierover met
Br.maximiliaan gesproken ( familie) doch zonder resultaat.
Henk van der Voort (HKK Vehchele) zei op 27 juli 2017 om 20:07
Volgens mij is Louis Kooken de architect van de Aloysiusschool. Is dat je opa of is de aannemer dat en wie was dat dan?
Heemkundekring Vehchele heeft wel een foto van de school voor je.
Norah zei op 27 juli 2017 om 21:49
Ik ken ook de Montessorischool in Maastricht(Wyck), maar dat was een kleuterschool. Geen broeder gezien.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.