skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De dameskoren in de parochies H. Bernardus, H. Blasius en H. Antonius

MADE / TERHEIJDEN – Tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw werd het voor de mannen, (de herenkoren) binnen de Rooms Katholieke kerk steeds lastiger om vrij te krijgen om de doordeweekse trouw- en rouwdiensten op te luisteren.


 Dameskoor H. Bernardus met de jassen aan in de koude kerk. Foto 1966 archief Vijf Heiligen parochie


De mannen werkten aanvankelijk in de nabijheid van de parochie, zij het op het land of elders, echter met het verstrijken der jaren zocht men het werkheil steeds verder weg. Voor vrouwen was die taak nooit weggelegd, maar goed gezongen moest er uiteindelijk worden. En nood bracht deugd en men zocht dan ook steun bij de (huis)vrouwen. Buitenshuis werken was voor hen nog nauwelijks aan de orde, wellicht binnen de katholieke gemeenschap zelfs nog uit den boze, en voor deze thuisblijvers was het makkelijk als de kerkklokken luidden om het schort af te doen of een huishoudelijk taak te staken en kerkwaarts te gaan om de rouw- en trouwdiensten te verzorgen. Ook de kerken in Made en Terheijden voelden die noodzaak en binnen de toenmalige parochies, nu allemaal verenigd binnen de Vijf Heiligen Parochie, werden dan ook in 1966 dameskoren opgericht. Nu bijna een halve eeuw later tijd om even in de geschiedenis en ontstaan van deze dameskoren te duiken.

Regenjasjeskoor

De eerste viering was van het dameskoor van de H. Bernardus kerk. Dat koor werd opgericht op 27 januari 1966. Het was een idee van kapelaan Backs en er werd begonnen met ruim dertig leden met als dirigent Marinus Ligthart. Dat aantal is in de loop der jaren flink geslonken. In de beginjaren droeg dit dameskoor de bijnaam ‘regenjasjeskoor’. Als het koud was in de kerk tijdens de repetities mochten de jassen namelijk worden aangehouden. In het begin werden er jaarlijks zo’n vijftig huwelijksmissen en een twintigtal uitvaartmissen begeleid. Deze aantallen werden in latere jaren nauwelijks gehaald.

Het dameskoor van de H. Blasius kerk kent nog een kleine voorgeschiedenis. Nog voor het koor werd opgericht werden al trouw- en rouwdiensten gedaan door vier of vijf dames uit de Stuivesandse omgeving waar de kerk staat, of liever stond aangezien deze kerk in latere jaren, op 4 februari 2006, aan de erediensten werd onttrokken. Op initiatief van pastoor Rombouts werd het dameskoor opgericht. Dat was eind januari 1966. In het begin waren er zo’n dertig leden. Dit koor nam niet alleen de rouw- en trouwdiensten voor haar rekening maar ook de vrijdagdienst. Na sluiting van de kerk bleef het koor zelfstandig voortbestaan en vertrok naar de H. Bernarduskerk.


H. Blasius dameskoor eind zeventiger jaren tijdens 12 ½ jaar bestaan. Foto archief Vijf Heiligen Parochie

Op 17 februari 1966 werd het dameskoor van de H. Antonius Abt kerk in Terheijden opgericht. Er werd begonnen met rond e vijftien leden waaronder zeven zusters uit het toenmalige nonnenklooster aan de Markstraat. Pastoor Smits was de eerste voorzitter. Ook in Terheijden trouwde iedereen nog in de kerk. Het gebeurde vaak dat er zelfs twee diensten op één dag waren, een uitvaart en een huwelijk. Tussendoor werd er dan even koffie gedronken in café De Harmonie. In tegenstelling tot de andere hier genoemde koren wist dit koor te groeien tot zo’ 35 leden, hoewel dit aantal ook al wat minder is geworden. Diensten met trouwen gebeurt nog nauwelijks. Als er al getrouwd wordt in de kerk, dan neemt het bruidspaar eerder een cd als muziek mee. Samen met het herenkoor worden de uitvaartdiensten gedaan alsook de vieringen zoals de Kerstmis, met Pasen en met Pinksteren.


H. Antonius Abt dameskoor kort voor de kerstviering in 2005. Foto archief Vijf Heiligen Parochie

Bronnen: Nieuwsblad BN/DeStem (auteur Jan van Vliet) en archief Vijf Heiligen Parochie

 

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 juli 2020 om 10:11
Fijn verhaal, Jan, en ook heel sprekende foto's. Alles ademt de tijdgeest over de decennia waarover je schrijft, mooi!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.